Misschien – naar aanleiding van de vorige blogpost Werken met Lightroom op een Chromebook – vraag je je af waarom ik tijdens de vakantie per se die RAW-bestanden in Lightroom wil bewerken. Op een Chromebook nota bene! Tijdens de vakantie zijn jpegs goed genoeg, zeker als ze uit een Fuji-camera komen. Of niet? Ja, de jpegs die uit een Fuji-camera komen zijn vaak wonderschoon, maar moeilijke foto’s, met een hoog dynamisch bereik komen er toch niet zo mooi uit. Als je het Raw-bestand zelf bewerkt valt er vaak meer uit te halen. En als je een foto op Instagram wilt zetten, wil je als fotograaf graag de mooiste versie. Een zelf-bewerkte versie, in RAW, in Lightroom. Waarom fotograferen in RAW? Daarom!
JPEG
Een voorbeeld om te laten zien wat je nog uit een Raw-bestand kan halen, wat voor geen mogelijkheid uit een jpeg te halen valt. De zon ging bijna verscholen achter de wolken. Hij stond al best laag. Er kwam mooi licht onder de wolken uit. Ik belichtte zodanig, dat de hoge lichten niet werden uitgebeten. Onderin werd de foto daarom bijna zwart. Kan mooi zijn, maar in dit geval had ik het idee dat er meer uit te halen viel. Ik laat hieronder eerst de jpeg zien die ik op mijn 2de kaartje in de camera altijd opsla. Ik heb hem in Lightroom geïmporteerd en probeerde nog wat detail en kleur uit de voorgrond te peuren.

Boven zie je de geïmporteerde jpeg-versie. De voorgrond is bijna helemaal zwart. Je kunt er geen profiel aan toekennen, zoals Adobe landschap. Ik probeerde de voorgrond lichter te maken door met de Schaduwen en de Zwarte tinten te schuiven, maar dat hielp dus niks. Hieronder staat de bewerking.

De RAW-versie
Dan aan het werk met de Raw-versie van deze foto. Ik probeerde het op de manier van Kelby met het zevenpuntensysteem. Eerst het juiste profiel kiezen, in dit geval Adobe landschap. Daarna keek ik naar de kleur van de foto, de witbalans. Die was wat mij betreft OK. Vervolgens pakte ik het toonbereik aan. De donkere partijen zijn natuurlijk hier het meest belangrijk. Ze lijken volledig dichtgelopen maar zijn het niet. Dus flink schuiven aan de schuifregelaars. Belichting omhoog. Schaduwen opentrekken enzovoort. En verdomd! Er zit nog veel in die voorgrond: mooi groen en zelf de paarse bloemen van de rozenbottels zijn te zien.


Veel beter toch? Dus het antwoord op de vraag Waarom fotograferen in RAW? Daarom!
Deel 3 in deze serie – Bewerkte foto’s exporteren uit Lightroom voor mobiel – vind je HIER.
Scott Kelby werkt op de iPhone heel graag met Lightroom, zoals hij dat beschrijft in zijn nieuwste boek Fotograferen met de iPhone. In het andere nieuwe boek van Kelby – Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom – legt hij de zeven essentiële handelingen uit voor het bewerken van foto’s. Die zeven punten gelden ook voor het bewerken van foto’s met Lightroom op je mobiele apparaat.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.