De 10 meest gestelde vragen over Flutter

Als u programmeert in welke taal dan ook of overweegt daarmee te beginnen, dan heeft u vast van Flutter gehoord. Het relatief nieuwe systeem van Google zou het Zwitsers zakmes onder de ontwikkelplatformen moeten worden: geschikt voor elk platform en elk type applicatie. Maar wat is het nu echt? Hieronder vind je de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen over Flutter.

1. Wat is Flutter?
Flutter is een systeem voor het ontwikkelen van apps voor meerdere platformen. De apps maak je in de programmeertaal Dart. Je kunt daarbij verschillende programmeeromgevingen gebruiken, zoals Android Studio, IntelliJ IDEA of Visual Studio Code. Ik adviseer Android Studio omdat het gratis is en veel specifieke Flutter-functies biedt.

2. Waarom heet Flutter zo?
In het Nederlands is de naam wat ongelukkig. Medici duiden met het woord een hartritmestoornis aan. De naam begint met ‘flut’. Dat is geen goed begin. Engelstaligen hebben deze associatie niet. To flutter, betekent fladderen, zoals van een vlinder. Wellicht is het een verwijzing naar de hoge snelheid waarmee Flutter het scherm vernieuwt: 60 keer per seconde, even snel als de vleugelslag van veel vlinders.

3. Voor welke platformen zijn Flutter apps geschikt?
Met de eerste officiële versie van Flutter (december 2018) was het mogelijk om mobiele apps voor iOS en Android te ontwikkelen. Daarin blinkt Flutter uit. Inmiddels is het ook mogelijk om in Flutter apps voor Windows-, Mac- en Linuxcomputers en voor het web te ontwikkelen. De ondersteuning daarvan is nog niet vlekkeloos: sommige bibliotheken werken niet op het web of een desktopcomputer. Maar de ondersteuning daarvan wordt snel beter. Voor de ontwikkeling van een mobiele app voor iOS, Android of beide zou ik op dit moment altijd voor Flutter kiezen. Voor een professionele web- of desktop-app is Flutter nog onvoldoende ontwikkeld.

4. Wat is het verschil tussen Flutter en andere systemen om apps te programmeren?
De bekendste talen om apps te ontwikkelen zijn Java en Swift. Het verschil is dat je daarmee apps voor één platform ontwikkelt (Android of Apple). Er zijn wel andere systemen voor meerdere platformen, zoals React Native, Xamarin en Cordova. Zonder al te technisch te worden: de Flutter-apps communiceren direct met de hardware zonder tussenlaag of bridge. Dat maakt de apps sneller en maakt het gemakkelijker om onderdelen van de hardware zonder beperkingen te benutten. Een ander verschil: de meeste systemen maken gebruik van knoppen, regelaars en andere elementen van het besturingssysteem. De apps krijgen op een iOS-apparaat de Apple-look en een ander uiterlijk op een Android-apparaat. In Flutter zijn al deze elementen opgeslagen in de app. Daardoor is er meer controle over het uiterlijk van de gebruikersinterface. Het is mogelijk om iOS-elementen en Android-elementen op verschillende apparaten te gebruiken, maar dat hoeft niet.

5. Is het moeilijk om apps te ontwikkelen in Flutter/Dart?
Dart is een programmeertaal die lijkt op talen als Java, JavaScript en Swift. Voor mensen zonder enige programmeerervaring is het best lastig om de taal te leren. Voor overstappers valt het mee. Naast de taal is de wijze waarop je apps bouwt in Flutter echt anders dan in andere systemen. Er is geen grafische omgeving. Alle apps maak je met zogenaamde ‘widgets’: bouwblokken die geheel uit code bestaan. Het resultaat bekijk je op een simulator of een echt apparaat. Dat is even wennen, maar uiteindelijk is het een hele efficiënte manier om elementen te bouwen die geschikt zijn voor verschillende schermgroottes en verhoudingen. Vooral de mogelijkheid om zonder wachttijd op een echt apparaat te testen, is een verbetering ten opzichte van andere systemen.

6. Wat kost Flutter?
Flutter is van Google, maar is toch open source. Google heeft de broncodes vrijgegeven en iedereen kan en mag bibliotheken toevoegen. Dat gebeurt ook volop en daardoor ontwikkelt Flutter zich snel. Het maakt ook dat u Flutter gratis kunt downloaden en onbeperkt kunt gebruiken. Ook de ontwikkelomgeving Android Studio is gratis. Als u Flutter apps wilt ontwikkelen, betaalt u alleen geld aan Apple (ongeveer 100 euro per jaar) of Google (eenmalig 25 euro) als u apps in de stores publiceert.

7. Werken veel mensen met Flutter?
Sinds de introductie van Flutter, eind 2018, groeide het gebruik gestaag. In 2019 werd 30% van de apps voor meerdere systemen met Flutter ontwikkeld. In 2020 was dat al 39%. Alleen React Native werd meer gebruikt (42% in beide jaren), maar gezien de snelle groei zal Flutter de koppositie in 2021 waarschijnlijk overnemen. In absolute aantallen betekent dit dat wereldwijd enkele miljoenen programmeurs nu met Flutter werken. De meesten daarvan wonen in India, China en de VS. Pas daarna volgt de EU.

8. Wordt Flutter al professioneel gebruikt?
Jazeker. Verschillende grote bedrijven, zoals Alibaba, The New York Times en natuurlijk Google zelf ontwikkelden belangrijke apps in Flutter. Als u thuis met een app HUE-verlichting van Philips of Sonos-geluidsapparatuur aanstuurt, dan is de kans groot dat deze app in Flutter gemaakt is.

9. Voor welke type apps is Flutter geschikt?
Het is gemakkelijk om in Flutter overzichtelijke weergaven te maken van gegevens uit een feed of database. Flutter integreert perfect met andere Google-functies, zoals Maps en Firebase. De uitstekende animatiemogelijkheden maken het systeem ook geschikt voor games en andere grafische apps. Ik kan niets bedenken dat in Flutter onmogelijk zou zijn. Wel zijn er voor de meeste apps extra bibliotheken nodig. Deze zijn gratis, maar het kost soms wat tijd om ze te doorgronden. Zo is Flame de meest gebruikte bibliotheek voor games, simulaties, sprite-animaties en dergelijke. Deze plugin voegt vele tientallen klassen toe aan Flutter, die allemaal weer hun eigen methoden en eigenschappen hebben. Gelukkig is er goede documentatie bij Flutter zelf en bij de meeste plugins.

10. Hoe begin ik met Flutter?
Op de officiële Flutter website leest u hoe u begint met Flutter. Klik rechtsboven op ‘Get started’. Leert u liever in het Nederlands? Bestel dan mijn boek Apps ontwikkelen met Flutter. Hierin komen alle stappen aan bod: het verkrijgen en installeren van de (gratis) software, de basis van programmeren in Dart, het bouwen van verschillende soorten apps en publicatie daarvan in de appstores van Google en Apple. Vergeet niet daarbij de errata te downloaden: hierin houden we de actuele ontwikkelingen bij. Met deze aanvullingen blijft uw boek up-to-date.

Naast deze blogpost De 10 meest gestelde vragen over Flutter schreven we al eerder over Flutter op dit blog.  Lees bijvoorbeeld de driedelige serie Apps programmeren in Flutter in de online-omgeving van Dartpad. HIER vind je deel één uit deze serie.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.