werken met Affinity Photo

Werken met Affinity Photo

Wil je foto’s bewerken en daar zo ongeveer elk denkbaar gereedschap voor bij de hand hebben? Dan blijkt werken met Affinity Photo een waar genoegen.

Toegegeven: Adobe’s Photoshop heeft de naam. Maar het is allang niet meer de enige professionele foto-editor. Verre van zelfs. Bovendien heeft Photoshop een ernstig nadeel – ook op de iPad – want je moet er verplicht een abonnement voor afsluiten dat na jaren gebruik vanzelfsprekend fors in de papieren gaat lopen. Affinity Photo is wat dat betreft een verademing. De software is voor zowel macOS als iPadOS beschikbaar. Deze keer werpen we een verkennende blik op de iPad-versie. Gewoon omdat we hier een volwassen en veelzijdige tool voor extreem portable gebruik zien. Qua mogelijkheden doet het in niets onder voor de desktop-versie. Prettige bijkomstigheid is dat je er geen abonnement voor af hoeft te sluiten. Wel betaal je eenmalig een bedrag van €21,99. Voor een app klinkt dat wellicht als veel, maar bedenk dat je na twee maanden abo voor Photoshop dit bedrag al overschrijdt. Bovendien is het zonder meer software van desktopkwaliteit. Werken met Affinity Photo is een plezier!

Gebruikersinterface

Wel kan het even wennen zijn aan de gebruikersinterface. Daar waar de desktopversie van Affinity Photo een handige menubalk kent, ontbreekt deze in de iPad-versie. Daarvoor in de plaats worden  alleen ‘Persona’s’ gebruikt, die je – in de bewerkingsmodus met een geopende afbeelding – kiest door op een van de horizontale knoppen boven in beeld te tikken of klikken. Elk van deze persona’s bevat een specifieke groep functies. Bijschriften bij knoppen onderbreken, dus je moet er echt even inkomen. Feitelijk hetzelfde ‘euvel’ dus waar Photoshop aan leidt. En jammer, want het iPad-scherm biedt (ook in de 10 of 11 inch-uitvoering) ruimte zat voor een normale menubalk. Dat bewijst een app als het ook al eens besproken Art Studio Pro. Goed, we moeten roeien met de riemen die we hebben. En als we moeten kiezen tussen Photoshop en Affinity, dan heeft Affinity zonder meer onze voorkeur. Bovendien geldt dat Affinity een volgroeid product is, waar Photoshop dat nog lang niet is. De beloofde gelijkwaardigheid met de desktopversie is bijvoorbeeld nog verre te zoeken.

Een zee aan instellingsmogelijkeden

Als je Affinity een tijdje hebt gebruikt, is het zonder meer handig om eens op het instellingentandwiel te tikken. Dat vind je in het startscherm van Affinity Photo, ofwel de plek met tegels van projecten waar je aan werkt en een +-knop om nieuwe foto’s of afbeeldingen toe te voegen. Na een tik op het tandwiel zie je een scala aan mogelijkheden, verdeeld over diverse categorieën. Je zet er allerlei zaken helemaal mee naar eigen hand, wat erg prettig is. Neem er zonder meer eens een kijkje!

werken met Affinity Photo
Affinity Photo heeft een berg aan handige instellingen om de app helemaal mee naar jouw hand te zetten.

Persona en hun tools

Heb je eenmaal een foto geopend, dan beland je zoals gezegd in de bewerkingsmodus. Aan de linkerkant vind je verticaal opgesteld de gereedschapsknoppen die bij een specifieke persona horen. Denk aan bijvoorbeeld gereedschappen als een kwast, iets om lijnen te trekken, selecties te maken enzovoort. Ook de verticale balk rechts is persona-gevoelig. Hier vind je bijvoorbeeld een lagentool, of een knop om belichting en dergelijke mee in te stellen. Om een eenmaal bewerkte foto te exporteren naar de filmrol, klik je op het knopje direct rechts van de knop met drie puntjes (een velletje papier ook voorzien van drie puntjes, in feite). Klik dan op Export (zie je wel: een menubalk had best gekund!) en kies het gewenste bestandsformaat, bijvoorbeeld .jpg. Klik vervolgens op Share en dan op Save image om de foto op de filmrol te bewaren. Of klik in plaats van op Share op OK en blader naar een map op je iPad om de afbeelding op te slaan.

werken met Affinity Photo
Exporteer een bewerkte foto naar de Filmrol of een map op je iPad.

Boek

werken met Affinity PhotoDat we nu trouwens zomaar ineens ‘binnenvallen’ met Affinity Photo heeft een reden. Er is namelijk het gloednieuwe boek Zo werkt Affinity Photo (Voor macOS & Windows) door Bob Timroff. Bedoeld trouwens voor de desktopversie van Affinity Photo, maar gebruikers van de desktopversie zullen zich direct thuisvoelen in de iPad-versie. Hoe dan ook, in de omschrijving van het boek lezen we: ‘Er zijn maar weinig mensen die nog nooit hebben gehoord van het programma Adobe Photoshop. De term ‘fotoshoppen’ is zelfs synoniem geworden aan het digitaal bewerken van foto’s en afbeeldingen met de computer. Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerkt u foto’s en maakt u nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Affinity Photo kent lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan’.

Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.