Toegankelijkheid in macOS Sierra: niet alleen nuttig voor gehandicapten

Wanneer mensen mij vragen waarom ik het besturingssysteem van Apple prefereer boven dat van Microsoft, is het bepaald niet moeilijk dat te beargumenteren. Wie een Mac aanschaft krijgt hierbij  een zeer stabiel, veilig en betrouwbaar besturingssysteem bij geleverd, en krijgt daar ook nog eens een berg extra programma’s bij cadeau. Niet alleen praktische programma’s zoals Safari, Mail, Berichten, Kaarten, Contacten, Notities, Agenda, maar ook geavanceerde applicaties die het digitale leven veraangenamen zoals iTunes, Foto’s, Pages, Numbers en Keynote.

Onbekend maakt onbemind

Een voorziening die vaak over het hoofd wordt gezien is Toegankelijkheid. Apple biedt biedt hiermee al jarenlang diverse voorzieningen voor gebruikers met een fysieke of motorische beperking. Toegankelijkheid stelt deze groep bijvoorbeeld in staat om een video te bewerken zonder muis of trackpad, een presentatie te maken zonder het scherm te kunnen zien, of bestanden te zoeken met hun stem.

Je vindt Toegankelijkheid in het menu Systeemvoorkeuren
Je vindt Toegankelijkheid in het menu Systeemvoorkeuren
Schakelbediening en Stilhoudbediening

In macOS Sierra worden twee nieuwe voorzieningen voor Toegankelijkheid geïntroduceerd: Schakelbediening en Stilhoudbediening.

Schakelbediening is een nieuwe krachtige functie waarmee mensen met een ernstige fysieke of motorische beperking door schermtoetsenborden, menu’s en het Dock kunnen navigeren middels een scala aan schakelopties die worden aangestuurd door een toetsenboard, gamepad/joystick, of speciaal hiervoor ontworpen apparaat.

Schakelbediening helpt mensen met een ernstige fysieke of motorische beperking om te werken met de Mac
Schakelbediening helpt mensen met een ernstige fysieke of motorische beperking om te werken met de Mac
Het paneel van Schakelbediening waarmee wordt bepaald welke handeling moet worden uitgevoerd.
Het paneel van Schakelbediening waarmee wordt bepaald welke handeling moet worden uitgevoerd.

Met Stilhoudbediening kunnen mensen die hardware voor eyetracking of headtracking gebruiken de cursor bewegen, items op het scherm selecteren of verslepen. Zodra de cursor op een bepaalde locatie stilstaat – bijvoorbeeld op een programma in het Dock of een link naar een webpagina – verschijnt er een timer. Als de timer afloopt, wordt er een muisklik of een andere instelbare actie geactiveerd.

Stilhoudbediening is eveneens een nieuwe en spectaculaire functie in macOS Sierra.
Stilhoudbediening is eveneens een nieuwe en spectaculaire functie in macOS Sierra.
Toegankelijkheid voor iedereen toegankelijk

Hoewel veel gebruikers de functies van Toegankelijkheid meestal links laten liggen – ze hebben tenslotte geen handicap – bevat dit systeemonderdeel echter ook een paar handige functies die geschikt zijn voor iedere Mac-gebruiker.

Met Beeldscherm verander je bijvoorbeeld het contrast, kun je de kleuren omkeren, kies je Gebruik grijstinten als weergavemethode of verander je de afmeting van de cursor met de instelling Cursorgrootte. Als je niet gecharmeerd bent van het gebruik van de transparante vensters van Sierra, dan kun je dat eveneens aanpassen met Verminder doorzichtigheid. Deze laatste functie zorgt daarnaast ook voor een lager CPU-gebruik en een snellere werking van je Mac.

Waar is de muispijl

Vooral bij Macs met grote schermen en hoge beeldresolutie is het soms moeilijk de muispijl te vinden. Sierra heeft een functie voor dit probleem die je kunt aan- en uitzetten in Toegankelijkheid. Open Beeldscherm en activeer Bepaal waar de aanwijzer zich bevindt door ermee te schudden. Zodra je de muisaanwijzer snel heen en weer beweegt wordt deze groter, waardoor je hem sneller ziet.

Je kunt het wel schudden.
Je kunt het wel schudden.
Zoomen

Wilt je een deel van het scherm vergroten, dan kunt je links in het overzicht de optie Zoomen aanzetten en traploos inzoomen op het scherm met de sneltoetsen Alt+Cmd+= en uitzoomen met Alt+Cmd+-. Het is tevens mogelijk om te zoomen door een speciale toets te kiezen die je gebruikt tijdens een scrolbeweging. In het menu Zoomstijl hebt je de keuze uit Schermvullend, waarmee de vergroting op het volledige scherm wordt weergegeven, of je kiest Picture-in-picture om de uitvergrote afbeelding in een eigen venster weer te geven. Klik op de knop Meer opties om het zoombereik in te stellen, evenals de stappen waarin wordt gezoomd.

De opties voor het zoomen kunt je zeer nauwkeurig instellen.
De opties voor het zoomen kunt je zeer nauwkeurig instellen.

Zoomen in actie:

ontdek-macos-sierra-omslagHet boek van de maand is Ontdek macOS Sierra van auteur Bob Timroff. Hij schreef dit gastblog. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit dit boek en komt er een interview met Bob over o.a. de nieuwe mogelijkheden in macOS Sierra, de voordelen van het macOS vergeleken met Windows en geeft hij tips en trucs over het gebruik van Sierra. (H.F.)


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.