lagen mengen in Affinity Designer

Lagen mengen in Affinity Designer

Lagen mengen in Affinity Designer is een van de dingen die interessant creatieve dingen mogelijk maken. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn boek Zo werkt Affinity Designer.

In hoofdstuk 6 van mijn boek Zo werkt Affinity Designer kwam aan bod hoe u lagen maakt, een naam geeft, groepeert en hoe u de stapelvolgorde verandert. Maar met lagen kunt u veel meer doen. U kunt het uiterlijk van lagen totaal veranderen met behulp van filters en laagaanpassingen. Hiermee voegt u schaduwen, diepte, kleurveranderingen en andere effecten aan uw tekening toe. Standaard vallen lagen over elkaar heen: u ziet de voorste elementen wel en de achterste niet. Ook dat kunt u veranderen. Zo kunt u lagen op verschillende manieren met elkaar vermengen. Verder kunt u maskers gebruiken, waarmee u delen van lagen onzichtbaar maakt of effecten alleen op een deel van een laag toepast.

Lagen mengen in Affinity Designer

Doorzichtige lagen

Boven in het paneel Layers (menu: View, Studio, Layers) kunt u voor een geselecteerde laag de Opacity (dekking of ondoorzichtigheid) instellen. Standaard staat deze op 100%. Als u deze lager maakt, wordt de geselecteerde laag meer doorzichtig. Als Opacity op 0% staat, is de laag helemaal transparant (en daarmee onzichtbaar).

Mengmodi bekijken en gebruiken

Naast deze instelling voor de dekking ziet u een keuzelijst die standaard op Normal staat. Dit is de blend mode of mengmodus. Met de instelling Normal valt de laag over de onderliggende lagen heen. Elementen overlappen elkaar dan en het onderste element is onzichtbaar (tenzij de dekking van het bovenste element lager dan 100% is). Met de mengmodus kunt u dit veranderen: hier kunt u instellen hoe een laag zich vermengt met de lagen daaronder. Lagen mengen in Affinity Designer biedt een scala aan interessante mogelijkheden!

Verschillende mengmodi

De tientallen mengmodi zijn verdeeld in zes groepen. De eerste groep bevat alleen Normal: de standaardweergave. De andere groepen komen hierna aan bod.

lagen mengen in Affinity DesignerMengmodi bepalen dus hoe een laag zich vermengt met de lagen daaronder. Het heeft dus geen zin om een mengmodus aan de onderste laag toe te kennen. Erase is daarop de uitzondering (zie hierna).

Donker maken

De mengmodi uit de tweede groep (Darken tot en met Darker colour) zorgen er op verschillende manieren voor dat overlappende elementen donker worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door kleurwaarden met elkaar te vermenigvuldigen (Multiply) of door voor elke pixel de donkerste van de twee kleuren te kiezen (Darker colour). De mengmodi in deze en de volgende twee groepen zijn vooral nuttig in combinatie met rasterafbeeldingen. Multiply is hier de meest gebruikte mode.

Lichter maken

De mengmodi uit de derde groep (Lighten tot en met Lighten colour) hebben het omgekeerde effect: het overlappende gebied wordt lichter. Met Lighten colour ziet u de lichtste van de twee overlappende kleuren. Screen wordt in deze groep het meest gebruikt.

Contrast vergroten

De modi uit de vierde groep (Overlay tot en met Hard mix) vergroten het contrast door een combinatie van de mengmodi uit de vorige groepen. Ze maken de lichte delen lichter en de donkere delen donkerder. Soft light is hier de meest gebruikte mengmodus.

Aftrekken

De mengmodi uit de vijfde groep (Difference tot en met Substract) bieden verschillende methoden om kleurwaarden van de twee lagen van elkaar af te trekken, waardoor het resultaat donkerder wordt. U zult ze niet vaak nodig hebben.

Kleuraanpassingen

Met de zesde groep (Hue tot en met Luminosity) gebruikt u waarden uit de bovenste laag om de onderste laag aan te passen. Hue geeft bijvoorbeeld overal de tint van de bovenste laag, maar de verzadiging en de helderheid van de onderste laag. Saturation en Luminosity geven respectievelijk de verzadiging en helderheid van de bovenste laag en de andere kleurkanalen van de onderste laag. Colour neemt zowel de tint als de verzadiging van de bovenste laag en alleen de helderheid van de onderste laag.

Andere aanpassingen

De bovenstaande mengmodi vindt u ook in Photoshop en veel andere grafische programma’s. De zevende groep bestaat uit mengmodi die minder standaard zijn en die u dus in andere programma’s niet vaak zult tegenkomen. Het zijn:

  • Average: gemiddelde van de kleurwaarden in de twee lagen.
  • Negation: telt kleurwaarden bij elkaar op, waardoor het resultaat lichter wordt.
  • Reflect en Glow: maken de onderste laag donkerder of lichter op basis van waarden in de bovenste laag.
  • Contrast negate: past het contrast aan op basis van de bovenste laag.

Verwijderen en vervagen

De laatste groep heeft maar één mengmodus: Erase. Hiermee maakt u de geselecteerde laag en de overlappende delen van de elementen daaronder onzichtbaar. Zoals bij alle mengmodi kunt u het effect verzachten door de bovenste laag (met de mengmodus) semi-transparant te maken. In combinatie met Erase vervaagt u dan de onderste laag in plaats van deze onzichtbaar te maken.

lagen mengen in Affinity Designer

Hierboven ziet u een voorbeeld in de vorm van een rechthoek met een kleurverloop van wit naar zwart, met twaalf verschillende mengmodi op een foto: 1. Normal, 2. Multiply, 3. Screen, 4. Soft light, 5. Difference, 6. Hue, 7. Luminosity, 8. Average, 9. Negation, 10. Reflect, 11. Contrast negate, 12. Erase.

Lees verder ook eens dit artikel over laageffecten in Affinity Designer, met creatief combineren maakt u al snel bijzondere dingen!

Zo werkt Affinity Designer

Affinity DesignerIn mijn boek Zo werkt Affinity Designer wordt in de vele mogelijkheden van de uitgebreide software gedoken. Wilt u bijvoorbeeld kraakheldere illustraties maken? Logo’s die u net zo scherp op postzegel- als op vrachtwagenformaat kunt gebruiken? Technische tekeningen, schema’s, plattegronden en diagrammen met rekenkundige nauwkeurigheid? Wilt u uw tekeningen bovendien met precisie kunnen bijwerken, combineren met fotografie en zonder kwaliteitsverlies kunnen verwerken? Leer dan hoe Affinity Designer werkt. Affinity Designer is snel, gemakkelijk in gebruik, heeft vele aantrekkelijke extra’s en is goedkoop beschikbaar als eenmalige aanschaf, zonder abonnement.

In dit boek neemt de auteur u mee op ontdekkingsreis door Affinity Designer. U maakt kennis met de gebruikersomgeving en de gereedschappen, leert te werken met vector- en rasterafbeeldingen en u ontdekt de kracht van lagen. Tot de behandelde onderwerpen behoren verder:

  • Paden en lijnen tekenen
  • Vormen maken en bewerken
  • Werken met kleur en kleurmodellen
  • Objecten schikken, stapelen en verdelen
  • Werken met artistieke en kadertekst
  • Afbeeldingen importeren en bewerken
  • Lagen aanpassen
  • Afbeeldingen geautomatiseerd exporteren

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.