De standaard camera-app van de iPhone is absoluut niet slecht, verre van dat. Maar wil je echt het onderste uit de kan halen wat fotografie betreft, kijk dan eens naar Halide. Op naar Beter fotograferen met je iPhone!
Halide is een mooie foto-app met een Nederlands tintje (een van de ontwikkelaars is alhier uit de kool gekomen). Het biedt een handige gebruikersinterface, met vele extra’s zoals bijvoorbeeld een histogram en de mogelijkheid tot het handmatig regelen van allerlei zaken. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid in RAW te fotograferen en exporteren. Handig, want zo kun je achteraf met een RAW-bewerker als Lightroom (al dan niet in mobiele vorm) aan de slag. Groot voordeel van RAW is dat er heel veel extra beeldinformatie (noem het ademruimte) is ten opzichte van gecomprimeerde bestandsformaten als .jpg. Tegelijkertijd geldt dat de iPhone tegenwoordig over een flinke dosis hardwarepower beschikt en ‘computational’ fotografie feitelijk eveneens uitstekende resultaten op kan leveren. Vandaar dat Halide deze nieuwerwetsigheden in de meest recente versies evenens ondersteunt. Je hebt dus de keuze.
Handmatige instellingen
Ongeacht of je nou voor een uiteindelijke bestandsopslag jpg, HEIC of RAW kiest: de bediening van de app blijft hetzelfde. Wil je bijvoorbeeld goed in de gaten houden hoe het met de belichting zit, komt het live (en snel reagerende) histogram goed van pas. Tik erop, en je ziet ook de histogramwaarden per kleurkanaal. Nog een keer tikken en je keert weer terug naar het ‘verzamelhistogram. Zie je geen histogram, dan zet je dat aan (of weer uit naderhand) via het histogramknopje. Om de diverse opties die handmatig zijn in te stellen zichtbaar te maken, tik je op de omcirkelde gele driehoek (links of boven de ontspanknop). Wil je bijvoorbeeld zelf een ISO-waarde instellen, tik dan op ISO en gebruik de verschenen schuifregelaar. Zo kun je een lagere ISO-waarde kiezen om ruis te voorkomen, bijvoorbeeld. Maar ga ook weer niet te laag, want dat leidt tot een onderbelichte of te lang belichte (met bewegingsonscherpte als gevolg) foto. Verder is er – tussen geel omcirkelde driehoekje en ontspanknop de knop AF. Na een tik hierop kun je handmatig scherpstellen.
Opslaan als RAW
Heb je eenmaal een foto gemaakt, dan wordt deze in gecomprimeerde vorm op de filmrol bewaard. Wil je ook een RAW-kopie, dan tik je op het miniatuurtje in Halide. Tik vervolgens op de exporteerknop en kies als bestandsformaat RAW. Wil je je foto’s standaard in RAW-formaat bewaren, tik dan op de knop met de gele driehoek. Veeg vervolgens over de geopende knoppenbalk omhoog, waarna een nieuw rijtje knoppen verschijnt. Tik op het tandwiel en schakel vervolgens onder Geavanceerde instellingen de optie RAW + verwerkt beeld opslaan uit. Vanaf nu worden er alleen nog RAW-bestanden bewaard. Kun je om wat voor reden ook geen RAW bewaren op jouw toestel, dan is het ook mogelijk om de optie Sla in TIFF op in MAX-modus zonder kwaliteitsverlies aan te zetten. Maar dat levert wel – qua bestandsgrootte – gigantische foto’s op, echter zonder lossy compressie. Zo wordt niet alleen beter fotograferen met je iPhone realiteit, maar ook het achteraf bewerken.

Makkelijk in gebruik
Het fotograferen met Halide is – ondanks de vele mogelijkheden – een eitje. Meestal is het een kwestie van simpelweg op de ontspanknop tikken en klaar. Eventueel kun je eerst het scherpstelpunt nog aanpassen; tik daarvoor op een onderdeel in beeld dat het scherpst moet zijn. Om de belichting aan te passen, veeg je omhoog of omlaag. Feitelijk maak je met Halide een soort spiegelreflex – maar dan zonder spiegel en reflex – van je iPhone, een must have-app voor de serieuze mobiele fotograaf!
Aardig detail: een van de ontwikkelaars van Halide is een Nederlander, bij iCulture vind je een interview met hem. Voor de rest hebben de makers van Halide nog een andere eveneens bijzondere app in het assortiment: Spectre. Dit is een app die een lange sluitertijd op een aparte manier realiseert en slim genoeg is om bijvoorbeeld mensen uit foto’s gemaakt met zo’n langere sluitertijd te verwijderen. De app kent nog vele andere indrukwekkende trucs!
Mobiel fotograferen is al een tijd lang aan een explosieve groei bezig. Niet vreemd natuurlijk, want een smartphone is een apparaat dat het overgrote deel van de mensen tegenwoordig toch op zak heeft. En de betere modellen smartphones beschikken over uitstekende camera’s. Elke fabrikant biedt eigen mogelijkheden met de camerasoftware. Die zul je je eerst moeten eigenmaken. Je kunt echter niet alles aan de camerasoftware overlaten. Met andere apps op je smartphone valt er vaak veel meer uit een foto te halen. Beter fotograferen met je iPhone is een eitje dankzij Halide. Met Apple Foto’s op je iPhone of Google Foto’s op je iPhone of Android-telefoon kun je je foto’s zo bewerken tot het perfecte plaatje ontstaat dat jij voor ogen had. Hoe je alles uit je mobiele camera haalt, lees je in het boek Beter fotograferen met je smartphone, Technieken voor de mooiste foto’s van Hans Frederiks.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.