Het gemiddelde berekenen in Excel van een serie getallen is een eitje. Hoe je dat realiseert lees je in dit artikel. Een extract uit mijn boek uit mijn boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek.
Wil je van een gegevensreeks het gemiddelde berekenen, dan heeft Excel daarvoor de functie GEMIDDELDE. Daarmee kun je ook het schuivend gemiddelde en het cumulatief gemiddelde berekenen.
• Wil je niet het gemiddelde van alle getallen, maar van getallen die aan een of meer criteria voldoen, kijk dan in hoofdstuk 9 en 10.
De functie GEMIDDELDE
Stel dat je een overzicht hebt van resultaten. Dan bereken je met de functie GEMIDDELDE snel het gemiddelde van alle cijfers.
Staan de cijfers in B1 tot en met B10, dan is je formule:
=GEMIDDELDE(B1:B10)
Het totaal van de getallen in de cellen wordt gedeeld door het aantal getallen.
• Als je een getal in het opgegeven gebied verandert of verwijdert, berekent deze functie automatisch het nieuwe gemiddelde. Excel aan het werk Functies voor wiskunde en statistiek

Het gemiddelde van een groep getallen die bijvoorbeeld verspreid in de cellen B2 tot en met H50 staan, vind je met de formule:
=GEMIDDELDE(B2:H50)
Wil je het gemiddelde van enkele losstaande reeksen, dan selecteer je tijdens het opstellen van de formule de losse groepen cellen door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en over de cellen te slepen. Het gemiddelde van bijvoorbeeld de getallen in D2 tot en met D7, in F2 tot en met F7 en in H2 tot en met H7 geeft de formule:
=GEMIDDELDE(D2:D7;F2:F7;H2:H7) 104
• Gebruik je Functie invoegen, dan geef je in het dialoogvenster Functieargumenten bij Getal1 een gebied op, bij Getal2 het volgende gebied enzovoort. Anders dan dat venster suggereert, hoeven dit dus geen enkele getallen te zijn.
Wiskunde en statistiek in Excel
Nog veel meer weten over het gemiddelde berekenen in Excel? Lees dan mijn boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek. Daarin worden honderd rekenfuncties van Excel besproken op het gebied van wiskunde en statistiek. Die worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Je leert hoe je een functie gebruikt, zodat je die kunt toepassen in je eigen werk, studie of hobby.
Nadat je hebt gezien hoe je een formule samenstelt, ga je de diepte in. Tot de behandelde onderwerpen behoren:
- optellen, tellen en gemiddelde berekenen
- totaal, aantal en gemiddelde voor een beperkte groep berekenen en op meer criteria
- afronden in allerlei stappen
- werken met breuken en logaritme
- willekeurige getallen trekken
- kansen en standaardafwijking berekenen
- getallen in groepen verdelen met statistische functies
- correlatie, trend en regressie tussen getallenreeksen vinden
Dit boek is te gebruiken met Excel 2010 tot en met 2019 (en Microsoft 365).
Je kunt negentig gratis oefenbestanden bij dit boek downloaden. In de ene helft staan alleen de gegevens zodat je zelf aan de slag kunt, in de andere helft van de bestanden zijn de voorbeelden helemaal uitgewerkt.

Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.