Hoe lang worden Intel Mac’s nog ondersteund door Apple?

Vanuit technisch oogpunt bezien is de beslissing van Apple om over te stappen naar eigen processoren een heel logische. Maar hoe lang worden Intel Mac’s nog ondersteund?

Daar waar je bij Microsoft op softwaregebied nooit echt weet waar je aan toe bent, is dat bij Apple op hardwaregebied het geval. Soms kiest die laatstgenoemde zomaar ineens voor een compleet andere processor-architectuur. Dat is niet de eerste keer, maar waarschijnlijk wel de laatste keer. Wat de voordelen van de switch op technisch vlak zijn hebben we al uitgelegd. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen? Tja, voor de eindgebruiker die een Mac heeft staan mogelijk. Vooral als die nét een nieuw exemplaar heeft aangeschaft. Dan blijf je toch een beetje een vervelend gevoel houden. Natuurlijk heeft Apple beloofd de oude Intel-beestjes nog jarenlang van nieuwe versies van macOS te voorzien. Ze hebben geen keuze, want anders zouden klanten massaal weglopen. Heb je een Mac die nu een paar jaar oud is, dan zit je goed. Gewoon dat ding lekker blijven gebruiken en over een jaar of drie – als de hele transitie zéker achter de rug is – gewoon een nieuwe Mac met Apple-cpu kopen. De groep gebruikers die het ’t moeilijkst gaat krijgen zijn zij die op dit moment een systeem hebben staan dat min of meer dringend aan vervanging toe is.

Dilemma

Moet jouw Mac vervangen worden omdat deze nu echt bejaard aan het worden is, dan kom je voor een vervelend dilemma te staan. Nú een nieuwe Mac aanschaffen in de wetenschap dat die eigenlijk al verouderd is? En die malende vraag ‘Hoe lang worden Intel Mac’s nog ondersteund door Apple?’ in je hoofd houden? Of wachten tot later dit jaar wanneer de eerste Mac’s met een Apple-eigen cpu verwacht worden? Waarbij de nadruk ligt op verwacht, want in deze vreemde tijden is niets zeker. Een nieuwe COVID-uitbraak kan zomaar alles qua planning in het roet gooien. Bovendien is er nog een ander dingetje om in het achterhoofd te houden: wil jij die allereerste generatie Mac met een nieuwe architectuur in huis halen? De kans is vrij groot dat daar best nog wat kinderziektes inzitten en dat alles nog niet volledig geoptimaliseerd is. Wat betekent dat juist die eerste generatie sneller zal verouderen dan normaal.

Occasionnetje

Wat het overwegen is in geval van nood, is de aanschaf van een occasie. Echter: de handel in tweede- en derdehands Mac’jes is booming. En de prijzen liggen daardoor tamelijk hoog. Wat betekent dat je je ernstig af moet vragen of zo’n gebruikt exemplaar de investering waard is. Wat een ‘tussenoplossing’ kan zijn is gaan voor de goedkoopste MacBook Air (die in de 2020-versie over mooie specs beschikt!), of de goedkoopste iMac. Daar heb je genoeg aan om de komende paar jaar zonder al te exorbitante kosten door te komen. Let wel op bij de allergoedkoopste iMac à €1297,91: die heeft een schermresolutie van ‘slechts’ Full HD (1920 x 1080 pixels). Doe je veel aan fotobewerking of houd je van haarscherpe teksten, dan kun je beter €200 meer uitgeven aan het instapmodel met 4K Retina-scherm. Zit trouwens ook meteen een quad core cpu in. De MacBook Air is leverbaar met een dual core i3 of quad core i5; de goedkoopste variant met 256 GB SSD kost €1199. Voor dagelijkse klusjes is de i3 prima, wil je bijvoorbeeld stevig multitasken en zware software gebruiken dan is een i5 de betere keuze. Maar dat kost je dan weer €300 meer.

