Die iPad kan eigenlijk zo ongeveer elk apparaat op je bureau vervangen, als het gaat om werk. Kortom: de iPad als kantoor is verdraaid handig! Zeker nu reizen met de dag moeilijker en duurder wordt.
We hebben de iPad natuurlijk al eens vaker genoemd als vervanger voor de laptop. En dat gaat in veel gevallen best goed, was toen de conclusie. Maar eigenlijk is diezelfde iPad in sommige opzichten zelfs beter dan de laptop. Want je kunt er – liefst met een extern toetsenbordje – niet alleen prima op tikken, ook is het een uitstekend dicteerapparaat. En als je wilt ook meteen een scanner en (of) copier. Communiceren draait het apparaat ook z’n hand al niet voor om. Gebruik het eigen Apple Facetime voor een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Voor gesprekken een op een of complete videovergaderingen. Geen gekke gedachte nu we met z’n allen binnenkort nog maar 100 mogen rijden. Waarom nog elke dag naar je werk sukkelen als je ook prima thuis kunt werken? Want dát is eigenlijk het allergrootste voordeel van de iPad als kantoor: we zijn niet meer afhankelijk van een vaste werkplek. Werken kan overal en altijd!
Heen en weer pendelen, waarom???
Voor iemand die al dertig jaar op de fiets of met de auto naar kantoor gaat, de bammetjes en het krantje in de tas gepropt klinkt al die ‘deregulering’ wellicht als een gruwel. Voor de meer en meer getreiterde automobilist of de letterlijk uit de overvolle treincoupé’s geperste forens is thuiswerken toch de enige uitkomst voor een steeds meer overbevolkt rakende wereld. Want als je er goed over nadenkt: wat heeft het in ‘s hemelsnaam voor zin om je elke dag weer naar een bureau op kantoor te verplaatsen. En ‘s avonds weer terug? Dertig, veertig jaar geleden was dat nog echt nodig. Communicatiemiddelen en kantoormachines waren of veel te duur en (of) veel te groot om in de huiskamer te zetten. Ook waren de rolverdelingen veel traditioneler. Moeders zat thuis, vader werkte. Dat rollenpatroon is allang doorbroken. En dan maakt het feitelijk weinig meer uit of je nou allebei met een iPad, Chromebook of laptop achter een bureau thuis zit te tikken of op de zaak.
Gedeelde werkplek in de buurt
Angst om je sociale contacten of dat loopje naar de koffiemachine kwijt te raken? Wat let je om met andere thuiswerkers in de buurt(!) naar een gedeelde werkplek – eveneens in de buurt – te werken? Zit je toch op kantoor, maar dan op vijf minuten lopen afstand. Feitelijk zou een regering zich daar veel meer op moeten richten. De technische mogelijkheden van totaal anders werken zijn er al jaren. De jongere generatie maakt er al steeds meer gebruik van. Ouderen – zeg 40+ – lijken er maar niet aan te kunnen wennen. Een stevige overheidscampagne die ook het bedrijfsleven op het goede spoor zet kan wonderen doen. Onderwijs kan ook een stevig steentje bijdragen. Dat levert veel en veel meer besparing op voor zowel mens als milieu. Veel meer zeker dan die 0,07%(!) die we nu besparen door 100 te gaan rijden als enige land in Europa.
Niet proppen, maar verdelen
En als we dan toch gaan bouwen, bouw dan woonwijken waar tenminste één gebouw voor gedeeld werken in staat. Goed gesubsidieerd zodat je er als zzp’er voor een leuk maandbedrag gebruik van kunt maken. En zodat het ook aantrekkelijk is voor werkgevers om werknemer daar hun nieuwe plek te geven. Heeft verder als voordeel dat de komende nieuwbouwprojecten niet allemaal in de Randstad hoeven plaats te vinden. Die is al zwaar overbelast en als we zo door gaan is over honderd jaar de Randstad echt één zwaar overbevolkte stad met miljoenen inwoners. Als je het concept woonkernen verdeel over het land voorzien van een samenwerkplek (shared workspace) oppakt, los je een hele hoop ellende in een klap op. En blijft Nederland (of welk ander land) in de toekomst ook leef- en bewoonbaar.
Al dat moois kan dankzij moderne technologische ontwikkelingen allang. Het is de vastgeroeste mens die niet wil. En zich focust op contraproductieve oplossingen. Als we al onze vastgeroeste traditionele woon-werk-gesukkel eens opzij zetten zou het er allemaal een heel stuk florisanter uitzien. En kun je gewoon 130 rijden op véél legere snelwegen. Of weer comfortabel in een trein zitten.
Apps te over
Goed, weer terug naar waar het om ging: de iPad als kantoor. Met de standaard-apps kun je al heel veel. Communiceren (FaceTime dus), scannen (via bijvoorbeeld Notities en dan Scan documenten) of gesprekken en interviews opnemen met de Dictafoon-app. Wil je echt professioneel aan de slag, dan is de aanschaf van een app als ABBY FineScanner het overwegen waard. Hiermee scan je niet alleen via de camera, maar is ook – verrassend nauwkeurige – tekstherkenning – desgewenst met behoud van opmaak – mogelijk. Traditionele kantoorapps zijn natuurlijk Apple’s eigen illustere drietal Pages, Numbers en Keynote. Met als groot voordeel dat ze gratis zijn. Wil je direct gebruik kunnen maken van gedeelde mappen op het bedrijfsnetwerk en samenwerken aan Office-documenten, dan heeft Microsoft natuurlijk de apps Word, Excel, PowerPoint en Outlook (plus ook OneNote) voor je klaar staan. Net als dat er een app voor OneDrive is, of diverse apps om in te loggen op een (al dan niet virtuele) pc op het werk. Zeker op de grootste iPad Pro’s is dat prima te doen. Tegenwoordig geldt dat je op je iPad ook harddisks en USB-sticks aan kunt sluiten, dus het verwerken en back-uppen van grote bestanden is geen probleem. Verder is voor elke zakelijke communicatie-app wel een mobiele variant verkrijgbaar. Breng het eens ter sprake in je bedrijf. Wellicht kun jij ook thuis aan de slag!

De toekomst is licht
De toekomst zal vooral bestaan uit ‘lichte’ apparaten. En dat mag ook een Chromebook zijn, of een netbook-achtig apparaat met een kwalitatief hoogwaardig beeldscherm. Microsoft is ook aan het nadenken over dergelijke apparaten, dan draaiend op Core OS. De techniek is er klaar voor, nu de politiek nog. Maar die zijn meestal helaas niet zo tech-savvy. Nu ja, voor hen zou een boek als het op springen staande Ontdek iPadOS 13 van Henny Temmink eigenlijk verplichte kost moeten zijn. Lees en zie wat de uitgebreide en soms verbazingwekkende mogelijkheden zijn van iPadOS. Na een wat spannende start is het nu goed stabiel te gebruiken. En – inderdaad – een uitstekende basis voor overal lekker je werk doen. Ook en vooral thuis.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.