werken met lagen

Werken met lagen in Artstudio Pro

Werken met lagen op je iPad is uitstekend te doen met de app Artstudio Pro. Bewerk foto’s op een professionele manier, gewoon onderweg.

De iOS-app Artstudio Pro hebben we al eens eerder besproken. Er blijven maar updates voor deze fotobewerker annex tekenapp komen en inmiddels beschikt het over een indrukwekkend arsenaal aan mogelijkheden. Gelukkig hebben de makers daarbij gekozen voor een traditionele menubalk, waardoor je snel je weg vindt en ook wat minder vaak gebruikte zaken eenvoudig terug zijn te vinden. In dat opzicht is het alvast een verademing van de ooit zo bejubelde iPad-versie van het volledige Photoshop. Ten eerste is die app nog lang niet volledig, naar bleek bij de introductie. Veel vervelender is de onhandige menubalk-loze gebruikersinterface. Die vergt een stijle leercurve, waarbij je je weg moet zien te worstelen door een berg aan pictogrammen. Probeer maar eens iets basaals als  het verkleinen of vergroten van een afbeelding te vinden, of basisfilters als verscherpen. Nee, dat is bij Artstudio Pro dankzij die menubalk een eitje. Photoshop voelt zonder gewoon als een half product aan. En je kunt heel veel met Artstudio Pro. Bijvoorbeeld werken met lagen.

Laag erbij

Lagen in een fotobewerkingsprogramma kun je eigenlijk het best zien als die transparante sheets die vroeger op een overheadprojector gebruikt werden. Door meerdere van die sheets op elkaar te leggen, kun je elementen toevoegen zonder de onderliggende sheet aan te passen. Precies zo werkt het met lagen in een fotobewerker. Open om te beginnen eens een foto in Artstudio Pro. Tik daarvoor in het menu File onder New op New from photos. Tik dan in het menu Layer onder Add op Add empty layer. Er wordt nu een doorzichtige laag over de foto heen gelegd. Hierop kun je naar hartelust tekenen. Om altijd zeker te weten op welke laag je bezig bent, tik je op het lagenknopje rechtsboven in beeld. Je ziet welke laag geselecteerd is, in ons voorbeeld de net toegevoegde transparante laag. Is dat bij jou om wat voor reden niet het geval? Tik dan op die laag. Maak gebruik van de tekengereedschappen in de gereedschappenbalk links en teken iets. Je lijkt gewoon over de foto heen te krabbelen. Maar dat is niet het geval, je tekent op die transparante nieuwe laag.

Transparantie

Dat biedt voordelen. Je kunt bijvoorbeeld met zwart delen van de foto afdekken, zonder de foto eronder te beschadigen. Bevalt het allemaal niet, dan haal je in het uiterste geval de hele laag simpelweg weg en begin je opnieuw. Of maak wijzigingen achteraf, de laag ligt er inmiddels los overheen. Ook kun je de transparantie van de laag aanpassen. Daarvoor gebruik je – weer onder het lagenknopje – de regelaar Opacity. Standaard staat die op 100% ofwel volledig niet-doorschijnend. Door de regelaar te verschuiven pas je de mate van doorzichtigheid aan.

Aanpassingslaag

Er zijn verder aanpassingslagen in Artstudio Pro Beschikbaar. Dat zijn speciale lagen waarmee je kleuraanpassingen toepast. Met weer als voordeel dat je niet aan de onderliggende foto sleutelt. Het betekent dat je achteraf altijd nog eenvoudig dingen aan kunt passen als dat eens nodig is. Om een aanpassingslaag toe te voegen, tik je weer op de lagenknop rechtsboven. Gooi eerst de laag met de schets maar even weg, dat was slechts een voorbeeld. Ofwel: tik op de tekenlaag met je schets en daarna op de vuilnisbak onderin het lagenpaneel. Tik op het zonnetje en pas je gewenste kleurinstellingen toe. Er wordt automatische een aanpassingslaag toegevoegd. Ga je nog meer lagen toevoegen en wil je achteraf iets veranderen, dan kan dat eenvoudig door alleen de betreffende laag aan te passen. Zo kun je de kleurinstellingen van de laag (of lagen!) direct onder de aanpassingslaag achteraf nog wijzigen, zonder dat dit invloed heeft op lagen die bovenop de aanpassingslaag liggen. Tik daarvoor op > van de aanpassingslaag en dan op Edit Adjustment Layer en doe je ding.

werken met lagen
Een aanpassingslaag maakt dat je achteraf heel eenvoudig wijzigingen kunt aanbrengen in kleurinstellingen en dergelijke.

Exporteren naar gangbaar formaat

Zorg dat je een uit lagen opgebouwde afbeelding altijd als native Artstudio Pro-bestand opslaat. In principe gebeurt dat automatisch en zie je die in het startpaneel met ooit gemaakte creaties (om dat paneel te zien tik je op < helemaal linksboven in beeld). Om weer verder te werken aan de afbeelding tik je op het miniatuurtje in ‘t overzicht en je bent weer terug waar je was. Om de afbeelding in een universeel formaat te bewaren (waarbij alle lagen samengevoegd worden) tik je in het menu File op Export. Kies voor JPEG, stel de compressiewaarde in met de schuifregelaar, tik op Next en dan op Save image. Daarmee wordt je foto als jpg op de Filmrol bewaard en kan deze van daaraf eenvoudig gedeeld en (of) bekeken worden. Je kunt ook een van de andere formaten kiezen. Zelfs exporteren naar PSD ofwel Photoshop is mogelijk, waarbij lagen (zoveel mogelijk) behouden blijven. Werken met lagen is niet moeilijk, ga er maar eens lekker mee experimenteren!

werken met lagenVoorafgaand aan fotobewerking is natuurlijk eerst een goede foto nodig. Dat kan tegenwoordig prima met de net wat betere smartphone. Lees het boek Beter fotograferen met je smartphone: Technieken voor de mooiste foto’s van Hans Frederiks maar eens. Zowel toestellen van Apple als smartphones met Android komen aan bod. Leer het beste uit mobiele fotografie te halen!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.