tekst in Photoshop Elements

Tekst gebruiken in Photoshop Elements

Tekst in Photoshop Elements komt altijd wel een keer van pas. Bijvoorbeeld om een ‘meme’ te maken, of anderszins creatief bezig te zijn met de combinatie woord en beeld. Onderstaand artikel is een stukje uit mijn boek Ontdek Photoshop Elements.

De tekstgereedschappen van Photoshop Elements, te activeren met de letter T, zijn vooral geschikt voor het maken van korte teksten als titels, koppen, steekwoorden, kreten en oneliners. Het voordeel is dat u niet hoeft over te schakelen naar een ander tekstprogramma en het heeft een unieke set aan opmaakmogelijkheden die niet te vergelijken is met een tekstprogramma. Natuurlijk zijn er ook beperkingen. Handige zaken als autocorrectie, zoeken en vervangen en spellingcontrole ontbreken; Photoshop Elements is nu eenmaal geen tekstverwerker.

Er zijn zeven varianten wat tekst in Photoshop Elements betreft, te onderscheiden in gewone tekstgereedschappen en zogeheten tekstmaskers. Omdat gewone tekst op een aparte tekstlaag wordt gezet, is het verstandig om het lagenvenster te openen. Omdat u rechtstreeks op de afbeelding typt, hebt u direct een idee van schaal en leesbaarheid.

tekst in Photoshop Elements
De opties van het tekstgereedschap.

Horizontale en verticale tekst

Horizontale tekst is het meestgebruikte tekstgereedschap. U hebt twee invoermogelijkheden: gewoon klikken en typen of via slepen eerst een rechthoekig tekstkader neerzetten (zie opmerking Alineatekst). De verticale variant plaatst individuele letters met behoud van oriëntatie niet naast, maar onder elkaar. De knop Tekstrichting op de optiebalk doet hetzelfde en is dus eigenlijk een beetje dubbelop.

Onthoud wat tekst in Photoshop Elements betreft: zolang u zich in de tekstinvoermodus bevindt zijn veel menu’s niet toegankelijk. U kunt tekstinvoer afsluiten met de bevestigingsknop of door erbuiten te klikken. In beide gevallen schakelt het automatisch over naar de verplaatsingsmodus.

Ingevoerde tekst wordt op een aparte tekstlaag gezet en blijft gewoon als tekst bewerkbaar, ook als u tussentijds andere handelingen verricht. Dubbelklik op de tekst of het T-symbool van de tekstlaag om bestaande tekst verder te bewerken. De volledige tekst wordt dan geselecteerd; klik nogmaals als u tekst niet wilt vervangen maar alleen letters wilt toevoegen. Merk op dat de naam van de tekstlaag overeenkomt met de ingevoerde tekst – maar bedenk dat dit enkel een naam is (die overschreven kan worden) en geen tekstinvoervak.

tekst in Photoshop Elements
tekst in Photoshop Elements
tekst in Photoshop Elements
De oranje tekst is verticale tekst, de groene tekst is gekantelde horizontale tekst. De bruin/rode tekst is rechts uitgelijnde tekst.

De oranje tekst is verticale tekst, de groene tekst is gekantelde horizontale tekst. De bruin/rode tekst is rechts uitgelijnde tekst.

Tekst op aangepast pad

Behalve langs de gebruikelijke rechte lijnen kunt u tekst langs een zelf getekende grillige tekstlijn laten lopen.

1. Selecteer het gereedschap Tekst op aangepast pad en teken een lijn in de afbeelding. Maak de lijn wat langer dan u denkt nodig te hebben.

tekst in Photoshop Elements
Gecentreerde alineatekst.

2. Laat de muis los en klik op de zojuist getekende lijn. U ziet een aantal knooppunten. Pas de lijnvorm aan door de ankerpuntjes naar andere posities te slepen. U mag ook de lijnsegmenten tussen de ankerpuntjes in verplaatsen. Met Alt ingedrukt kunt u knooppuntjes verwijderen, met Shift ingedrukt voegt u ankerpuntjes toe.

tekst in Photoshop Elements
Versleep een ankerpunt of lijnsegment om de lijnvorm aan te passen.
tekst in Photoshop Elements
Eindresultaat van tekst op aangepast pad.

3. Is de vorm klaar, klik dan op de bevestigingsknop. Klik hierna opnieuw op de lijn en typ de tekst. Mochten de letters te groot zijn, druk dan op Ctrl+A en pas eventueel de grootte aan met de optiebalk.

4. Houd Ctrl ingedrukt om het beginpunt van de tekst langs de lijn op te schuiven en sluit af met opnieuw de bevestigingsknop.

De andere tekstvarianten doen in grote lijnen hetzelfde. Met Tekst op selectie selecteert u een object in de afbeelding waarbij de contouren van de selectie de rol van de zelfgetekende lijn overnemen. De derde variant, Tekst op vorm, maakt gebruik van kant en klare vormen die u in de lijst in de optiebalk kunt kiezen.

tekst in Photoshop Elements
Met gereedschap Tekst op selectie kunt u de grillige lijnen van objecten volgen.

Meer tips en trucs van André van Woerkom? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Photoshop Elements-tips, plus een interview met André vind je HIER.

Ontdek Photoshop Elements

Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het begrip lagen is slechts een van de vele zaken die aan bod komen in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Hij laat je spelenderwijs ervaren hoe je je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Met talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kun je snel aan de slag.


Meer tips uit ‘Ontdek Photoshop Elements’ lezen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.