iOS 12 is beschikbaar (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:IOS_12_logo.svg)

iOS 12 is beschikbaar

Zoals aangekondigd staat iOS 12 gisteravond vanaf 19.00 uur Nederlandse tijd klaar om te downloaden en installeren. Het levert vooral een vlotter en stabieler apparaat op.

Traditiegetrouw leverde update alhier op verschillende ipad’s en iPhones geen enkel probleem op. Het installeren is een relatief vlot proces, zeker op meer recentere apparaten. Ook op een oude iPhone 5s verliep het allemaal prima. Het resultaat van de update naar iOS 12 daarop is dat het een sneller voelend telefoontje oplevert. Niet vreemd, want Apple heeft immers beloofd dat de focus van versie 12 vooral op optimalisatie en veiligheid ligt. Dat lijkt een geslaagde missie in ieder geval. Tegelijkertijd zijn er ook wel wat nieuwigheden te melden.

Verstopt Bluetooth

Op de iPad zien we in ieder geval alvast de veranderde titelbalk. Dat is even wennen: de klok staat nu links (maar nu inclusief datum en weekdag), terwijl alle overige pictogrammen naar de rechterkant zijn verhuisd. wat wel een (flink) minpunt is, is dat Apple heeft besloten geen Bluetooth-pictogram meer te tonen bij ingeschakeld Bluetooth. Tijdens de betatests gingen gebruikers ervan uit dat dit een bug was, deze is dan ook veelvuldig gemeld als zodanig. Het blijkt nu echter een ‘feature’ te zijn. Sterker nog: Bluetooth staat standaard (en dus ongemerkt) aan. Het is nog uit te schakelen via Instellingen, maar je moet dan natuurlijk wel weten dat het aan staat. Waarom Apple zo eigenwijs is met het aanzetten van Bluetooth en verbergen van deze optie zal wel nooit helemaal duidelijk worden. Hoewel Bluetooth nauwelijks voor extra energieverbruik zorgt, levert het mogelijk wel een veiligheidsrisico op. En waarom iets aan laten staan wat je niet gebruikt?

Screen Time

Ondanks dit wat aparte Bluetooth-gedrag zijn we verder toch vooral positief over de nieuwste versie van iOS. De optimalisatie is duidelijk te merken, apps starten daadwerkelijk sneller bijvoorbeeld. Verder springt ook het vernieuwde systeem van notificaties direct in het oog. Meldingen worden nu netjes gestapeld, wat een veel overzichtelijker geheel oplevert. Verder zijn er de Siri Shortcuts, waarmee je eigen acties kunt samenstellen bijvoorbeeld. Screen Time moet i-apparaat-verslaafden helder inzicht geven in hun gebruik. Ofwel: hoeveel tijd spendeer je aan bepaalde apps op je apparaat? Je kan zelfs een waarschuwing instellen als je jezelf niet vertrouwt. Met de app Messenger maak je nu foto’s die je direct van een filter kunt voorzien. Verder zijn er nieuwe animoji’s aanwezig. iBooks is Apple Books geworden. Of in goed Nederlands Boeken. Niet alleen de naam is veranderd, ook het uiterlijk is op de schop genomen.

Nieuwe apps

Wat apps betreft zijn er sowieso een paar nieuwe bijgekomen. Praktisch is de Dictafoon, waarmee je je iPhone of iPad als volwaardige gespreksrecorder in kunt zetten zonder dat daarvoor nog alternatieve apps nodig zijn. Ook nieuw is de app Aandelen, waarmee je snel toegang krijgt tot beursnieuws en koersen. En dan is er nog de app Meten. Hiermee meet je de lengte van objecten via de camera in je i-apparaat, altijd handig voor als je even geen rolmaat bij de hand hebt. Verder kunnen apps – nu we het dan toch over AR hebben – gebruik maken van nieuwe opties op dit vlak.

Stabiliteit en snelheid boven alles

Kortom: er is heel wat veranderd in iOS 12, maar het is allemaal niet heel confronterend. Veel vindt onder de al genoemde motorkap plaats. De update zorgt vooral voor een soepeler, sneller en veiliger i-apparaat. En dat is uiteindelijk toch een heel stuk belangrijker dan allerlei overbodige extraatjes waar andere fabrikanten van besturingssystemen zich maar al te vaak aan bezondigen. Mocht je de Engelse taal goed beheersen, dan vind je bij Ars Technica  een wel heel complete beschrijving van alle nieuwtjes.

Ook de appHet boek Beter fotograferen met je smartphone van Hans Frederiks Foto’s beschikt over nieuwe functies. En dat brengt ons op het thema fotografie, waarvoor de i-apparaten bij uitstek geschikt zijn. Om meer over dat thema te leren is het boek Beter fotograferen met je smartphone van Hans Frederiks zonder meer aanbevelenswaardig.

Lees meer over iOS.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.