Bewerkte foto's exporteren uit Lightroom voor mobiel

Bewerkte foto’s exporteren uit Lightroom voor mobiel

Het werken in Lightroom voor mobiel op mijn Chromebook is me uitstekend bevallen. Niet dat de bewerkingen supersnel gaan, maar hee!, het is vakantie, dus rustig aan. De mobiele Lightroom-versie heeft inmiddels bijna alle mogelijkheden van Lightroom Classic die je onderweg kunt wensen. De vraag was echter: wat doe ik met de bewerkte foto’s als ik weer thuis ben? Ze moeten uiteindelijk in mijn bibliotheek in Lightroom Classic terecht komen, graag met alle bewerkingen die ik heb gemaakt. Bewerkte foto’s exporteren uit Lightroom voor mobiel, met alle bewerking ingesloten, kan dat?

Vakantiewerk

Nog even recapituleren wat ik ook alweer had gedaan met mijn RAF-bestanden uit mijn Fujifilm-camera. Ik wilde onderweg, tijdens mijn vakantie, mijn RAW-bestanden bewerken in Lightroom voor mobiele apparaten. Ik wilde ze op dat moment echter niet integreren met mijn standaard Adobe-account, want dan raakte mijn Lightroom Classic bibliotheek in de war. Via de Android nam ik voor 5,99 een abonnement voor één maand op Lightroom voor mobiele apparaten. Dat abonnement moest ik wel bijtijds opzeggen.

Lightroom-terminologie

Bewerkte foto's exporteren uit Lightroom voor mobiel
De andere terminologie in Lightroom voor mobiele apparaten.

Tijdens die regenachtige vakantieweek had ik alle tijd om foto’s op mijn Chromebook te bewerken. Dat ging langzaam, maar met de bekende gereedschappen van Lightroom ging het toch gesmeerd. Nou ja, voor een deel. De terminologie in Lightroom Classic en Lightroom voor mobiele apparaten verschilt nogal. Zoek je in Lightroom voor mobiele apparaten naar Standaard dan vind je de mogelijkheden van Standaard voor een deel in Licht, voor een ander deel in Kleur (o.a. De Witbalans) en voor weer een ander deel (Textuur en Helderheid) in Effecten. Nu ja, als je eenmaal weet waar alles zit, dan gaat het gesmeerd.

Niet uitloggen!

Anyway, hoe kreeg ik de bestanden met de bewerkingen van het ene Adobe-account naar het andere Adobe-account? Ik keek op mijn iMac naar de versie van Lightroom in de cloud en wilde daar uitloggen. Hoho! Dat gaat zomaar niet! Die versies op je computer zijn verbonden via de Creative Cloud-app. Daarin kun je wel uitloggen, maar daar hangen alle Creative Cloud apps aan vast. Dan ben je meteen in alle applicaties uitgelogd. Dat is niet de bedoeling. In de Lightroom-applicatie zelf kun je niet uitloggen.

Exporteren naar DNG

Dan maar terug naar Lightroom op de Chromebook. Die app heeft natuurlijk een exportfunctie. Je kunt uit een aantal exportmogelijkheden kiezen: jpg, tif en – hoera! – DNG. In een DNG-bestand kun je alle bewerkingen mee opslaan. Enige probleem bij mijn Chromebook: die heeft beperkte opslagruimte. Ik had nog 5GB over. Dus bewaarde ik de bewerkte foto’s in porties van ongeveer 4GB op mijn Chromebook sloeg ze op en kopieerde ze op een sd-kaartje. Vanaf het sd-kaartje importeerde ik ze in Lightroom Classic. Dat zag er allemaal goed uit. De bewerkingen kwamen allemaal mee. Mijn vakantiewerk was niet voor niets geweest.

Bewerkte foto's exporteren uit Lightroom voor mobiel
Alle DNG’s in Lightroom Classic geïmporteerd.

Lossless compressie

Nog even over die DNG-bestanden. Die bleken een stuk kleiner dan de oorspronkelijke RAF-bestanden. Huh? Ik was even vergeten dat DNG lossless compressie toepast bij het omzetten van het oorspronkelijke bestand naar DNG. Dat was soms een behoorlijke compressie: van 50,3 MB naar 37,3 MB, of van 50,5 naar 32,5 MB. Heel mooi, maar voor de zekerheid importeerde ik ook de originele RAF-bestanden. 

Al met al geen slechte ervaring om op deze manier in de vakantie foto’s te bewerken in een tijdelijk account voor Lightroom voor mobiel. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Dus ja, Bewerkte foto’s exporteren uit Lightroom voor mobiel dat kan zeker.

Dit is deel 3 in een serie over werken op een Chromebook met Lightroom voor mobiele apparaten. Deel 1 – Werken met Lightroom op een Chromebook – vind je HIER. Deel 2 – Waarom fotograferen in RAW – vind je HIER

Scott Kelby werkt op de iPhone heel graag met Lightroom, zoals hij dat beschrijft in zijn nieuwste boek Fotograferen met de iPhone. In het andere nieuwe boek van Kelby – Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom – legt hij de zeven essentiële handelingen uit voor het bewerken van foto’s. Die zeven punten gelden ook voor het bewerken van foto’s met Lightroom op je mobiele apparaat. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.