Begin deze maand schreef ik over de nieuwe interface van Google Foto’s: geen vooruitgang. Dat vind ik nog steeds, het is rommeltje vergeleken met de oude interface. Er is echter een nieuwe toevoeging die wél leuk is: Locaties. Bij Locaties heeft Google Foto’s je foto’s zo goed en zo kwaad als het dat kan, op de kaart gezet. Leuk! Google Foto’s: Locaties zet je foto’s op de kaart.
Waar is de foto gemaakt?
Als je op je mobieltje bij het maken van foto’s de gps-gegevens opslaat, is het voor Google Foto’s een makkie om de precieze plek op de kaart te tonen waar de foto is gemaakt. Zonder die gps wordt dat natuurlijk een stuk moeilijker. Google gebruikt daarom nog een andere manier om de locatie te schatten waar de foto is gemaakt: Locatiegegevens. Als je op je telefoon de Locatiegegevens aan hebt staan, zodat Google je kan volgen, weet Google waar je was toen je een foto nam. Er is nog een derde manier: met het herkennen van onderwerpen op een foto weet Google ook al waar je was. Google ziet de Eiffeltoren… Je was in Parijs. Als je niet wilt dat Google weet waar je was, dan heb je die gps en die Locatiegegevens natuurlijk uitstaan. Waarschijnlijk gebruik je dan ook niet Google Foto’s. Even goede vrienden, maar dan is deze blogpost niet voor jou.
Intense vlekken met veel foto’s

Als je in de laatste versie van Google Foto’s op het Vergrootglas klikt of tikt, zie je onder het rijtje herkende Mensen de Locaties. Rechts zie je Alles bekijken. Op de kaart zelf zie je Kaart verkennen. Bij Alles bekijken kom je uit bij alle foto’s waarvan Google weet of vermoedt waar ze geschoten zijn: Amsterdam, Schoorl, Torre de Moncorvo, Porto, Laren enzovoort. Leuk en handig, alleen jammer dat ze Locaties niet op alfabetische volgorde zetten.

Als je klikt op Kaart verkennen splitst het scherm zich in tweeën: aan de ene kant de kaart, aan de andere kant de foto’s. Op de kaart zie je ‘vlekken’ waarvan Google weet of denkt dat je daar foto’s hebt gemaakt. Des te groter of intenser de vlek, des te meer foto’s je daar hebt gemaakt.

Intuïtief en leuk

Wat mij betreft is dit een leuke nieuwe toevoeging. Hij is intuïtief om te gebruiken, wat niet geldt voor de rest van de nieuwe interface. Op de kaart scroll je naar boven, beneden en zoom je in of uit. Je krijgt meteen de foto’s te zien die in die stad of streek zijn gemaakt. Als er geen foto’s op die plek van de kaart zijn, laat Google Foto’s ook geen foto’s zien. Zoom uit om foto’s te bekijken, zegt Google Foto’s dan. Locaties zet je foto’s op de kaart en toont ze op een leuke manier. Werkt in de apps, nog niet in de browser-versie.
Wil je meer lezen over wat mogelijk is met Google Foto’s op jouw telefoon, pc of tablet? In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogposts die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen.
Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is een 2de druk verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s. Maar ook in dit boek staan ongetwijfeld niet alle antwoorden. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.