Als je je Chromebook een tijdje hebt gebruikt, heb je er ook allerlei apps op geïnstalleerd. Die apps kun je ongestructureerd op je Chromebook laten staan, maar handiger is om ze een beetje te organiseren. In deze blogpost leggen we je uit hoe je je apps een beetje ordelijk op je Chromebook zet, hoe je de apps weer van je Chromebook afhaalt en hoe je de rechten van de apps beheert: Apps beheren op je Chromebook.
De Plank

Op de Plank staan de apps die je daar hebt vastgezet en aan de rechterkant de apps die je op dat moment hebt openstaan. In de Plank zie je aan de de linkerkant de Launcher. Tik of klik je op de Launcher dan klapt de Plank uit en kun je hem verder uitvouwen door op het tekentje bovenaan te tikken. Dan zie je alle apps die je inmiddels hebt geïnstalleerd. Je kunt je apps verzamelen in verschillende groepen (een beetje zoals je ook op een Android-telefoon zou doen). Je sleept de apps die je bij elkaar wilt hebben op elkaar. Zo heb ik de verschillende Adobe-apps bij elkaar gesleept en de apps voor Google Docs en Drive. De Linux-apps komen vanzelf bij elkaar. Zo’n mapje met apps (ik noem het voor het gemak maar een mapje) kun je een naam geven door onderin te tikken en te typen.

Een app vastzetten op de Plank

Je kunt de verschillende apps ook vastzetten op de Plank. Dat kan als je bijvoorbeeld een app hebt geopend. Die zie je dan tijdelijk op de Plank, helemaal aan de rechterkant. Rechtsklik/tik op het icoontje van de app en kies voor Vastzetten. Op dezelfde manier – rechtsklik/tik – kun je de app weer losmaken van de Plank.
Apps beheren op je Chromebook
Er zijn verschillende manieren om de apps op je Chromebook te beheren. De beste manier is vanuit de Instellingen-app. Als je de Instellingen hebt geopend zie je aan de linkerkant het onderdeel Apps. Bij Apps zie je Je apps beheren. Je ziet daar alle apps die je op je Chromebook hebt geïnstalleerd. Tik op het pijltje naast de naam van de app en je krijgt alle instellingsmogelijkheden van de app te zien. Je kunt de app van je Chromebook verwijderen (Installatie ongedaan maken). De app kun je op de Plank vastzetten. En – heel belangrijk – je kunt kijken welke rechten de app heeft en die aanpassen. Als je denkt bij een app: waarom heeft die app toegang tot mijn camera/microfoon? Dan zet je die rechten uit. Meestal doet de app het dan nog gewoon. En zo niet, dan vraagt de app wel weer om de toegangsrechten.

Overigens kun je apps ook de-installeren door rechtsklik of -tik op een app in de app-lade. Daar kun je ook kiezen voor Installatie ongedaan maken. Zo zijn er vaak verschillende manieren om iets op je Chromebook te bereiken. Probeer ze gewoon uit. Er kan weinig misgaan.
Meer lezen over de mogelijkheden die een Chromebook je biedt? HIER vind je alles wat we over Chromebooks op dit blog schrijven. En natuurlijk is er ook een boek: Ontdek de Chromebook.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.