de beste locatie voor modelfotografie

Vind de beste locatie voor modelfotografie

Als je met modellen werkt in je fotografie, ben je vaak uitgekeken op de saaie achtergronden in de studio. Je bent op zoek naar context, spektakel en wilt het model graag in een interessante setting fotograferen. In het boek ‘Fotograferen in elke situatie’ legt Frank Doorhof uit hoe je de beste locatie voor modelfotografie kunt vinden.

Bij locatiefotografie is het belangrijk om te weten waar je terechtkomt, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan of je toch moet besluiten dat het ter plaatse niet fotogeniek is. Het handigste is om te gaan fotograferen op locaties die je al kent. Een fotograaf reist door het land en ziet dan een interessante locatie. Die sla je op in je geheugen om er later terug te keren met een camera an model. Als het fysiek of qua tijd niet mogelijk is om een locatie van tevoren te bekijken, onderzoek je of er foto’s beschikbaar zijn. Dat kan bijvoorbeeld op de website van een locatie of met Google Maps. Veel professionele fotografen leggen een bibliotheek met de beste locaties voor modelfotografie aan en richten al hun ideeën in met die locatie in het achterhoofd.

Modelfoto’s in zandduinen profiteren van het juiste tijdstip. Hier fotografeerde ik met tegenlicht van de ondergaande zon.

Bijzonder tijdstip

Vaak kun je met foto’s al redelijk inschatten wat je op een onbekende locatie te wachten staat. Kijk wel even op welke dag en in welk seizoen de foto is geschoten en op welk tijdstip. Dan kun je inschatten hoe deze factoren zullen zijn op de dag dat jij erheen wilt. Als je bijvoorbeeld in de zandverstuiving op de Veluwe wilt gaan fotograferen, is dit een gewilde locatie voor fotografen. Je foto’s vallen pas op als je op een bijzonder tijdstip gaat. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend bij zonsopgang of op dag met mist aan de grond. Fotogenieke omstandigheden zorgen dat je al gauw bruikbare foto’s krijgt en dat verhoogt de inspiratie enorm.

Wat kan er misgaan?

Ooit had ik het plan opgevat om in Doel (België) een fotoshoot te doen met twee modellen, die ik goed kende en met wie ik al eerder had gewerkt. Ik had me ook goed voorbereid op de locatie, dus er kon eigenlijk niets misgaan, dacht ik. Er ging ook niet echt iets mis, maar de shoot leverde simpelweg niet op wat ik voor ogen had. Hoe kwam dat?

Doel is een nagenoeg verlaten dorpje onder de rook van een kerncentrale. 99 procent van de huizen staat leeg en veel zijn er al gesloopt. Het is een zeer fotogenieke omgeving en ik werd daardoor meegesleept. Tussen de foto’s met de modellen door, kon ik het niet nalaten om wat foto’s te maken van andere dingen ter plaatse. Bijvoorbeeld van de mooie omgeving, dan weer van dit, dan weer dat, even opeen zolder kijken, even om een hoek om te kijken wat daar is. Kortom, ik was afgeleid en daardoor niet meer geconcentreerd op mijn modellenshoot, waar de foto’s later van tegenvielen. Deze ervaring heeft mij geleerd om altijd een dag van tevoren op de locatie te gaan kijken. Maak alvast wat foto’s van de beste achtergronden en zoek een beperkt aantal locaties uit. Op de dag van de shoot kun je je dan volledig richten op het werken met de modellen. Als het niet lukt om de dag ervoor te gaan, zorg dan dat je drie uur eerder dan het model aanwezig bent om dit proces te doorlopen.

Van het Belgische spookdorpje Doel was ik dusdanig onder de indruk dat de locatie me afleidde van het fotograferen. Als ik eerst de locatie had verkend, had me dat op de opnamedag tijd gescheeld en was ik met meer mooie beelden thuisgekomen.

Online kaarten

Als je Google Maps en Google Streetview gebruikt, weet je ook voor een groot gedeelte wat je kunt verwachten. Naast het scouten van de locatie, gebruik ik dit ook om te kijken of het interessant is om met een drone te vliegen en of ik onze camper ergens kwijt kan. Het is ook handig om met Google Maps even je route te volgen. Dan kun je kijken of er onderweg misschien leuke locaties zijn om even stil te staan. Bijvoorbeeld kasteeltjes, waterpartijen of industriële monumenten. Zoom daarbij wel iets uit, soms is een kleine omweg van tien kilometer nodig om een mooie ruïne te bezoeken.

Het hangt van jouw creativiteit af waar je de foto’s maakt. Deze foto’s zijn bijvoorbeeld gemaakt op de boot naar Engeland. Je denkt er misschien niet aan om dan de camera te pakken, maar je zit een paar uur vast op zo’n boot en dat is dan een gemiste kans. Je openstellen voor deze kansen, leidt vaak tot beteren foto’s. Op de boot heb je bijvoorbeeld wind waar je iets mee kunt doen, een mooie wolkenlucht zonder gebouwen ervoor of zeemeeuwen door het beeld. Ik bedenk me nu dat je met zo’n idee een hele serie zou kunnen maken en niet eens naar de locatie zou hoeven!

Meer van deze tips staan in het boek ‘Fotograferen in elke situatie’ van Frank Doorhof. Bekijk het hier.  Meer lezen over modelfotografie? HIER vind je een blogpost over modellen op hun gemak stellen en HIER een blogpost over hardware voor tethering op locatie.

Zwart-wit werkte op deze prachtige locatie goed omdat de jurk van het model daardoor in de achtergrond lijkt over te lopen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.