De toekomst voor Windows in z'n huidige vorm is onduidelijk (bron afbeelding: https://www.maxpixel.net/In-The-Future-Soon-Immediately-Board-Equal-School-1647323)

Reorganisatie Windows-afdeling komende?

Volgens Brad Sams – een gerenommeerde Microsoft-kenner – staat mogelijk een reorganisatie van de Windows-afdeling bij Microsoft op het programma.

De volgens Brad Sams op stapel staande reorganisatie (zie de podcast rond 8 minuten of lees de transcriptie bij AskWoody) zou moeten plaatsvinden na de komende herfst-upgrade van Windows 10 (versie 1809, die overigens pas in oktober verschijnt). Redenen voor de reorganisatie worden niet aangevoerd. Wel wordt het steeds duidelijker dat Windows niet meer de hoofdmoot van het toekomstbeeld van Microsoft vormt. Er wordt namelijk steeds meer gekeken naar software draaiend in de cloud, daar denkt Microsoft – waarschijnlijk deels terecht – dat de toekomst ligt. Of er na de reorganisatie ook minder gepushte updates en upgrades uit gaan komen wagen we echter te betwijfelen. Sterker nog: als het aan de softwaregigant ligt, wordt het beheer van je systeem straks helemaal door hen overgenomen.

Microsoft Managed Desktop

Het nieuw beoogde systeem heet Microsoft Managed Desktop (MMD). Vooralsnog is het alleen voor bedrijven beschikbaar en er hangt een stevig prijskaartje van zo’n $50 dollar per maand aan. De eerste apparaten die ondersteund gaan worden zijn de eigen Surface-apparaten van Microsoft. Daar zijn zo veel problemen mee geweest, dat een deel van de gebruikers hun apparaat simpelweg heeft teruggestuurd. Door MMD aan te bieden hoopt Microsoft de problemen in het bedrijfsleven met deze apparaten te ondervangen. Voor bedrijven, waarbij elke minuut verloren werktijd simpelweg fors geld kost, mogelijk een uitkomst.

Thuis?

Voor thuisgebruikers zien we dit nog niet zo snel gebeuren. Voor hen zal Windows in de toekomst mogelijk gewoon als een virtuele machine ergens in de cloud beschikbaar zijn. Klinkt interessant: op bijvoorbeeld je pc, laptop, smart-tv of tablet thuis installeer je een willekeurig besturingssysteem. Vervolgens maak je verbinding met ‘Windows as a service’, ofwel de virtuele computer ergens in een datacenter. Je vindt al je software daar en je hoeft je nooit meer druk te maken over updates en upgrades. Alles wordt simpelweg voor je geregeld. Het zal dan ongetwijfeld wel een abonnementsgebaseerd systeem worden, waarvan het de vraag is of een thuisgebruiker daar echt warm voor zal lopen. Voor zakelijke gebruikers, zzp’ers, freelancers en meer zou het een uitkomst zijn.

Gamers vallen buiten de boot

De groep thuisgebruikers die in dat scenario in ieder geval buiten de boot gaat vallen zijn gamers. Hoe snel internet ook wordt in de toekomst, er zal altijd een zekere vertraging optreden bij het draaien van een game op een computer ver weg. Bovendien speelt er ook nog het probleem met het overbrengen van 3D-graphics. Wellicht houdt Microsoft dan ook speciaal voor dat doel nog een ‘gamer’s edition’ achter de hand voor die doelgroep. Of de gamers worden met zachte hand gedwongen naar de XBox over te stappen. Als alternatief is er verder Steam, dat inmiddels ook onder Linux (zoals bijvoorbeeld Ubuntu) draait. Meer en meer games worden door spelfabrikanten aangepast voor Linux, dus wellicht ligt voor deze tak van sport daar de toekomst.

De toekomst

Het is natuurlijk allemaal koffiedik kijken, maar het lijkt er steeds meer op dat Windows het geen eeuwigheid meer vol gaat houden. Zeker niet in z’n huidige vorm. Echt problematisch hoeft dat inmiddels niet meer te zijn. Er zijn meer dan genoeg alternatieven, desgewenst in de cloud. Dat er dingen drastisch gaan (en moeten) veranderen staat echter buiten kijf. De huidige rompslomp van updates en upgrades is veel Windowsgebruikers een doorn in het oog en zorgt voor een bron van irritatie. Hoe lang het duurt voordat er echt met een scherpgeslepen bijl knopen doorgehakt worden is afwachten. Wel geldt dat hoe langer Microsoft wacht, hoe groter de groep mensen wordt die op zoek gaat naar alternatieven.

Heb je wat werktijd verloren door het installeren van de zoveelste Het boek Windows 10 Toetscombinaties (Inclusief toetscombinaties voor Word 2013 en 2016) van Bob van Duurenupdate? Lees dan het boek Windows 10 Toetscombinaties (Inclusief toetscombinaties voor Word 2013 en 2016) van Bob van Duuren eens. Daarmee werk je een stuk sneller en haal je de verloren tijd met een beetje geluk weer in!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.