Als je een iPhone hebt, dan zit daarin een oplaadbare batterij verwerkt. En die veroudert. Check de iPhone batterij status eens!
Oplaadbare batterijen verouderen langzaam. Daar kun je weinig tegen doen, want het gaat om een chemisch proces dat inherent is aan de opbouw van zo’n accu. Ooit wordt het dus tijd om welke oplaadbare batterij dan ook te vervangen. Ook het exemplaar in je iPhone. Waarbij geldt dat die dingen trouwens verbazingwekkend lang meegaan, daarover straks meer. Desondanks is het verstandig om zo heel af en toe de iPhone batterij status eens te controleren. Zéker als je het gevoel hebt dat je steeds minder vaak de dag (goed) doorkomt met een volle telefoon. Kortom: check die iPhone batterij Status zo eens in de paar maanden!
Capaciteitsmeter
De iPhone (de iPad beschikt niet over deze meetfunctie!) heeft tegenwoordig een capaciteitsmeter voor je batterij aan boord. Die laat zien hoeveel kracht de batterij nog heeft in vergelijking met z’n geboorte (circa 100%). Die controle werkt simpel. Start de app Instellingen en tik op Batterij. Tik vervolgens op Batterijconditie. Check nu het getal achter Maximumcapaciteit. Komt dat onder de 80% (of desnoods 70% als je je telefoon niet zo heel veel gebruikt) te liggen, dan wordt het tijd om de accu wellicht eens te laten vervangen. Gewoon, om te voorkomen dat je blijft laden onderweg. Is de capaciteit naar een nog veel lagere waarde gedaald, dan is vervangen eigenlijk een must. De accu heeft dan simpelweg z’n tijd gehad. Bovendien loop je het risico dat het moment waarop de accu – vanzelfsprekend op een erg onhandig moment – helemaal niet meer te laden is nadert. Een accu kun je laten vervangen door Apple. Doe het ook vooral daar, om er zeker van te zijn dat je een originele en dus veilige(!) accu krijgt en niet een of andere Chinese tikkende tijdbom. Ja, bij Apple kost het iets meer, maar je toestel kan er weer veilig een hele tijd tegenaan.

Gaat lang mee
Hoe dan ook: zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien is er met onze restcapaciteit niks mis: een keurige 96%. En dat voor een toestel dat alweer bijna twee jaar full time en intensief gebruikt wordt. Voor de aardigheid ook eens een meer dan 5 jaar oude iPhone 6s gecontroleerd. Die is ook heel veel gebruikt, waarvan de laatste anderhalf jaar niet eens ‘netjes’ met regelmatig volledig leeggelopen accu. Staat nog steeds op een 88% restcapaciteit, een nette waarde. Kortom: de kans dat je ooit een iPhone-accu moet vervangen is niet eens zo heel groot. Zeker niet nu de optie Geoptimaliseerd opladen in iOS beschikbaar is (check vooral of de schakelaar daarachter aan staat!). Die zorgt ervoor dat je batterij zo levensduurvriendelijk mogelijk wordt onderhouden.
Piekprestaties
Verder geldt dat onder Piekprestaties de tekst Je batterij ondersteunt momenteel normale piekprestaties hoort te staan. Staat daar echter dat er een energiebeheerfunctie is geactiveerd omdat je iPhone onverwacht is uitgeschakeld door een al even onverwacht in elkaar gestorte batterijlading, dan is het eveneens zaak om de accu te laten vervangen. De batterij is dan in een tamelijk onbetrouwbare levensfase aanbeland. Overigens was dit de functie waarover zoveel klanten zeurden. Want ja: hun telefoon werd (iets) langzamer. Maar die snelheidsverlaging hielp toestellen met een versleten accu wel mooi de dag door. Enige dat Apple vergeten was een uitschakel-optie voor eigenwijze klanten te implementeren. Dat is inmiddels wel gebeurd. Dus ben je eigenwijs en interesseert het je niet dat je telefoon door de dag heen instabiel wordt door een rotte accu, dan kun je op de link voor uitschakelen tikken zodra deze daar verschijnt.
Zinvol?
Blijft over de vraag of het nog zinvol is om de accu van je oude iPhone te laten vervangen. In heel veel gevallen zal het antwoord daarop ja zijn. Apple ondersteunt traditiegetrouw iPhones heel lang met nieuwe versies van iOS. Die net genoemde iPhone 6s uit 2015 krijgt in september gewoon iOS 14. Daarmee komt hij ook z’n zesde levensjaar moeiteloos door. De iPhone 5s uit 2013 is blijven hangen op iOS 12. Echter: de laatste jaren ondersteunt Apple ook oudere iOS-versies met veiligheidsupdates. Dus zelfs dát zeven jaar oude toestel is anno 2020 nog (veilig) bruikbaar, zeven jaar na de introductie. Dat zijn heel nette cijfers. Dus heb je een telefoon die nieuwer is dan de 5s – en helemaal de 6s – dan is een batterijvervangactie het overwegen waard. Al was het maar om het oude beestje als toestelletje voor erbij in te zetten. Of door te geven aan een van de (klein)kinderen. Nogmaals: als je gaat voor vervangen, laat dat doen bij Apple zelf. En dat is beslist geen sluikreclame, maar voor je eigen veiligheid!
Meer weten over allerlei andere handigheden die in iOS 13 – de meest recente versie van dit OS – aanwezig zijn? Lees dan vooral het boek Ontdek iOS 13 van Henny Temmink. Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft iOS 13 te bieden. De auteur doet Apples nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPod Touch haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iOS 13 te halen. Ideaal om je snel vertrouwd te voelen op een voor het eerst aangeschafte iPhone. En net zo ideaal als referentie voor als je al bekend bent met eerdere versies van iOS.
Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.