Stel een formule via het dialoogvenster in Excel op, zo maak je in een handomdraai de meest complexe formules zonder steeds weer op zoek te moeten naar de correcte syntaxis. Onderstaande tip is afkomstig uit het boek Gegevens verwerken in Excel van Wim de Groot.
Klik je op het pijltje naast AutoSom, dan heb je andere vaak gebruikte functies onder handbereik. Je kunt daar het Gemiddelde kiezen, het Aantal getallen, Max (het grootste getal) en Min (het kleinste getal).
Excel heeft echter veel meer rekenfuncties. Klik op de tab Formules; je ziet daar een aantal knoppen in de vorm van boeken; deze vormen de zogeheten Functiebibliotheek. Achter deze knoppen zijn de functies in groepen ondergebracht. Klik je op een van deze knoppen, dan verschijnt er een menu met de rekenfuncties die in die groep zijn ondergebracht. Kies daaruit een functie en het dialoogvenster Functieargumenten verschijnt. Daarmee stel je de formule samen door enkele invoervakjes in te vullen; zo bouw je de formule via het dialoogvenster in Excel stap voor stap op.
SOM.ALS
Hoe dat gaat, laat ik zien aan de hand van de functie SOM.ALS. Deze telt bedragen met dezelfde omschrijving op. Stel, in de cellen A2 tot en met A40 staan allerlei posten door elkaar en een paar keer staat er ‘Drukwerk’. In C2 tot en met C40 staan de bedragen en je wilt weten hoeveel je in totaal aan drukwerk kwijt was. SOM.ALS telt alle bedragen op waarbij dat woord staat. Je stelt de formule als volgt samen. Klik op de knop Wiskunde en trigonometrie; er gaat een keuzelijst open. Kies in de keuzelijst SOM.ALS; het dialoogvenster Functieargumenten opent. Daarin geef je de argumenten voor de formule op. Dit venster biedt precies de invoervakken die voor deze functie van belang zijn.
In het vak Bereik geef je het gebied op waarin Excel moet zoeken: klik in A2 en sleep tot in A40. Staat het dialoogvenster in de weg, klik dan op de bovenste balk van dit venster en sleep opzij. Of klik op het pijltje rechts van het vak Bereik om dit venster te verkleinen.
In het vak Bereik staat nu A2:A40.
• Je kunt ook meteen a2:a40 in het vak Bereik typen (Excel maakt er zelf hoofdletters van).
Klik in het tweede vak, bij Criterium en typ Drukwerk (dat hoeft in dit venster niet tussen aanhalingstekens, die komen er in de volgende stap vanzelf bij). Klik in het vak bij Optelbereik en sleep over C2 tot en met C40. Of typ daar c2:c40.
Klik op OK; je ziet in de formulebalk dat je formule is:
=SOM.ALS(A2:A40;”Drukwerk”;C2:C40)
De bedragen in kolom C, waarbij in kolom A ‘Drukwerk’ staat, worden opgeteld.
• Als het woord ‘Drukwerk’ in een cel staat (bijvoorbeeld in D2), mag je naar die cel verwijzen; dan luidt de formule:
=SOM.ALS(A2:A40;D2;C2:C40)
• Meer voorbeelden met SOM.ALS vind je in hoofdstuk 6.
Nog meer lezen uit het boek Gegevens verwerken in Excel? Hier vind je Werken met formules en functies in Excel en hier vind je Ongelijke cellen zoeken in Excel.
Meer tips en trucs van Wim de Groot? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Excel-tips, plus interviews met Wim vind HIER.
Gegevens verwerken in Excel

Leuke tip? Je vindt er nog veel meer in het boek Gegevens verwerken in Excel van Wim De Groot, want gegevens importeren in Excel vanuit Word is slechts een van de vele mogelijkheden. Met Excel kun je behalve rekenen ook gegevens bijhouden. Die kunnen in een eenvoudige tabel staan of in een professionele database. Vervolgens wil je die gegevens op een bepaalde manier op een rij zetten, verbanden zien, ze analyseren en conclusies trekken. Dat leer je in dit boek. Je hoeft hiervoor niet veel ervaring met Excel te hebben. De voorbeelden in dit boek worden helder uiteengezet, zodat je ze kunt aanpassen voor je eigen werk. Kortom: prima leesvoer voor een ieder die ook eens wat andere mogelijkheden van ‘s werelds meest bekende spreadsheet wil leren kennen.

Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.