Rob de Winter

Rob de Winter: ‘Er zijn geen grenzen aan Photoshop’

Rob de Winter is een multi-talent. Hij is Adobe Certified Instructor, ontwerper, schrijver én muzikant. Rob is de schrijver van het boek Photoshop Masters dat maart 2020 bij Van Duuren Media verscheen. Ondertussen maakte hij ook nog een boek over Photoshop op de iPad en is er inmiddels een 2de editie van Photoshop Masters. Daarin zijn de vernieuwingen van Photoshop van het laatste jaar verwerkt. We spraken met Rob over Photoshop Masters, het boek dat vol staat met interviews met die Photoshop Masters en met inspirerende Photoshop-tutorials.

Vormgever, docent, muzikant en schrijver

Je bent vormgever, docent, muzikant en schrijver. Wat heb je voor achtergrond?
Rob de Winter: ‘Ik ben begonnen op de pabo en ik speelde in die tijd al in bandjes. Voor een van die bandjes moest iets vormgegeven worden en dat vond ik ook wel leuk om te doen. Het lesgeven na de pabo was leuk, maar het gaf mij toch niet genoeg uitdaging. Daarom ben ik een grafische opleiding gaan doen en ben ik uiteindelijk voor mezelf begonnen. Als vormgever zit je echter meestal in je eentje te werken en dat vond ik weer niet zo leuk. Ik miste ook die didactische kant en uiteindelijk ben ik gaan lesgeven in Adobe-software en grafische vormgeving.’

Rob de Winter
Rob de Winter.

Wat was jouw eerste kennismaking met Photoshop?
RdW: ‘De eerste versie van Photoshop was voor mij versie 7. Als ik terugdenk aan mijn eerste Photoshop-werk, een montage van een foto van mijn opa met zijn jongere ik, dan heb ik geen idee meer hoe ik dat voor elkaar gekregen heb. Allemaal in één laag, er zit geen schaduw onder, maar uiteindelijk was het een leuke montage.’

Wat trekt je zo aan in Photoshop?
RdW: ‘Het leuke is dat de kunstenaars van vroeger, die met potlood, penseel en verf werkten nu voor een deel met Photoshop werken. Mensen gebruik de term gefotoshopt vaak een beetje denigrerend, maar steeds meer kunstenaars gebruiken Photoshop en maken daar heel mooi werk mee. Gefotoshopt heeft een hele negatieve bijklank, maar dat komt alleen maar door dat hele kleine stukje retoucheren. Inmiddels is dat retoucheren maar een klein onderdeel van wat er met Photoshop mogelijk is. Het is meer een applicatie geworden om kunst mee te maken of prachtige ontwerpen. Dat vind ik zo leuk aan Photoshop.’

Je bent inmiddels een Adobe-gecertificeerde trainer.
RdW: ‘Dat zet ik er altijd maar trots bij… Je wilt je toch op een bepaalde manier onderscheiden (lacht). De examens om gecertificeerd te worden zijn verschrikkelijk… Al werk je jarenlang met Photoshop, dan nog kun je zo’n examen bijna niet halen. Je moet elk knopje en instelling weten te zitten. Ze vragen bij die examens naar het kleinste knopje dat ergens in een dialoogvenster zit.’

Mooie kunstwerken

De meeste Photoshop-gebruikers beheersen maar een deel van de applicatie. Ook al die Photoshop Masters die je hebt geïnterviewd gebruiken maar een deel van Photoshop. Geldt dat ook voor jou?
RdW: ‘Nou.. Ik denk wel dat ik bijna alles weet wat er in Photoshop zit. Er zijn natuurlijk altijd technieken die je niet beheerst. Het gaat er om wat jij met jouw beheersing en kennis van Photoshop maakt. Ik weet alle knopjes en menu’s te zitten, maar alle combinaties van die gereedschappen kun je natuurlijk nooit weten. Sommigen van die Photoshop Masters werken bijna niet met de wat meer geavanceerde functies in Photoshop, maar maken wel hele mooie kunstwerken. Ze gebruiken soms heel basic gereedschappen. Heel soms dacht ik tijdens een interview: dit kun je tegenwoordig met een nieuwe functie op een makkelijkere manier doen, maar dat kun je natuurlijk niet altijd zeggen. Het gaat tenslotte om het werk dat ze maken. Sommige bekende Photoshop-artiesten gebruiken soms zelfs helemaal geen maskers!’

Ik zelf heb ook maar een beperkt repertoire in Photoshop. Ik gebruik nog steeds de toverstaf voor het maken van selecties…
RdW: ‘Maar dat is ook helemaal niet erg, als je daar je resultaat mee behaalt. Tijdens die interviews werd ik me ervan bewust dat Photoshop geen limiet heeft, er zijn geen grenzen aan Photoshop. Bij Indesign, waarmee ik het boek heb opgemaakt, liep ik telkens tegen dingen aan die niet mogelijk waren, dingen waarvan ik dacht het makkelijker zou moeten kunnen. Bij Photoshop heb je dat niet, daar kun je uiteindelijk alles mee doen. En ook nog op allerlei verschillende manieren.’

