ongelijke cellen zoeken in Excel

Ongelijke cellen zoeken in Excel

Excel is voor allerlei rekenkundige klusjes te gebruiken. Soms leidt dat tot complexe sheets. En is iets automatisch ongelijke cellen zoeken in Excel best praktisch. Onderstaande tip is afkomstig uit het boek Gegevens verwerken in Excel van Wim de Groot.

Als je de cellen in kolom B laat oplichten als ze niet gelijk zijn aan de cel ernaast in kolom A (waarbij uiteraard geldt dat je dan wel voor ‘vulling’ van een aantal cellen dient te zorgen…), zie je de verschillen in een oogopslag. Dat doe je met voorwaardelijke opmaak. Selecteer hiervoor de gegevens vanaf B1 omlaag (je selecteert dus niets in kolom A), klik op Voorwaardelijke opmaak en op Nieuwe regel; het venster Nieuwe opmaakregel verschijnt. Klik op de optie Een formule gebruiken en typ in het vak eronder:

=B1<>A1

Gemarkeerd!

Het teken <> staat voor ‘niet gelijk aan’. Klik op Opmaak, selecteer in het venster Celeigenschappen de tab Opvulling, kies een kleur en sluit de vensters. Nu heeft elke cel in kolom B deze kleur als die niet gelijk is aan de cel ernaast in kolom A. Ongelijke cellen zoeken in Excel is dus makkelijk te automatiseren!

ongelijke cellen zoeken in Excel
De cellen in kolom B die anders zijn dan in kolom A krijgen een kleur.

ongelijke cellen zoeken in Excel

Nog meer lezen uit het boek Gegevens verwerken in Excel? Hier vind je Werken met formules en functies in Excel en  hier vind je Formule via het dialoogvenster in Excel.

Gegevens verwerken in Excel

Gegevens verwerken in ExcelLeuke tip? Je vindt er nog veel meer in het boek Gegevens verwerken in Excel van Wim De Groot, want gegevens importeren in Excel vanuit Word is slechts een van de vele mogelijkheden. Met Excel kun je behalve rekenen ook gegevens bijhouden. Die kunnen in een eenvoudige tabel staan of in een professionele database. Vervolgens wil je die gegevens op een bepaalde manier op een rij zetten, verbanden zien, ze analyseren en conclusies trekken. Dat leer je in dit boek. Je hoeft hiervoor niet veel ervaring met Excel te hebben. De voorbeelden in dit boek worden helder uiteengezet, zodat je ze kunt aanpassen voor je eigen werk. Kortom: prima leesvoer voor een ieder die ook eens wat andere mogelijkheden van ‘s werelds meest bekende spreadsheet wil leren kennen.


 

Een gedachte over “Ongelijke cellen zoeken in Excel”

  1. Beste Wim de Groot,

    Ik zie dat je ontzettend veel weet betreffende het gebruik van Excel.
    Ik ben zelf op zoek naar een mogelijkheid om het grootste getal tussen 2 te zien, te tonen en het hoogste ook te laten staan als het andere getal weer lager wordt. Ik volg koersen van ETF’s en zou graag dagelijks bij invoeren van nieuwe koers wensen dat de piek koers blijft staan ook al gaat oorspronkelijke koers weer naar beneden. Ik dacht het te hebben met bijvoorbeeld =max J10;R10 maar wanneer J10 weer zakt wordt het eerdere hoogste getal niet onthouden. Het getal zou dus eigenlijk alleen moeten wijzigen als er een nieuwer hoger getal is. Ik hoop dat je me begrijp en met zou kunnen adviseren.
    Bij voorbaat dank.
    Met vriendelijke groet,
    Tony van Riel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.