wat zijn lagen

Wat zijn lagen in Photoshop Elements?

Iedere beginnende fotobewerker zal vroeg of laat met de vraag ‘Wat zijn lagen in Photoshop Elements?’ geconfronteerd worden. In mijn boek Ontdek Photoshop Elements leg ik onder meer uit wat lagen nou eigenlijk zijn.

Foto’s rechtstreeks uit een camera hebben maar één laag, de basislaag, in Photoshop Elements achtergrond genoemd, vergelijkbaar met het canvas van een schilderij. Gelaagdheid is dus een Photoshop Elements-‘ding’. Het kan bovenop de achtergrond aparte laagjes maken, een soort etages met een transparante vloer. Zo’n laag kan eigen beeldmateriaal bevatten en van bovenaf gezien zouden we het verschil niet zien. Een van de voordelen van materiaal op een aparte laag is dat het vrijelijk verplaatst kan worden, in tegenstelling tot de achtergrond. Kort gezegd, een laag maken is geen doel op zich maar een hulpmiddel dat veel bewegingsvrijheid en nieuwe bewerkingsmogelijkheden geeft en het werken een stuk makkelijker maakt.

Wat zijn lagen?

We zetten de belangrijkste karakteristieken van lagen op een rijtje:

Een laag is van zichzelf 100% transparant. Zelfs duizend lagen boven elkaar zijn even doorzichtig als één laag.

Een laag kan geheel of gedeeltelijk gevuld zijn met beeldinformatie (pixels). Deze informatie kan traploos transparant worden gemaakt.

Lagen zijn apart bewerkbaar. Alle denkbare bewerkingen die u op de achtergrond kunt toepassen kunnen ook op laaginformatie worden toegepast. Informatie op omringende lagen blijft dus onaangetast.

Lagen zijn in- en uitschakelbaar. Op die manier kunt u laaginhoud aan het oog onttrekken zonder deze weg te gooien.

Naar beneden toe kan interactie tussen lagen plaatsvinden. Deze interactie heeft betrekking op transparantie, overvloeimodi en het gebruik van maskers. De interactie is non-destructief; de aanwezige informatie wordt niet aangetast.

Er zijn verschillende soorten lagen. Naast gewone pixels met fotomateriaal onderscheiden we aanpassingslagen met door de computer gegenereerd materiaal en lagen met aanvullende content zoals teksten en vormen.

wat zijn lagen
Werken op de achtergrondlaag heeft flinke beperkingen. Als we geselecteerd materiaal verplaatsen wordt dat één met de achtergrond nadat we de selectie hebben opgeheven (Esc-toets). Hierna kunnen we het niet meer zo maar opnieuw oppikken. Ook ontstaat er een gat op de oude plek dat zich vult met de achtergrondkleur. Dit laatste valt overigens tegen te gaan door tijdens het verslepen de Alt-toets te gebruiken.
wat zijn lagen
Het alternatief is de selectie naar een nieuwe laag kopiëren (met Ctrl+C en Ctrl+V). Hierna kunnen we het materiaal blijvend verplaatsen en andere bewerkingen toepassen.

Een laag kan van een masker worden voorzien die een deel van de laaginformatie aan het zicht onttrekt.

Beheren

Tot slot kunt u lagen beheren. Naast in- en uitschakelen, kopiëren en verwijderen kunt u de volgorde wijzigen, lagen koppelen en groeperen, ook als ze niet direct onder elkaar liggen, en lagen naar andere bestanden slepen. Kortom, lagen maken uw afbeelding in één woord flexibel.

wat zijn lagen
Lagen openen nieuwe mogelijkheden qua beeldbewerking.

Een nog wat ander antwoord op de vraag ‘Wat zijn lagen?’, schreven we lang geleden trouwens al eens in dit artikel. U ziet daarin ook al een beetje hoe lagen werken in Photoshop Elements. Wilt u echt het fijne weten van lagen in dit software en er nog veel meer over leren? Dan kunt u terecht bij het onderstaande boek!

Ontdek Photoshop Elements

Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het begrip lagen is slechts een van de vele zaken die aan bod komen in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Hij laat je spelenderwijs ervaren hoe je je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Met talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kun je snel aan de slag.


Meer tips uit ‘Ontdek Photoshop Elements’ lezen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.