PowerPoint op de iPad

PowerPoint op de iPad: (bijna) ideaal

Voor presentaties hoef je tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar een tablet mee te nemen. PowerPoint op de iPad is (bijna) ideaal.

Goed, laten we meteen met de deur in huis vallen. Dat (bijna) staat er natuurlijk niet voor niets. Probleem met álle mobiele Office-apps van Microsoft voor op de iPad is, dat ze nodeloos gelimiteerd zijn. Het zijn in  essentie dezelfde versies als die ook voor Android en smartphones beschikbaar zijn. Een enorm gemiste kans, want op een iPad hadden zonder meer de (nagenoeg) volledige versies in desktop-kwaliteit kunnen draaien. Goed, geen gezeur meer: het is nu eenmaal hoe het is. En zelfs met die beperkte versie van PowerPoint is nog altijd heel veel mogelijk. Je kunt niet alleen je presentaties afdraaien van de tablet, je kunt ze er ook moeiteloos op maken.

Toch wel heel veelzijdig

Je krijgt wat presentaties betreft vaak invallen op precies die momenten dat er even geen laptop of pc aan staat of in de buurt is. Je iPad staat altijd paraat, dus is het wat ons betreft een prima medium om ook presentaties op te ontwerpen. En dat gaat dus verbazingwekkend goed. Hoewel er – ten opzichte van de desktopversie – een gelimiteerd aantal opties beschikbaar is, houdt dat de zaak eigenlijk wel heel overzichtelijk. Sterker nog: door met alleen deze tools te werken, ontwerp je strakke presentaties die rustig en professioneel ogen. En vergis je ook weer niet: ondanks de limiteringen is er heel veel wél beschikbaar. Waaronder natuurlijk de onvermijdelijke animatie-mogelijkheden en zelfs sjablonen. PowerPoint op de iPad is eigenlijk nagenoeg ideaal. Die vormen een snelle basis voor je presentatie, voor de informatieve inhoud moet je vanzelfsprekend zelf zorgen.

Ervaring

Alweer meer dan een jaar geleden – toen niemand ooit van Corona-virussen gehoord had – ben ik er eens met PowerPoint op de iPad aan de slag gegaan voor een mooie info-dag bij Van Duuren Media in het Culemborgse. Het maken van de presentatie zelf ging verrassend snel en intuïtief. Waarbij het aanraakscherm best van pas komt om elementen snel op hun plek te zetten of aan te passen. Het presenteren zelve is helemaal een eitje. Enige wat je beslist niet moet vergeten mee te nemen is een Lightning-naar-HDMI of USB C-naar-HDMI-converter. Dat ding werkt trouwens extreem simpel: inprikken en klaar.

PowerPoint op de iPad
PowerPoint op de iPad oogt eigenlijk vrijwel hetzelfde als onder Windows of macOS.

Travel light, altijd fijn

Wat onder meer opvalt tijdens het presenteren, is dat animaties boterzacht verlopen. Vaak oogt het echt mooier en soepeler dan op de gemiddelde laptop. Da’s alvast een grote plus. Een andere grote plus is dat je voortaan maar heel weinig aan bagage mee hoeft te nemen als je ergens iets moet presenteren. Een vederlichte tablet, je lader (vergeet die niet, om ellende te voorkomen…) en die genoemde HDMI-adapter. Daarmee ben je klaar. Zorg verder ook dat alle eventuele ingebedde media op je iPad zelf staan en dat het geen links naar bestanden op bijvoorbeeld je NAS thuis zijn. Want ja, die heb je daar meestal niet bij je natuurlijk. Kies als beeldverhouding voor je presentatie 16:9 en je zit goed met elke Full HD-beamer (en ook exemplaren die nog hogere resoluties ondersteunen).

PowerPoint op de iPadEen ieder die thuis is in de desktopversie van PowerPoint voelt zich direct thuis in de iPadOS (of iOS) versie van de software. Ben je nog geen PowerPoint-tijger, maar wordt er wel van je verwacht dat je voor je studie, werk of vereniging dat soort dingen gaat doen? Lees dan zeker het Handboek PowerPoint 2019 van ondergetekende eens. Het leidt je door alle basishandelingen heen, en gaat ook dieper in op allerlei specifieke onderdelen. Zodat jij je uiteindelijk helemaal op je gemak voelt in deze presentatiesoftware. Of ga voor Het Complete boek Office 2019, met daarin alle onderdelen van Office tot in detail beschreven en uitgelegd. Gebruik jij op je werk of studie een oudere versie van Office, dan is het goed om te weten dat Van Duuren Media ook boeken heeft over voorgaande versies van de suite.

Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.