Wanneer kreeg je het idee voor het boek?
RdW: ‘Tien jaar geleden kreeg ik eigenlijk al het idee voor dit boek. Een boek met interviews met mensen die heel goed zijn in Photoshop en daarnaast tutorials met slimme Photoshop-technieken. Ik zag toen al werk van Erik Johansson, die ik voor het boek heb geïnterviewd. Van hem was ik heel benieuwd hoe hij die wonderlijk mooie werelden maakte. Ik ken alle tools maar ik wist niet hoe hij zijn werk maakte. De afgelopen 10 jaar heb ik natuurlijk wel veel nieuwe dingen bijgeleerd, maar toch blijft het interessant om de ‘geheimen’ van die kunstenaars te leren kennen. Ik heb het zo aan Bob van Duuren en Wouter Vermeulen van Van Duuren Media voorgesteld en ze vonden het meteen leuk.’

Spread uit het boek met werk van Erik Johansson.

Voor wie heb je het boek geschreven?
RdW: ‘In eerste instantie is het voor mensen die al een beetje met Photoshop werken. Je kunt het ook lezen en waarderen als je nog niet of bijna niet met Photoshop hebt gewerkt. In principe dus eigenlijk voor iedereen, voor de beginnende én de gevorderde Photoshop-gebruiker. Ik leg in het begin van het boek wat basismogelijkheden en basisgereedschappen uit, waardoor iemand die nog bijna niks van Photoshop weet, met die gereedschappen aan het werk kan. Daarnaast is het heel inspirerend om die interviews met de verschillende mensen te lezen en te bekijken. Je leert wat voor gereedschappen die artiesten gebruiken en, hoe ze op ideeën komen. Zo doe je zelf ook weer ideeën op.’

Een combinatie van theorie en inspiratie

Wat maakt jouw boek anders dan bijvoorbeeld Photoshop Classroom- in-a-book?
RdW: ‘Mijn boek geeft volgens mij meer inspiratie. Een Classroom-in-a-book is een beetje schools, eigenlijk veel theorie. Ik probeer wat meer achtergrondinformatie te geven, over waarom iets op een bepaalde manier werkt. Dat mis ik eigenlijk in het algemeen in boeken over Photoshop. Je had altijd óf alleen zo’n theorieboek, óf een boek dat alleen de resultaten van Photoshop liet zien en waarin je niet kon lezen hoe ze waren ontstaan. Ik heb beide dingen gecombineerd in één boek en dat maakt het anders, volgens mij inspirerender en praktischer.’

Hoe kwam je eigenlijk aan al die artiesten? Heb je ze ontmoet op Adobe Max, waar je demonstraties hebt gegeven?
RdW: ‘De meeste van mijn favorieten had ik al in mijn hoofd, maar mijn optredens bij Adobe Max hebben wel geholpen. Je bent daardoor niet meteen zo maar iemand die een boek gaat schrijven. Lisa Carney die al die Hollywood posters maakt heb ik wel ontmoet bij Adobe Max. Ik heb haar toen meteen gevraagd of ik haar kon interviewen.’

Een spread uit het boek met werk van Lisa Carney.

In het boek vraag je aan al die kunstenaars waar ze hun inspiratie vinden, je vraag ze naar hun favoriete Photoshop-gereedschap, hun meest gebruikte tools en het beste advies voor het werken met Photoshop. Wat zijn jouw antwoorden?
RdW: ‘Inspiratie haal ik uit de omgeving waar ik woon, Zeeland! Als ik ergens niet uit kan komen, dan ga ik een rondje wandelen of fietsen en gaat het na zo’n rondje weer prima. Ik krijg ook inspiratie door te kijken naar het werk van andere mensen. Het maken van het boek heeft mij in ieder geval veel inspiratie gegeven. Bijvoorbeeld door technieken die ik nog helemaal niet kende. Als ik een favoriet gereedschap moet noemen dat zijn dan de maskers! Andere veel gebruikte gereedschappen zijn de penselen om die maskers mee te bewerken en de snelselectie.

Wat is het beste advies voor iemand die net begint met Photoshop?
RdW: ‘Leer de interface kennen! Dat wordt bij tutorials vaak overgeslagen en daardoor lopen mensen uiteindelijk altijd vast. Als ik cursus geef begin ik altijd met de interface. Hoe verhouden de gereedschappenbalk en de optiebalk zich tot elkaar? Waar vind je een paneel terug als je het per ongeluk hebt weggeklikt? Je hoeft maar eventjes de tab-toets te gebruiken of iets met je muis te slepen en iets is weg. Daarna gaat het om de basiskennis van lagen en aanpassingslagen. Als je lagen, maskers en selecties in Photoshop snapt, dan ben je een heel eind. Ik jat het beste advies van Felix Hernandez, een van de kunstenaars die ik heb geïnterviewd: Mensen zijn vaak bang om nieuwe dingen te proberen. Je moet het gewoon gaan doen. Uiteindelijk brengt het je dan wel weer iets. Dat geldt ook voor Photoshop: ga het maar leren, het is echt niet zo ingewikkeld als het soms lijkt…’

Rob de Winter is ook de auteur van het boek Photoshop op de iPad. Ook daar hebben we hem over gesproken. In dit boek laat Rob je met behulp van inspirerende tutorials kennismaken met alle mogelijkheden van deze nieuwe app. Daarnaast interviewde hij een drietal enthousiaste gebruikers, die hun ervaringen met Photoshop op de iPad met hem deelden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.