Er zijn snapshots, revisies en back-ups op de Synology NAS beschikbaar, allemaal bieden ze een vorm van zekerheid betreffende uw gegevens. Onderstaand fragment is afkomstig uit het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.
Snapshots
Synology stelt tijdens het installeren tegenwoordig het btrfs bestandssysteem voor. Hiermee is het mogelijk om snapshots te maken. Deze legt de huidige stand vast. Btrfs gebruikt cow – copy on write – als u een bestand wijzigt: de oude sector(en) die in het bestand werden gebruikt, blijven bewaard en daar maakt de snapshot handig gebruik van. U kunt op deze manier snel terugkeren naar een oudere versie. Deze snapshots zijn echter geen back-up, omdat ze alleen maar bijhouden welke sectoren bij het oude en welke bij de nieuwe versie behoorden. Zelfs als deze informatie op een andere schijf wordt bewaard, hebben we hier niets aan als de schijf met daarop de sectoren de geest geeft.
Revisies
Een andere manier om gewijzigde bestanden vast te leggen, is zowel de oude als nieuwe te bewaren. Onder Linux – de basis van bijna elke NAS – kan dit via zogenoemde harde links. Dagelijks wijzigt slechts een fractie van het totaal aantal bestanden waarvan u een back-up wilt hebben. Vroeger werden deze in een zogeheten incrementele back-up bewaard. Tegenwoordig maken we voor elke back-up een nieuwe directory met alle bestanden. Voor de ongewijzigde maken we een harde link naar de vorige back-up, zodat daar geen schijfruimte voor nodig is. In feite is het een boekhouding die zorgt dat het bestand pas echt verwijderd kan worden als er geen harde links meer naar verwijzen. Wellicht dat een voorbeeld helpt. Als eerste het bestand dat op 17 januari is gemaakt en ‘s-nachts in de back-up is terechtgekomen:
hvdkamer@obelix:~/synboek/backup_20220117$ ls -l total 4 -rw-r–r– 1 hvdkamer hvdkamer 24 jan 17 16:37 tekst.txt
Let op het getal voor mijn naam. De 1 geeft aan dat het om een fysieke kopie gaat in deze directory. Vervolgens maken we een back-up en tijdens deze operatie wordt gedetecteerd dat het bestand ongewijzigd is. Er wordt daarom een harde link gemaakt:
hvdkamer@obelix:~/synboek/backup_20220118$ ln ../backup_20220117/tekst.txt hvdkamer@obelix:~/synboek/backup_20220118$ ls -l total 4 -rw-r–r– 2 hvdkamer hvdkamer 24 jan 17 16:37 tekst.txt
Opletten
Het bestand lijkt gewoon aanwezig in de nieuwe back-up, maar de 2 geeft aan dat op twee plaatsen naar hetzelfde bestand wordt verwezen. Ik kan gewoon de inhoud op de nieuwe locatie tonen alsof het fysiek aanwezig is. Het onderliggende bestandssysteem weet waar de inhoud op de harddisk is te vinden. Als we morgen weer een back-up maken zal het getal naar drie worden verhoogd. En als we over zeg een maand de directory backup_20220117 verwijderen, wordt de teller verlaagd, maar wordt het fysieke bestand niet verwijderd. Dat gebeurt pas als de teller weer op 1 staat, want dan wordt er nergens meer naar verwezen. Let op dat de revisies alleen beschikbaar zijn op het back-upmedium. Als die de geest geeft, is al deze informatie verloren!
Back-up
Hierboven hebben we de nodige valkuilen laten zien waardoor uw back-up niet aan de verwachtingen zal voldoen. Zij zondigen tegen de twee eisen waaraan een back-up moet voldoen: offline en offsite.
Offline betekent dat de back-up niet rechtstreeks benaderbaar is. Er moet een barrière zijn voordat de bestanden in een back-up gebruikt kunnen worden. De offline-eis is absoluut. Wie daartegen zondigt, heeft geen back-up. In RAID1 is de gespiegelde harddisk online, anders werkt het niet waarvoor het bedoeld is. En dat doel is dus tegenstrijdig met de eisen waaraan een back-up moet voldoen. Een back-up zorgt voor een (tijds)barrière: we kunnen terug naar een tijdstip voor de ramp.
Windows-share
De verwarring zit hem vaak in het feit dat een back-up online benaderbaar kan zijn. Zolang hiervoor een handeling – bijvoorbeeld wachtwoord, plaatsen van de juiste tape of inschakelen externe harddisk – nodig is, kunnen we vanuit de data gezien over offline spreken. Deze nuance maakt het back-uppen naar een Windows-share lastig. U moet uitzoeken of u met uw normale account bij de back-up kunt zonder het ingeven van een wachtwoord voor het back-up account. Is het antwoord ja, dan hebt u geen back-up!

Met offsite wordt een fysieke scheiding tussen de dagelijks gebruikte bestanden en die in de back-up bedoeld. Deze eis is veel flexibeler, omdat u besluit tegen welke rampen uw back-up bescherming moet bieden. Een externe schijf naast de computer die u tijdelijk aansluit voor het maken van de back-up, beschermt u tegen het overlijden van de harddisk in uw werksysteem. Maar of het een ongelukje met een glas cola zal overleven? Een NAS in een andere kamer zal zoiets wel overleven. Maar een brand weer niet. Ofwel de flexibiliteit van offsite zit hem in de afstand tussen de back-up en de echte data plus het gemak waarmee u de eerste wilt kunnen maken. Dankzij internet is hier veel meer mogelijk dan vroeger, maar u moet nu gaan nadenken over beveiliging en versleuteling. In ons boek gaan we dieper op de materie in en leggen we uit hoe u een en ander op een veilige en betrouwbare manier realiseert.
Meer lezen over NAS’en en tips en trucs? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.
Werken met een NAS
Een network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.
Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.