Een vergadering in Zoom opnemen is met een muisklik geregeld, maar er zijn nog wat handigheden om te weten. Die lees je hieronder, afkomstig uit mijn boek Zo werkt Zoom.
Het opnemen van een vergadering is geen al te spannende aangelegenheid. Klik in de Zoom-werkbalk op Record en dat is alles. De andere deelnemers krijgen een melding te zien dat de vergadering wordt opgenomen; het is overigens wel zo netjes om vooraf aan te kondigen dat je de vergadering gaat opnemen.
Tijdens de opname staat in je eigen beeld de mededeling Recording. Beweeg je muis om een pauze- en een stopknop zichtbaar te maken. Ook in de werkbalk verschijnen knoppen voor pauzeren en stoppen.

Na afloop van de vergadering wordt het videobestand door Zoom gemaakt en op je lokale vaste schijf opgeslagen. Standaard is dat in de map Zoom. Per vergadering wordt een submap gemaakt. Je hoeft je daar niet al te veel zorgen over te maken, want na afloop van de vergadering opent Zoom die map vanzelf voor je.
OPNAMEN

Het belangrijkste bestand is hier zoom_0.mp4; dit is een video-opname van het opgenomen deel van de vergadering. Heb je tijdens de vergadering de opname gestopt en ben je later een nieuwe opname begonnen, dan zie je meerdere bestanden met oplopende volgnummers. Ben je alleen geïnteresseerd in het geluid van de opname, dan kun je audio_only.m4a openen. Het bestand playback.m3u is ook een audiobestand met een statische videoafbeelding.
Zoom maakt het ook mogelijk om opnamen in de cloud op te slaan. Dat werkt echter alleen als je een betaald account hebt.
INSTELLINGEN VOOR OPNAMEN
In de Instellingen van Zoom kun je wat aanpassingen maken voor de opnamen. Klik in het hoofdvenster van Zoom op Settings (het tandwiel) en selecteer links de categorie Recording.

Bovenin zie je de standaard opslaglocatie voor de opnamen. Klik op Open om de map te openen of op Change om deze te wijzigen. Van de overige opties zijn de volgende nog interessant:
• Choose a location for recorded files when the meeting ends Schakel deze optie in om na afloop van een vergadering de opname niet in de standaardmap op te slaan, maar in een map die je op dat moment kunt kiezen.
• Record a separate audio file for each participants who speaks Schakel deze optie in om van iedere deelnemer een aparte audio-opname te maken. Dat komt met name van pas als je later een transcript van de vergadering wilt (laten) maken.
• Record video during screen sharing Schakel deze optie in als je ook gedeelde vensters in de video-opname wilt meenemen.
DEELNEMERS LATEN OPNEMEN
Standaard kunnen alleen organisatoren van een vergadering deze opnemen. Als je dat als deelnemer probeert krijg je een waarschuwing dat je de organisator moet verzoeken een opname te mogen starten.

Dat verzoek moet overigens op een ‘normale’ manier worden ingediend: dus via een (al dan niet privé) chatbericht, of gewoon door het tijdens de vergadering te vragen. Krijg je zo’n verzoek, open dan het deelvenster Participants en beweeg de muisaanwijzer naar de deelnemer die dat verzoek doet. Klik op More en schakel in het menu dat verschijnt Allow to record in. Vervolgens kan de deelnemer op Record drukken om de vergadering op te nemen. De opname wordt na afloop van de vergadering op de lokale vaste schijf van de deelnemer opgeslagen.
Bovenstaande tekst is afkomstig uit Ontdek Zoom. Meer tips en trucs van Bob van Duuren? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn tips, plus interviews met Bob vind je HIER.
Ontdek zoom
Er zijn nog heel veel meer mogelijkheden met Zoom, je leest er alles over in het boek Zo werkt Zoom. In relatief korte tijd heeft thuis- en onlinewerken een grote vlucht genomen. Als gevolg van corona hebben we minder direct en sociaal contact, waardoor de vraag naar oplossingen voor thuiswerken en videovergaderen groter is dan ooit.
In dit praktische boek leert de auteur je alle aspecten van Zoom kennen, van het maken en correct instellen van een account, het koppelen van Zoom aan je Outlook- of Google-account, het installeren – en optimaliseren – van de software tot het efficiënt en productief deelnemen aan een vergadering, waarbij alle beschikbare gereedschappen worden besproken; denk hierbij aan het geven van een virtuele presentatie, het delen van apps en vensters en het gebruik van het whiteboard.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.