Software

Een ander probleem is dat de eerstkomende maanden (en mogelijk zelfs jaren) lang niet alle software door ontwikkelaars omgebouwd zal zijn naar de code benodigd voor de eigen processoren van Apple. Om ellende qua incompatibiliteit te voorkomen heeft Apple een oude bekende nieuw leven ingeblazen: Rosetta. Met dit onderdeel van macOS kan ‘oude’ Intel-code uitgevoerd worden op het nieuwe platform. De truc werd al eerder gebruikt bij de overstap van PowerPC naar Intel, destijds. Deze emulatie kost vanzelfsprekend wat snelheid, maar je kunt in ieder geval je geliefde software nog gebruiken. En hopen dat de softwaremaker snel met een ‘native’ versie uitkomt.

Er kwamen – toen bij de overstap naar Intel – natuurlijk na een tijdje ‘native’ versies uit. Veel software-makers kozen er voor om een tijdlang ook nog die Power PC-processor te blijven ondersteunen. Je had toen de zogeheten Universal Binary-applicaties, die code bevatten voor zowel de Power PC als voor de Intels. Als een softwareleverancier eenmaal is overgestapt én geen updates voor de Intel-versie meer aanbiedt wordt het echt tijd om nieuwe hardware aan te schaffen.  Die hele ondersteuning van de Power PC-processor duurde toen zo’n vijf jaar, daarna werd het echt tijd om een nieuwe Mac aan te schaffen. Het is dus niet zo dat het antwoord op de vraag Hoe lang worden Intel Mac’s nog ondersteund? volledig af hangt van Apple, er zijn ook nog (veel) andere spelers die invloed gaan hebben op de (resterende) levensduur van je Intel-Mac.

iPad

Kortom: de klok is gaan tikken voor bezitters van nu als min of meer als legacy te beschouwen Intel-Mac’s. Voor de ene gebruiker duidelijk minder hard dan de andere. Verder geldt dat het ook voor Apple een spannend moment zal worden. In tijden waarbij ‘de computer’ zeker bij thuisgebruikers minder en minder vanzelfsprekend is. Gelukkig bedient Apple die ‘zwevende’ gebruiker met de iPad, die zeker ook een boost qua mogelijkheden zal krijgen nu dezelfde processoren in zowel tablet, smartphone, laptops en desktops gebruikt gaat worden. Dat is ook zeker iets om over na te denken als thuisgebruiker: de vraag ‘Wíl ik eigenlijk nog wel een complete computer gaan gebruiken…?’.

Breed inzetbaar

De iPad is ten minste prima inzetbaar voor de dagelijkse klussen. Denk aan mailen, browsen, ontwerpen (dankzij de Pencil!), fotobewerken enzovoort. Maar zeker ook aan meer serieuze taken als tekstverwerken of stevige Excel-berekeningen doorwerken. Of een videofilm editen. Zorg voor een NAS voor het bewaren van al je bestanden en documenten en je bent verrassend compleet anno 2020 met ‘slechts’ een tablet. En wat zou Apple gaan doen met macOS? In theorie zou dat prima kunnen draaien op een iPad, nu. Zéker de iPad Pro. Zou er een wellicht een soort van ‘macOS-modus’ in het vat verstopt zitten? Dat zou helemaal mooi zijn natuurlijk. En de keuze nog moeilijker (of makkelijker, zo je wilt) maken.

Geen paniek dus

De vraag ‘Hoe lang worden Intel Mac’s nog ondersteund door Apple?’ is op dit moment voor de meeste Mac-gebruikers niet heel dwingend. In de loop van de komende twee jaar gaat dat langzaam aan veranderen. Het is ook nog niet duidelijk of Apple álle Macs – waaronder de high-end Pro-modellen ook zonder Intel-cpu’s uit gaat leveren. Zo tussen de regels doorlezend- en luisterend denken we van wel. Maar ook dat is even afwachten. Wel sneu natuurlijk voor een ieder die net een dure Mac Pro van meer dan €15.000 heeft gekocht. Eigenlijk is die stiekem toch alweer een beetje antiek dan. Was je tot een ruime week geleden de hipste vogel in je omgeving, ben je nu ineens mogelijk alweer ouderwets. Tja, het leven van een hipster gaat niet altijd over rozen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.