Natuurlijk behoort werken met lagen in alsmede laageffecten in Affinity Designer tot de mogelijkheden. In onderstaand fragment uit mijn boek Zo werkt Affinity Designer laat ik zien wat daarmee bijvoorbeeld mogelijk is.
Hieronder ziet u hoe u met behulp van laageffecten in Affinity Designer gemakkelijk realistische knoppen en neontekst maakt. Probeer de stappen uit, maar experimenteer vooral ook zelf verder.
Een 3D-knop
1 Plaats een cirkel of een afgeronde rechthoek op uw canvas. Dit wordt de knop.
2 Geef de knop een slagschaduw (outer shadow). Zet de instellingen zo dat het lijkt alsof de vorm iets van het canvas af staat. De schaduw valt rechts onder de vorm.
3 Geef de knop een kleurverloop als vulling. Het kleurverloop loopt van linksboven naar rechtsonder en van een heldere kleur naar een iets donkerdere heldere kleur. Bijvoorbeeld van oranje naar rood of van lichtblauw naar donkerblauw. Maak het kleurverloop zo dat het lijkt alsof het licht van linksboven komt.
4 Geef de vorm een brede, witte randlijn met behulp van de Stroke-instellingen.
5 Plaats een maanvorm in de knop met de Crescent Tool. Vervorm en verplaats de maan zo dat deze de ronding van de rechterbovenhoek volgt, maar laat wat ruimte tussen de maan en de rand.
6 U hebt nu een fraaie knop. Maar u kunt nog wat verder gaan, bijvoorbeeld:
• Geef de knop een dunne omtrek (Outline) om vooral de linkerbovenhoek beter te definiëren. De kleur van de omtrek is hetzelfde als of iets donkerder dan de schaduw.
• Geef de knop een flinke, witte inner glow om deze nog wat glasachtiger te maken.

Neonletters
Nog een aardig voorbeeld betreffende wat u kunt bereiken met laageffecten in Affinity Designer:
1 Plaats een grote rechthoek die het hele canvas bedekt. Dit wordt de achtergrond. Geef de rechthoek een hele donkere kleur of een donker kleurverloop (bijvoorbeeld zwart, donkergrijs). Zet de rechthoek daarna vast met het slotje, rechtsboven in het paneel Layers.
2 Plaats met de Artisitic Text Tool een tekst van één of enkele woorden op het canvas. Maak de tekst flink groot. Kies een lettertype dat een beetje bij neonletters past en kies een neonkleur (bijvoorbeeld fel roze, blauw, groen, geel of rood, maar dan heel licht: bijna wit).
3 Geef de tekst een 3D-effect. Voor lichtgevende neonbuizen heeft de tekst te veel schaduw. Speel met de instellingen bij 3D om de schaduw te verminderen en meer het effect van lichtbuizen te krijgen. Probeer:
• Profile: verandert het 3D-profiel.
• Soften: maakt het profiel wat zachter.
• Diffuse, Specular, Ambient en Shininess: hoeveelheid licht die de tekst ontvangt en weerkaatst.
• Light source: instellingen voor een of meer lichtbronnen.

4 Geef de tekst een dunne omtrek (Outline) via het effectvenster. Maak deze een stuk lichter dan de tekst zelf: bijvoorbeeld helemaal wit.
5 Geef de tekst een outer glow. Deze is dezelfde tint als de tekst maar dan lichter. Zoek een radius en intensiteit die een mooie gloed geven.
6 Kopieer de tekstlaag.
7 Geef de bovenste van de twee lagen een flinke Gaussian blur. Maak daarmee een mooie, nog grotere gloed. Zet daarbij het vakje Preserve alpha uit. Dit zorgt ervoor dat sterk vervaagde delen semi-transparant worden.
8 Breng de Opacity van de bovenste laag terug, tot u een mooi effect hebt.
En zo kunt u met relatief weinig werk bijzonder aardige dingen creëren door gebruik te maken van laageffecten in Affinity Designer!
Zo werkt Affinity Designer
In mijn boek Zo werkt Affinity Designer wordt in de vele mogelijkheden van de uitgebreide software gedoken. Wilt u bijvoorbeeld kraakheldere illustraties maken? Logo’s die u net zo scherp op postzegel- als op vrachtwagenformaat kunt gebruiken? Technische tekeningen, schema’s, plattegronden en diagrammen met rekenkundige nauwkeurigheid? Wilt u uw tekeningen bovendien met precisie kunnen bijwerken, combineren met fotografie en zonder kwaliteitsverlies kunnen verwerken? Leer dan hoe Affinity Designer werkt. Affinity Designer is snel, gemakkelijk in gebruik, heeft vele aantrekkelijke extra’s en is goedkoop beschikbaar als eenmalige aanschaf, zonder abonnement.
In dit boek neemt de auteur u mee op ontdekkingsreis door Affinity Designer. U maakt kennis met de gebruikersomgeving en de gereedschappen, leert te werken met vector- en rasterafbeeldingen en u ontdekt de kracht van lagen. Tot de behandelde onderwerpen behoren verder:
- Paden en lijnen tekenen
- Vormen maken en bewerken
- Werken met kleur en kleurmodellen
- Objecten schikken, stapelen en verdelen
- Werken met artistieke en kadertekst
- Afbeeldingen importeren en bewerken
- Lagen aanpassen
- Afbeeldingen geautomatiseerd exporteren
Mark van Heck is sinds zijn jeugd altijd geïnteresseerd geweest in het leren, proberen en gebruiken van nieuwe creatieve technologie. Hij vervulde verschillende functies in ICT en onderwijs. Sinds 2007 is Mark onafhankelijke professional op beide gebieden. Hij bouwt websites, digitale leeromgevingen, interactieve leermiddelen, interactieve boeken en apps. Daarnaast geeft hij trainingen en schrijft hij inhoud voor digitale en traditionele lesmethodes, lespakketten en ander leermateriaal over ICT en andere onderwerpen. De boeken van Mark vind je hier
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.