thuiswerken en geluid

Thuiswerken en geluid

Werken betekent – zeker in vergaderland Nederland – veel communiceren. Thuiswerken en geluid gaan hand-in-hand met effectiviteit.

De kogel is door de kerk: je bent aan het thuiswerken geslagen. Mogelijk al weken of maanden. En zoals het er nu naar uit ziet – met toch steeds weer overvolle stranden, bossen, steden en meer – gaat dat ook nog wel even duren. Grote kans dat je dan regelmatig mee moet doen aan een van ‘s Neerlands meest ‘geliefde’ activiteiten: vergaderen. Maar dan nu in online-vorm. Gewoon via een daarvoor bestemde app, keuze genoeg. Maar eigenlijk ben je er daarmee nog lang niet. Veel Windows-computers beschikken van huis uit over miserabele webcams en microfoons (Mac’s komen er wat dat betreft een stuk beter af). We kijken eens naar de combi thuiswerken en geluid. Want niets is zo irritant als iemand die slecht verstaanbaar is door een beroerde microfoon of (en…) een hoop omgevingslawaai. De navolgende tekst is afkomstig uit het boek Effectief thuiswerken en online vergaderen van Victor Peters.

Thuiswerken en geluid

Een eigen werkkamer waar je ongestoord je werk kunt doen, heeft natuurlijk altijd de voorkeur. Je kunt dan zorgen voor optimaal geluid in je oren en in de oren van je online collega’s. Totdat de heimachine in die bouwput achter je huis los gaat of de vriendelijke buurman de blaadjes van zijn stoepje naar dat van jou blaast met zo’n fijne bladblazer, want een bezem is zo 20e -eeuws… Onvolkomenheden waar je nauwelijks wat aan kunt doen. Of toch?

In het kader van geluid is het nuttig om een kijkje te nemen in de wereld van vloggers en gamers. Voor beide beroepsgroepen zijn mooie microfoons ontwikkeld met nog mooiere standaards, plopfilters en meer. Nu moeten we niet overdrijven, maar een goede gamersmicrofoon is een zegen voor online werken. Deze kan gewoon op je bureau staan, een gekke standaard is dus niet nodig want we bouwen immers geen radiostudio, en deze biedt topkwaliteit geluid.

Het advies is simpel: steek hier geld in, want het is elke cent meer dan waard. Na enkele jaren van online werken, educatieve video’s maken en online lesgeven kan ik zeggen dat mijn Razer Seiren Elite de beste uitgave ooit was. Deze zit aan de twee meter lange USB-kabel en geeft perfect geluid, dat ook nog te richten is. Bijgeluiden en rondzingen of galm behoren definitief tot het verleden. Er zijn vergelijkbare alternatieven van Yeti en Røde. Bezuinigen op dit onderdeel en kiezen voor een goedkoper apparaat leidt onherroepelijk tot spijt achteraf.

De Razer Seiren op je bureau.

Meer over bureaumicrofoons: kennisbron.nl/10/

Output

Voor output – het geluid dat je hoort – hoef je je in je eigen kantoor minder druk te maken. De speakers in de laptop of een setje externe speakers gecentreerd rond je beeldscherm volstaat. Tenzij je tussen de vergaderingen door graag naar mooie muziek luistert. Zorg er voor dat de geluidsbron tijdens vergaderingen recht achter de microfoon staat, dus in de buurt van het beeldscherm, zodat je geen last krijgt van rondzingen. De microfoon mag de speakers niet kunnen horen, althans niet direct.

Twee soorten mini-jack 3.5mm

Bij het kopen en koppelen van headsets aan de laptop of desktop met een draadje, moet even aandacht worden besteed aan de 3.5mm jack die standaard in de meeste laptops te vinden is. Deze zijn in twee soorten te vinden: met drie metalen ringetjes en met vier. De eerste is voor een stereo koptelefoon of voor een stereo of mono microfoon. De laatste met vier ringen is een jack voor gecombineerd stereo en microfoon. Helaas zijn ze niet uitwisselbaar. Een headset voor een smartphone is overwegend 4-rings, want deze combineert microfoon en koptelefoon. In de doorsnee laptop (Windows) zitten twee mini-jack gaten: een voor de microfoon en een voor de koptelefoon. Die zijn beide vaak, maar niet altijd, 3-rings. Een 4-rings headsetje heeft dan dus een splitter nodig van 4-rings naar dubbel 3-rings om op beide gaten aangesloten te worden.

thuiswerken en geluid
Met splitters en mergers kun je van 3 naar 4 of andersom.

Een nieuwere MacBook of iMac heeft slechts één gat voor een 4-rings gecombineerd apparaat. Wil je daar alleen een microfoon of koptelefoon met mini-jack op aansluiten, dan heb je dus vaak een verloopje nodig van 3-rings naar 4-rings. Een lavelier of Røde Wireless aansluiten op de Mac kan met een verloopje. Maar daarmee heeft de Mac het ingangssignaal nog niet gevonden. Deze combinatie is niet handig.

Meer over de 3.5mm jackplug: kennisbron.nl/41/

Koop USB of bluetooth

De oplossing voor het aansluiten van extern beeld en geluid is natuurlijk USB. Het aantal poorten is flink uit te breiden met een USB-hub. Apparaten die via USB communiceren krijgen ook stroom van de computer en werken dus langer op hun batterij. Ook losse microfoons zijn als USB te vinden, dat heeft altijd de voorkeur boven 3.5mm jackplugjes. Met bluetooth behoren vrijwel alle problemen tot het verleden. Pairing – het koppelen van apparatuur middels bluetooth – gaat met de moderne apparatuur vrijwel probleemloos. Is pairing eenmaal gelukt dan werkt alles naadloos. Bluetooth-apparaten hebben wel hun eigen voeding nodig. Een koptelefoon met bluetooth is daardoor iets zwaarder dan een aan een snoertje en moet af en toe aan de oplader; niet vaak. Er is geen praktische beperking in de hoeveelheid apparaten die je met bluetooth op een laptop aansluit. Kortom: thuiswerken en geluid: besteed eens wat aandacht aan die combinatie!

thuiswerken en ergonomieNatuurlijk draait het niet alleen thuiswerken en ergonomie, dat is maar een onderdeel van het grote geheel. In mijn nieuwe boek Effectief thuiswerken en online vergaderen duikt ik in deze ‘nieuwe’ manier van werken die voor velen een blijvertje zal blijken. Ik besteed aandacht aan onder meer communicatietools, beeld en geluid en software om mee samen te werken. Vanzelfsprekend worden Office 365 en Google Docs hierbij niet vergeten. Beide pakketten beschikken over een arsenaal aan tools die thuiswerken vereenvoudigen. En omdat we ook maar mensen zijn, werp ik ook een blik op de nu virtuele vrijdagmiddagborrel. Kortom: hét boek voor een ieder die nu – al dan niet noodgedwongen – thuis moet werken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.