Fotograferen met de iPhone en met Scott Kelby

Fotograferen met de iPhone en met Scott Kelby

Scott Kelby schreef een nieuw boek: Fotograferen met de iPhone met als ondertitel Professionele foto’s maken met de camera die je altijd bij je hebt. Natuurlijk heb je je smartphone altijd bij je. Het is je computer, je browser, je ereader en je telefoon. En vooral: het is je camera. Zo’n 90% van de foto’s die er geschoten worden, zijn afkomstig van mobiele telefoons. 90%! Natuurlijk wil je met zo’n smartphonecamera de beste foto’s maken. Kelby leert je dat voor de iPhone. Ken jij bijvoorbeeld de kaaklijntruc van Peter Hurley? Nee? Lees dan door tot aan het einde van deze blogpost. Fotograferen met de iPhone en met Scott Kelby…

Wie loopt er nog rond met een compactcamera? Of, beter gezegd: wie koopt er nu nog een compactcamera? Ik vraag dit, omdat collega Ronald Smit een Mediamarkt (in Polen) binnenliep en zag dat ze vrijwel alle compactcamera’s de deur uit hadden gedaan. De reden stond er niet bij, maar die valt makkelijk te bedenken. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een compacte camera bij zich: de smartphonecamera. Het cliché zegt dat de beste camera de camera is die je bij je hebt. Die camera is de smartphone. En die smartphone-camera’s kunnen veelal mooiere foto’s maken dan een eenvoudige compactcamera.

Camerasoftware

De iPhone is sinds het verschijnen in 2007 uitgegroeid tot een van de meest gebruikte camera’s. En waarom ook niet? Met de duurste en beste iPhone 12 Pro heb je een groothoek en een telelens tot je beschikking. Daarbij heb je natuurlijk de software die de mogelijkheden van de sensor en van de verschillende lenzen veel uitgebreider maakt. Portretten met mooie vage achtergronden, scherpe foto’s in het halfdonker: allemaal mogelijk dankzij de software. Kelby schreef het boek Fotograferen met de iPhone om je, met de mogelijkheden die de ipHone-camera je biedt, een betere fotograaf te maken.

De bediening van je iPhone-camera

De camerasoftware van de iPhone lost natuurlijk niet alles op. Om te weten wat er mogelijk is met je iPhone-camera zul je je moeten verdiepen in die mogelijkheden van de camera. Kelby legt ze je uit, zodat je weet hoe je de flitser uitzet, hoe je de zelfontspanner gebruikt. Hij maakt je bewust van het verschil tussen digitaal zoomen en optisch zoomen en vertelt je over de witbalans en de burstmodus, als je snel bewegende onderwerpen wilt vastleggen.

Wat maakt een foto aantrekkelijk?

Maar met het leren van de bediening van de camera ben je er natuurlijk nog niet. Het boek van Kelby gaat veel verder. Wat maakt een foto aantrekkelijk? Bijvoorbeeld een mooie compositie. Wat maakt een portret vaak lelijk? Een groothoeklens. Hoe laat je je onderwerpen zodanig poseren dat ze er leuk en ontspannen opstaan? Met de kaaklijntruc van Peter Hurley. Hij maakt je bewust van de mogelijkheden van die iPhone-camera. Hij schrijft:

‘Laat je niet misleiden door de geringe omvang en draagbaarheid. Deze camera kan echt het serieuze werk aan. Je intentie, hoe je denkt over je iPhone-camera en de manier waarop je hem gebruikt om je verhaal te vertellen, heeft een grote invloed op het soort foto’s dat je ermee maakt. Als je hem ziet als ‘tweede camera’ of gewoon als alternatief voor je ‘echte camera’ die je niet bij je hebt, dan maak je vrijwel zeker tweederangsfoto’s. Maar als je met de juiste intentie fotografeert en je iPhone behandelt als een serieuze camera, dan maak je foto’s die kunnen wedijveren met de resultaten van een ‘echte’ camera. Sommige kunstwerken die mensen met hun iPhone-camera maken, zijn echt absoluut verbluffend. Jij kunt dat ook.’

Van een gewone foto een fantastische foto maken

Een duotoon of splittooneffect toevoegen in Lightroom Mobile.

In het boek behandelt Kelby allerlei verschillende soorten fotografie: reis- en landschapsfotografie, het fotograferen van mensen, het maken van panorama’s, het fotograferen van architectuur, het fotograferen van eten. Daarmee ben je er nog niet in dit boek. Als je een foto hebt genomen, zul je die, om van een gewone foto een fantastische foto te maken, die foto moeten bewerken. Ook hier besteed hij veel pagina’s aan. Hij beschrijft o.a. de mogelijkheden van de Foto’s-app van Apple en van het werken met Lightroom (mobile). Ik wist bijvoorbeeld niet dat je – als je geen Creative Cloud-lidmaatschap hebt – je voor €2,99 per maand de premium-functies van Lightroom Mobile kunt ontsluiten.

De kaaklijntruc

Ik vond het een erg leuk boek om te lezen en ik heb niet eens een iPhone! Ik leerde er de beroemde kaaklijntruc van Peter Hurley. Kelby legt uit:

De kaaklijntruc van Peter en Hurley. (Rechts de foto met de kaaklijntruc.)

De beroemde portretfotograaf Peter Hurley deelde een paar jaar geleden een video over deze techniek op mijn blog (scottkelby.com) en die ging meteen helemaal viral met miljoenen views. Het leverde hem zelfs een plek op in de Today Show, waar hij mensen liet zien hoe ze op elke foto er op hun best uit kunnen zien. De truc (genaamd ‘It’s All About the Jaw’; het draait allemaal om de kaak) komt erop neer dat je je hoofd naar voren steekt (als een kip) en het dan een beetje naar beneden kantelt. Dit versterkt je kaaklijn en maakt de huid strakker. Hierdoor krijg je een fantastische foto. Geportretteerden vinden het in het begin een beetje raar om dit te doen, dus laat ik ze dezelfde foto zien met en zonder de kaaklijn-truc. Zodra ze het verschil zien, hebben ze er vanaf dat moment geen probleem meer mee omdat ze meteen zien hoeveel beter het eruitziet. Het werkt zelfs zo goed, dat de kans groot is dat ze elke keer dat ze gefotografeerd worden deze kaaklijntruc willen. In de afbeelding rechts (met de kaaklijntruc) zie je hoeveel sterker de kaaklijn lijkt, hoeveel smaller het gezicht lijkt en hoe het baardhaar in de bovenhals verdwijnt (en bij een ouder iemand lijkt de huid strakker en valt een dubbele kin minder op).

Hier is het oorspronkelijke filmpje van Peter Hurley:

Fotograferen met de iPhone bestel je bij uitgever, Van Duuren Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.