Het gebeurt (meestal) niet héél veel, maar áls het gebeurt kunnen de gevolgen heel vervelend zijn voor NASsen en natuurlijk ook computers: een stroomstoring. Een UPS voor de NAS biedt uitkomst!
Veel mensen bewaren hun hele hebben en houden aan documenten, foto’s en overige bestanden op de NAS. Logisch, want het ding is precies daarvoor gemaakt. Het is een apparaat dat meestal 24 uur per dag aan staat. Dat maakt het ‘extra’ kwetsbaar voor een stroomstoring. Als er iets mis gaat met de elektriciteitsvoorziening in huis, dan heeft zo’n altijd aanstaande NAS er zéker last van. Meestal zal een ‘harde’ uitschakeling – vergelijkbaar met botweg de stekker eruit trekken – geen al te dramatische gevolgen hebben. Tenzij er net een complexe operatie gaande is, waarbij een schijfcontrole loopt, een back-up wordt uitgevoerd of grote of veel bestanden worden overgezet. Dat leidt zonder meer tot dataverlies. Om dat te voorkomen is het de moeite waard om te investeren in een UPS voor de NAS.
Pure sinus
Het is zaak om liefst een UPS ofwel noodspanningsvoorziening aan te schaffen die als uitgang een pure, echte sinuisvormige wisselspanning levert. De goedkope UPS’en doen dat niet, verre van zelfs meestal. Zij leveren een ‘modified sinus’ die met heel veel fantasie iets weg heeft van een mooi afgerond sinusgolfje. Moderne netspanningsvoedingen kunnen slecht tegen die mislukte fantasie-sinussen. Heel even kan het goed gaan, maar het kan ook tot een harde afschakeling van de voeding leiden. Precies dat dus wat je wilde vermijden met een UPS. Nu waren UPS’en die een pure sinus leverden vroeger tamelijk aan de prijs. Tegenwoordig koop je ze tussen de €100 en €200, afhankelijk van het vermogen. Een betaalbaar merk is Bluewalker, afkomstig van Duitse bodem. Zij bieden een scala aan modellen met Pure Sine Wave (PSW)-output. Die moet je hebben.
Vermogen
Het vermogen dat je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel NASsen en eventuele andere apparatuur je eraan hangt (denk bijvoorbeeld aan een USB-harddisk waarop je NAS back-ups maakt. Ook het aantal harddisks in de NAS heeft invloed op het energieverbruik. Maar zelfs gevuld met vier of meer harde schijven verbruikt een NAS nog altijd minder energie dan de gemiddelde pc. Vaak zal 500 Watt volstaan; ga eventueel voor 100 Watt als je meerdere NASsen in gebruik hebt.
Aansluiten
Is de UPS eenmaal aangesloten, dan prik je de NAS in het stopcontact daarop (sommige modellen hebben een Euronetsteker-aansluiting, in dat geval moet je een voedingskabel daarvoor kopen). Verder beschikt de NAS (in ieder geval die van Bluewalker, maar ook APC – een ander bekend merk – heeft zo’n poort aan boord) over een USB-aansluiting. Prik het meegeleverde USB-kabeltje daarin, en koppel de andere kant aan een van de vrije USB-aansluitingen van je NAS. Als je een beetje bekend merk UPS hebt gekozen, wordt deze automatisch herkend door je NAS (zie hier voor een lijst met compatibele UPS’en voor Synology NASsen). Om het geheel werkend te krijgen en te zorgen dat de NAS na bijvoorbeeld een minuut automatisch nétjes uitschakelt bij een stroomstoring, moet je nog wel wat wensen instellen.
