startpagina van Safari aanpassen

Startpagina van Safari aanpassen

De standaardbrowser van macOS is Safari, snel en bovendien flexibel. De startpagina van Safari aanpassen is bijvoorbeeld zo geregeld! De onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Big Sur.

Er is geen programma belangrijker geweest voor het succes van internet dan de webbrowser. Voor veel mensen is surfen op het World Wide Web ook equivalent aan internet. Apples eigen webbrowser, Safari, mag nog steeds werelds snelste webbrowser worden genoemd. Het is ook een feature-rijke browser, met onder meer een verdraaid handige startpagina. Deze toont – afhankelijk van uw instellingen en eerdere handelingen in Safari – de volgende onderdelen:

 • Favorieten Toont de websites die u bewaart in Favorieten. U vindt deze websites tevens in de favorietenbalk.
 • Veelbezocht Websites die u vaak bezoekt verschijnen in dit onderdeel.
 • Privacyrapport Laat zien welke websites een profiel van u probeerden op te bouwen met behulp van tracking.
 • Siri-suggesties Toont websites die Siri voor u heeft uitgezocht op basis van uw zoekopdrachten in Safari.
 • Leeslijst Biedt snel toegang tot de onderdelen die u in uw leeslijst hebt
 • iCloud-tabbladen Hier verschijnen tabbladen die actief zijn op andere Apple-apparaten met hetzelfde iCloud-account.
 • Achtergrondafbeelding Fleur uw startpagina op met een afbeelding uit de macOS- of uw eigen fotobibliotheek.

Startpagina

Wanneer u Safari voor het eerst opent, bevat het startscherm standaard al een aantal bekende websites, maar u kunt geheel zelf bepalen welke sites in dit overzicht verschijnen. Daarnaast kunt u het aantal websites in het overzicht aanpassen, of de functie uitzetten en het vertrouwde Safari-venster gebruiken.

Startpagina instellen

Om in te stellen welke onderdelen op Startpagina verschijnen, doet het volgende:

 1. Open het menu Safari, Bladwijzers, Toon Startpagina.
 2. Klik op de knop rechts onderaan op de startpagina om de instellingen te openen.
 3. Door op de naam te klikken zet u onderdelen aan of uit.
 4. Als u een afbeelding aan de startpagina wilt toevoegen, scrol dan zijwaarts door de standaardafbeeldingen onder in het menuvenster, of klik op het plusteken (+) om een eigen afbeelding te selecteren.
startpagina van Safari aanpassen
U bepaalt helemaal zelf hoe Startpagina eruitziet.

Vensters en tabbladen

U kunt elke geopende webpagina in een eigen venster bekijken, maar als u veel webpagina’s hebt geladen leidt dit meestal tot veel gehannes met overlappende vensters. Safari biedt echter de mogelijkheid om alle geopende webpagina’s in één venster te bewaren met behulp van tabbladen. Standaard worden nieuwe vensters als tabblad aan het venster toegevoegd. Om deze instellingen te bekijken of aan te passen opent u het menu Safari, Voorkeuren en klikt u op Tabbladen. Open het menu naast Open pagina’s in tabbladen in plaats van in vensters en selecteer de methode van uw voorkeur. Kies Nooit om nieuwe pagina’s in vensters te openen. Gebruik Automatisch als u pagina’s in tabbladen wilt openen, tenzij een pagina voor een speciaal opgemaakt venster is ontworpen. Met de optie Altijd worden pagina’s altijd in tabbladen geopend.

startpagina van Safari aanpassen
U kunt nieuwe pagina’s in een nieuw venster openen of als tabblad aan hetzelfde venster toevoegen.

De inhoud van een nieuw geopend venster of tabblad is afhankelijk van uw instellingen in Safari. Om deze instellingen te bekijken of te veranderen opent u het menu Safari, Voorkeuren en klikt u op Algemeen.

Nieuw venster en Nieuw tabblad

Kies een optie uit de keuzelijst Open nieuwe vensters met. U kunt nieuwe vensters openen met de startpagina, uw favoriete homepage als startpunt gebruiken, met een lege pagina beginnen, de actieve webpagina in een nieuw venster openen of een tabbladenmap selecteren.

Als u graag elk nieuw venster opent met een pagina van uw favoriete website, typ of plak dan het webadres in het invoerveld naast Homepage en selecteer vervolgens Homepage in de keuzelijst Open nieuwe vensters met of/en in Open nieuwe tabbladen met. Bent u op een webpagina beland die u als startpagina wilt gebruiken, klik dan in dit voorkeurenpaneel op de knop Stel in op huidige pagina.

Ontdek macOS Big Sur

macOS Big SurEr is vanzelfsprekend nog veel meer moois mogelijk in Apple’s OS. Als je je daarin wilt verdiepen, dan is er mijn boek Ontdek macOS Big Sur. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Big Sur ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.