formule via het dialoogvenster in Excel

Werken met formules en functies in Excel

Het werken met formules en functies in Excel kun je net zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt, onder het motto Excel denkt met u mee. Onderstaand fragment is afkomstig uit het boek Gegevens verwerken in Excel van Wim de Groot.

Werken met formules en functies in Excel hoeft in beginsel helemaal niet ingewikkeld te zijn. Eenvoudige formules voer je met tekens in: + voor optellen, – voor aftrekken, * voor vermenigvuldigen, / voor delen en ^ voor machtsverheffen.

Een formule begint altijd met een =, het isgelijkteken. Je kunt de getallen waarmee je wilt rekenen in de formule zelf invoeren. Voor bijvoorbeeld 12 maal 25 is de formule: =12*25

Je ziet in de cel de uitkomst, 300 in dit geval, en als je op deze cel klikt, zie je de formule in de formulebalk.

Je kunt in de formule ook verwijzen naar cellen waarin getallen staan. Je telt bijvoorbeeld de getallen in B2 en D2 op met de formule: =B2+D2

Zodra je het getal in B2 of D2 wijzigt, wordt de formule herberekend.

Wordt de berekening ingewikkelder, dan gebruik je een rekenfunctie. De functie SOM wordt het meest gebruikt. Een formule met een rekenfunctie kun je op verschillende manieren invoeren. We laten in dit artikel een erg makkelijke en vaak voorkomende manier zien, in het boek leer je er nog veel meer.

Formule invoeren met de knop AutoSom

De functie SOM voer je rechtstreeks in met de knop AutoSom, die met het opschrift  Σ, de Griekse letter sigma, het wiskundige teken voor som. Staan in je begroting bijvoorbeeld de uitgaven in D2 tot en met D9, dan klik je in de cel waar je deze getallen wilt optellen, in dit geval in D10. Klik in het tabblad Start op de knop AutoSom; er beweegt een stippellijn om de cellen waarvan Excel vermoedt dat je die wilt optellen (als er al bedragen staan, neemt het programma de dichtstbijzijnde aaneengesloten reeks).

  • Is dat de reeks die je wilt optellen, druk dan meteen op de Enter-toets.
  • Sleep anders over D2 tot en met D9 en druk op de Enter-toets. In de formulebalk staat hierna de formule: =SOM(D2:D9)
  • Je roept de functie SOM snel op met de sneltoets Alt+= (isgelijkteken).

De functie SOM telt de getallen in een serie cellen op en dat is handiger dan een formule als: =D2+D3+D4+D5

Bovendien, als in een van deze cellen een tekst voorkomt, zal de formule met de plustekens #WAARDE! weergeven. Met SOM gebeurt dat niet, deze negeert tekst en geeft het totaal van de getallen in de reeks.

werken met formules en functies in Excel
Met de functie SOM via de knop AutoSom tel je een hele serie cellen op. Eventuele tekst is voor de functie SOM geen probleem.
werken met formules en functies in Excel

Nog meer lezen uit het boek Gegevens verwerken in Excel? Hier vind je Werken met formules en functies in Excel Ongelijk cellen zoeken in Excel en  hier vind je Formule via het dialoogvenster in Excel.

Gegevens verwerken in Excel

Gegevens verwerken in Excel

Leuke tip? Je vindt er nog veel meer in het boek Gegevens verwerken in Excel van Wim De Groot, want gegevens importeren in Excel vanuit Word is slechts een van de vele mogelijkheden. Met Excel kun je behalve rekenen ook gegevens bijhouden. Die kunnen in een eenvoudige tabel staan of in een professionele database. Vervolgens wil je die gegevens op een bepaalde manier op een rij zetten, verbanden zien, ze analyseren en conclusies trekken. Dat leer je in dit boek. Je hoeft hiervoor niet veel ervaring met Excel te hebben. De voorbeelden in dit boek worden helder uiteengezet, zodat je ze kunt aanpassen voor je eigen werk. Kortom: prima leesvoer voor een ieder die ook eens wat andere mogelijkheden van ‘s werelds meest bekende spreadsheet wil leren kennen.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.