Instellen
Log in bij de gebruikersinterface van je Synology NAS (die hebben we hier nu eenmaal staan, voor andere merken moet je wellicht even in de handleiding of ‘t help-bestand duiken). Klik op de startknop linksboven in beeld en dan op Configuratiescherm. In het Configuratiescherm klik je op Hardware en stroom (het pictogram in de vorm van een gloeilamp). Klik op de tab UPS en schakel het selectievakje UPS ondersteuning inschakelen in. Onder Tijd voordat DiskStation naar veilige modus overschakelt, adviseren we je een waarde van 1 minuut te kiezen. Langer zou kunnen als je een wat steviger UPS hebt. Maar het is beter om in dit soort kritieke gevallen conservatief te zijn: zo snel mogelijk (netjes) uitzetten dat ding. In de veilige modus blijft de NAS nog even draaien, maar als de netspanning dán wegvalt (bijvoorbeeld omdat de accu van je UPS leeg raakt) is er niks aan de hand: de NAS gaat dan netjes uit. Feitelijk is de veilige modus een soort pre-uitgeschakelde toestand. Door de optie Schakel de UPS uit wanneer het systeem overschakelt op de Veilige Modus wordt de UPS na die (net gekozen) minuut uitgezet. En daarmee schakelt vanzelfsprekend ook de aangesloten NAS uit. Zet je de UPS later weer aan, dan start de NAS ook meteen weer op.

Meerdere NASsen
Het is mogelijk om – gezien het geringe energieverbruik – meerdere NASsen aan te sluiten op een UPS. Daarbij fungeert één NAS als master, de andere zijn slave en volgen de instructies van de master. Om dat te realiseren is het zaak om eerst de optie Netwerk UPS-server inschakelen aan te zetten. Klik dan op de knop Toegestane DiskStation apparaten. Vul de IP-adressen van één of meer van je op de UPS aangesloten NASsen in en klik op OK. Klik dan op Toepassen en al je UPS-settings zijn bewaard. Op eventueel andere aan de UPS hangende NASsen log je nu ook in bij de gebruikersinterface. Open ook hier weer het Configuratiescherm en klik op Hardware en stroom. Klik op de tab UPS en zet de optie UPS-ondersteuning inschakelen aan. Achter Netwerk UPS-type selecteer je de optie Synology UPS-server. Ook nu kies je weer voor 1 minuut alvorens over te schakelen naar de veilige modus (gaan alle NASsen netjes te gelijk uit). Achter Netwerk UPS-server vul je het IP-adres van de net ingestelde master-NAS in. Klik op Toepassen en klaar. Je kunt testen of het werkt door simpelweg de netstekker van de UPS uit het stopcontact te trekken. Echter: doe dat alleen als de accu daarvan volledig is opgeladen! Dat duurt na de eerste keer aansluiten van een nieuwe NAS zo’n zes uur. Wacht je niet tot de accu’s geladen zijn, dan kan de UPS vanzelfsprekend geen elektriciteit leveren…
LET OP: Als je meerdere slave-NASsen succesvol uit wilt laten schakelen is het zaak dat ook je router en eventuele switch waar de NASsen aan hangen over een (mini) UPS’je beschikken. Hoe je dat regelt lees je in dit artikel.

Dit artikel is een aanvulling op het boek Werken met een NAS door Henk van de Kamer en Ronald Smit. Zoals je hierboven kunt lezen, moet je bijvoorbeeld een IP-adres van je NAS opgeven. In het boek wordt uitgelegd hoe je een – noodzakelijk voor dit soort en andere gevallen – vast IP-adres instelt. Verder leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.
Tot de behandelde onderwerpen in dit boek behoren:
- Uw NAS installeren.
- Handige en veilige instellingen voor uw NAS maken.
- Back-ups maken.
- Samenwerken aan documenten met het Office-pakket.
- Uw fotoverzameling beheren en delen met Photo Station.
- Een VPN-server in stellen.
- Via de opdrachtregel het onderliggende Linux-besturingssysteem aanspreken.
- Een Arduino aan de NAS koppelen, bijvoorbeeld om verlichting in huis te bedienen.
Kortom: dit boek helpt u verder te kijken dan de standaardmogelijkheden. Na het lezen van dit boek hebt u een goed beveiligd apparaat staan, weet u hoe u veilig back-ups kunt maken en hebben ook meer geavanceerde zaken geen geheimen meer voor u.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.