Werken met Lightroom op een Chromebook

Werken met Lightroom op een Chromebook

Onderweg, op vakantie, je RAW-foto’s bewerken, dat is iets waar ik al jaren een adequate oplossing voor zoek. Ik heb tijdens de vakantie een mobiele telefoon en een Chromebook bij me en daarop moeten die bewerkingen gebeuren. Lightroom in de cloud lijkt een goede kandidaat, maar dat heeft zo z’n problemen. Een paar jaar geleden schreef ik over die problemen als je Lightroom Classic en Lightroom in de cloud door elkaar gaat gebruiken: dat wordt een puinhoop. Maar nu ik in het boek van Scott Kelby Fotograferen met de iPhone las dat je voor 2,99 per maand de premium-functies van Lightroom in de cloud kunt ontsluiten, zag ik opeens een oplossing. Inloggen met een andere Adobe-account en met die blanco account een maand lang de premium-functies gebruiken. Werken met Lightroom op een Chromebook…

Zo gezegd, zo gedaan. Ik logde op mijn Chromebook uit bij Lightroom en maakte een nieuwe Adobe-account aan. Ik was benieuwd wat de mogelijkheden zouden zijn als ik de premium-functies nog niet had ontsloten. Eigenlijk kun je bijna niks doen als je die premium-functies niet hebt. Ik importeerde de foto’s van mijn kaartje – dat duurde wel even, een Chromebook heeft daar best wel moeite mee – en probeerde een foto te bewerken. Er was geen enkele bewerking die ik mocht doen. Dus dan maar een abonnement voor een maand. Dat viel qua prijs een beetje tegen. Het kost €5,99 per maand en geen €2,99. 

Veel gestelde vragen

Werken met Lightroom op een Chromebook
Opslagruimte in de Adobe-cloud bij het afsluiten van Lightroom voor Mobiel-abonnement.

Geen idee hoe Kelby aan die prijs van €2,99 is gekomen. Op de site van Adobe is helemaal geen informatie te vinden over wat het ontsluiten van die premium-functies kost. Heel raar. Hoeveel opslagruimte heb ik nu in de Adobe-cloud? Er zijn wel veel gestelde vragen te vinden over Lightroom CC on a mobile device (zoals Adobe dat noemt), maar mijn vraag over hoeveel opslagruimte ik in de cloud heb staat er niet bij. Als ik in Lightroom bij Account kijk zie ik dat ik 100GB heb. Niet slecht, in ieder geval genoeg voor deze vakantie. Op mijn Chromebook betaal ik via de Google Play Store en kan ik het abonnement maandelijks opzeggen. Geen probleem, dat wil ik na een maand toch doen.

Beperkte opslagruimte

Op een Chromebook heb je beperkte opslagruimte en die loopt gauw vol met die RAW-bestanden uit mijn Fuji-camera. Gelukkig zit er een SD-kaartje van 400gb in mijn Chromebook en kan dat gebruiken voor de opslag van mijn foto’s. Als je dat niet van te voren had ingesteld gaat Lightroom achteraf alle foto’s weer kopiëren naar dat kaartje. Dat duurt even als je al een stel foto’s hebt geïmporteerd. Dat leek een goed plan, maar daarna is Lightroom zo langzaam geworden, dat het bijna onbruikbaar is. De voorvertoningen van de foto’s zijn verdwenen en komen een voor een tevoorschijn als ik een foto ga bewerken. Dat werkt niet echt lekker, dus ik zet de foto’s terug op de interne opslag.

Importeren

Het importeren via een kaartlezer gaat de ene keer wel, de andere keer niet. Lightroom ziet de kaartlezer niet: als je op het knopje voor importeren klikt, gebeurt er niks. De oplossing bleek de foto’s eerst te kopiëren naar het sd-kaartje van de Chromebook en dan ziet Lightroom de nieuwe foto’s meestal vanzelf. Ook dat werkt niet altijd, maar dan helpt het sluiten en opnieuw openen van de app.

Werken met Lightroom op een Chromebook
Importeren vanuit de Apparaatmappen op een Chromebook.

Als je gewend bent te werken met Lightroom Classic, dan werkt Lightroom op een mobiel apparaat anders. Niet alles van Lightroom Classic zit erin en een aantal mogelijkheden zit op een andere plek of heet ook ineens anders. Maar: qua bewerkingsmogelijkheden kom je een heel eind. Ik ga oefenen met het zevenpuntensysteem van Scott Kelby waar ik hier eerder over schreef. Maar daarover in een volgende blogpost.

Waarom ik nu per se in RAW fotografeer, ook tijdens mijn vakantie lees je HIER. En hoe ik mijn vakantiefoto’s in Lightroom Classic kreeg, lees je HIER.

Scott Kelby werkt op de iPhone heel graag met Lightroom, zoals hij dat beschrijft in zijn nieuwste boek Fotograferen met de iPhone. In het andere nieuwe boek van Kelby – Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom – legt hij de zeven essentiële handelingen uit voor het bewerken van foto’s. Die zeven punten gelden ook voor het bewerken van foto’s met Lightroom op je mobiele apparaat. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.