Niet eerder was het mogelijk om op basis van één code volwaardige apps te maken voor mobiele apparaten, desktopcomputers en het web. Met Flutter 2.0 kan het wel!
De lancering van Flutter
Eind 2019 verscheen de eerste stabiele versie van Flutter. Sindsdien groeide het aantal gebruikers en toepassingen gestaag. Grote bedrijven als Sonos, Albert Heijn, Philips en Toyota gebruiken het voor consumentenapps. Talloze onafhankelijke ontwikkelaars en hobbyisten over de hele wereld maken in Flutter apps van uiteenlopende complexiteit.
Flutter 2.0
Op 3 maart, tijdens een groot online event, introduceerde Google de nieuwe versie: Flutter 2.0. Er zijn wat wijzigingen in de programmeertaal (Dart), maar het belangrijkst zijn de nieuwe toepassingsmogelijkheden. Vanaf nu is Flutter niet alleen meer geschikt voor mobiele apps, maar ook voor desktop (Mac, Windows en Linux) en het web! Op basis van één code kunt u apps maken voor alle systemen. Daarbij gaat het dus niet om html- of javascriptapps maar om compacte, native apps die razendsnel werken en alle mogelijkheden van de hardware kunnen benutten. Voor de toegevoegde platformen is nog wel wat werk nodig: nog niet alle bibliotheken werken hier, maar de ondersteuning wordt snel beter.
Beginnen met Flutter
Flutter is leuk om te leren: het is een prachtige omgeving om met programmeren te beginnen. Flutter is bovendien gratis. Als u al ervaring heeft met programmeren of het maken van websites, dan geeft dat een flinke voorsprong. De mogelijkheid om vanuit één code apps voor alle platformen te maken is iets waar ik lang naar uitgekeken heb en ik ben heel blij dat het nu echt kan. De afgelopen maanden ben ik daarom voortvarend aan de slag gegaan om mijn boek over Flutter helemaal te herzien en bij te werken naar Flutter 2.0. Ik hoop dat het u helpt als u met Flutter apps wilt maken. Bestel App Development Library: Flutter 2.0 hier.
Meer over Flutter leest u in mijn vorige blog: de 10 meest gestelde vragen over Flutter. Of begin gewoon eens met programmeren in Dart in de online omgeving Dartpad via deze driedelige tutorial.
Mark van Heck is sinds zijn jeugd altijd geïnteresseerd geweest in het leren, proberen en gebruiken van nieuwe creatieve technologie. Hij vervulde verschillende functies in ICT en onderwijs. Sinds 2007 is Mark onafhankelijke professional op beide gebieden. Hij bouwt websites, digitale leeromgevingen, interactieve leermiddelen, interactieve boeken en apps. Daarnaast geeft hij trainingen en schrijft hij inhoud voor digitale en traditionele lesmethodes, lespakketten en ander leermateriaal over ICT en andere onderwerpen. De boeken van Mark vind je hier
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.