Het Klembord van Office

Het Klembord van Office

Knippen, kopiëren en plakken zijn dingen die u veel doet binnen de Office-onderdelen. Het Klembord van Office (en Windows) komt daarbij best van pas.

Onderstaand fragment is afkomstig uit het boek Het Complete Boek Office 2019, Ook geschikt voor Office 365, een lekker dikke pil waarin u alles over alle Office-onderdelen kunt vinden.

Soms merkt u dat u een stuk tekst beter op een andere plaats kunt zetten of dat u een stuk tekst op een andere plaats nogmaals kunt gebruiken. U hoeft die tekst dan niet opnieuw te typen. Het is mogelijk tekst te kopiëren of te verplaatsen. Word gebruikt hiervoor een apart stukje van het geheugen. Hier wordt de tekst (of de afbeelding, grafiek of een ander object) tijdelijk geparkeerd. In Windows heet dit geheugengebied het klembord. In Office-applicaties kunt u maar liefst 24 objecten op het klembord plaatsen. In Word, Excel, PowerPoint enzovoort spreken we van het Office Klembord; dit biedt veel meer mogelijkheden dan het eenvoudige klembord van Windows (ook wel het systeemklembord genoemd). Het Office Klembord is te vinden in het tabblad Start, groep Klembord. Klik op het kleine pijltje rechtsonder in de groep Klembord om het taakvenster Klembord te openen en het Office Klembord te activeren. Het venster zal lijken op dat in de afbeelding.

het Klembord van Office
Het uitgebreide Klembord van Office 2019. De items op het klembord zijn in alle Office-toepassingen beschikbaar. Hoofdstuk 5 – Word 2019 Teksten handig bewerken
het Klembord van Office

In de volgende paragraaf kijken we eerst naar de wijze waarop tekst op een eenvoudige manier wordt gekopieerd of verplaatst en daarna gaan we in op de uitgebreide functies van het Office Klembord.

Eenvoudig kopiëren en verplaatsen

Het kopiëren of verplaatsen van tekst bestaat uit verschillende stappen:

• U geeft eerst aan welke tekst u wilt kopiëren of verplaatsen.

• Vervolgens geeft u aan waarnaar u de tekst wilt kopiëren of verplaatsen.

In de tussentijd staat het tekstfragment (maar het mag ook een afbeelding, tabel of ander object zijn) op het klembord. Deze stappen moet u goed onderscheiden bij het werken met tekstfragmenten.

het Klembord van Office
De groep Klembord bevat alle opties voor het kopiëren, knippen en plakken van tekst en andere objecten.
het Klembord van Office

Voor het kopiëren of verplaatsen van een tekst gaat u als volgt te werk:

1 Selecteer het gewenste stuk tekst met de muis of met Shift+pijltoetsen.

2 Wilt u de tekst kopiëren, dan gaat dit als volgt:

• Klik op de knop Kopiëren in de groep Klembord van het tabblad Start.

• Of druk op Ctrl+C.

• Wilt u de tekst verplaatsen, doe dit dan op de volgende manier:

• Klik op de knop Knippen in de groep Klembord van het tabblad Start.

• Of druk op Ctrl+X.

3 Verplaats de cursor naar de plaats waar de geselecteerde tekst moet worden ingevoegd (geplakt).

4 Klik op de knop Plakken in de groep Klembord van het tabblad Start.

• Of druk op Ctrl+V.

het Klembord van Office

U kunt een eenmaal gekopieerde of geknipte tekst op meer dan één plaats in een document (of in verschillende documenten) invoegen. U hoeft alleen de cursor naar de volgende plek te verplaatsen en daar opnieuw op de knop Plakken te klikken of op de toetsencombinatie Ctrl+V te drukken. Dat kunt u zo vaak doen als u wilt.

U kunt ook met de Windows-taakbalk of met Alt+Tab wisselen van programma en in een andere toepassing de tekst invoegen. Zo kunt u bijvoorbeeld gegevens vanuit Excel plakken in Word of andersom.

Word Speciale tekens symbolen en accenten

Bovenstaand artikel is een stukje afkomstig uit Het Complete Boek Office 2019, Ook geschikt voor Office 365; auteurs: Peter Kassenaar, Wim de Groot, Wilfred de Feiter en Ronald Smit. Microsoft Office is de meest gebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt. In dit lijvige werk behandelen de auteurs de toepassingen Word, Excel, Access, Outlook en PowerPoint, zodat u een compleet beeld krijgt van de veelzijdigheid en de kracht van de software. Na het lezen van dit boek bent u een expert!


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.