3 poseertips van Scott Kelby

3 poseertips van Scott Kelby

Het is niet altijd eenvoudig om een model goed te laten poseren, zeker als je geen professionele fotograaf bent, die dag-in-dag-uit mensen fotografeert. Hoe zet je mensen zo voordelig mogelijk op de foto? In een vorige blogpost leerde ik je de Kaaklijntruc, zodat iemand met een prachtige kaaklijn op de foto komt te staan. In deze blogpost deel ik nog drie poseertips: ‘schouders naar achteren’, ‘de korte kantverlichting’ en ‘niet in de camera kijken’. Deze blogpost ‘3 poseertips van Scott Kelby’ is afkomstig uit mijn boek Fotograferen met de iPhone, maar zijn natuurlijk ook toepasbaar voor het fotograferen met een andere smartphone en met een systeem- of spiegelreflexcamera.

De schouders naar achteren

3 poseertips van Scott Kelby
Schouders naar achteren!

Dit is nog zo’n subtiele, eenvoudige handeling die een groot verschil maakt en professionele modellen gebruiken deze techniek al jaren. Laat je model vlak voordat je een foto maakt de schouders naar achteren doen. Dit corrigeert hun houding zodanig dat ze er langer en gestroomlijnder uitzien (nou ja, in ieder geval op foto’s). Op deze manier krijgen ze een langgerekte uitstraling die er op foto’s geweldig uitziet.

Nog een truc om gezichten beter uit te laten komen

De techniek die ik hieronder beschrijf, werkt zo goed voor het beter uit laten komen van het gezicht, dat ik die op bijna elk portret probeer toe te passen. De techniek is gebaseerd op het feit dat de meeste gewone mensen (jij, ik, wij) een enigszins rond gezicht hebben. Mooie, ronde gezichten zien er in het echt goed uit, maar op foto niet zo goed. Weet je wat er op foto’s wel goed uitziet? Langere, hoekigere gezichten. Mensen met goed gedefinieerde kaaklijnen en jukbeenderen en hoekige gezichten krijgen dus modellenjobs. Dus… hoeveel kans heeft de rest van ons?

De korte kantverlichting
3 poseertips van Scott Kelby
De korte kantverlichting.

Daar hebben we een trucje voor: ‘korte kantverlichting’. Hierdoor zien onze gezichten er minder rond, wat hoekiger en geweldiger uit. Dit doe je door het lichaam van het onderwerp naar het zonlicht te draaien (of naar het raam, als je een portret met vensterlicht maakt). Als je je onderwerp draait (zoals de buitenopname in de afbeelding die in de schaduw is gemaakt), komt een deel van het gezicht in het zonlicht te staan en de andere kant in een mooie schaduw. Je kunt het onderwerp van je weg laten kijken zoals je hier ziet, of je kunt alleen het hoofd weg laten draaien zodat het onderwerp naar de camera kijkt (zonder het lichaam te bewegen). Hierdoor komt de schaduwkant van het gezicht het dichtst bij de camera. Deze schaduwen wekken de indruk van een dunner, langer, fotogenieker gezicht. Zowel de fotograaf als de geportretteerde zijn blij: het portret ziet er echt beter uit. Trouwens, wat doe je als het gezicht erg lang en smal is?Je kunt het omgekeerde doen (ook wel ‘lange kantverlichting’ genoemd). Laat het lichaam wegdraaien van het licht en dan terugkijken naar de camera. De kant die het dichtst bij de camera is, is nu de verlichte kant van het gezicht. Door op deze manier de verlichte kant van het gezicht te fotograferen, lijkt het gezicht ronder en breder. Meer hoef je niet te doen.

Wanneer laat je ze niet in de camera kijken?

3 poseertips van Scott Kelby
Van de camera wegkijken…

Bij portretten laat je je onderwerp meestal recht in je iPhone-camera kijken; het schept direct een band met de persoon die de foto bekijkt en dat is dus erg populair. Als je de foto er echter ‘modieuzer’ wilt laten uitzien, zorg dan dat je onderwerp van de camera weg kijkt (weg van de opnamepositie). Dit ziet er heel terloops uit en voelt minder geposeerd aan. Het is alsof de geportretteerde diep in gedachten is of naar een verafgelegen tafereel kijkt en zich niet bewust is van of niet wordt beïnvloed door het feit dat jij een foto van hem of haar neemt. Zo lijkt het een spontane foto. Deze techniek zie je vaak in modefotografie.

Deze blogpost ‘3 poseertips van Scott Kelby’ is afkomstig uit mijn boek Fotograferen met de iPhone. Een andere tip uit dit boek vind je hier: de kaaklijntruc.

Meer poseertips vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.