De CoronaMelder en de privacy

De CoronaMelder en de privacy

Die app die moet helpen bij het bestrijden van het coronavirus, de CoronaMelder is er. Alle mogelijke moeite is gedaan om de privacy van de gebruikers te waarborgen. Toch is de privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens, nog niet tevreden. Waarom? Omdat het niet precies duidelijk is wat de onderliggende technologie van Apple en Google precies doen. Kunnen die nog wel wat met de persoonsgegevens? Zit het wel goed met de CoronaMelder en de privacy, of moeten we ons toch zorgen maken?

Appathon

In het net verschenen boek (On)veilige online van Andrew Dasselaar, wordt al geschreven over de corona-app. In april dit jaar werd tijdens de appathon een zevental apps bekeken, die moesten melden of je als gebruiker ergens bij iemand in de buurt was geweest die besmet was met het virus. De apps voldeden allemaal niet aan de verwachtingen. Een van de critici toen was Brenno de Winter, die in (On)Veilig online wordt geïnterviewd.

Afkalfshow

Over de vraag van welke ontwikkelingen op privacygebied hij blij wordt zegt hij: ‘Dat mensen kritischer zijn. Dat mensen bij een app tegen het coronavirus voor het eerst vragen aan het stellen zijn: ‘Is dit wel nodig? Gaat het ons wel helpen?’ Dat als er wat onverwachts gebeurt, zoals een pandemie, toch scherp blijven benaderen. Ik had juist verwacht dat privacy tijdens de pandemie één grote afkalfshow zou worden. Maar dat is niet gebeurd.’ Hij werd na zijn kritiek op de zeven apps van de appathon betrokken bij de ontwikkeling van de CoronaMelder.

Blauwe ogen

De onderliggende technologie is dus van Apple en Google. Apple kunnen we wat privacy betreft beter vertrouwen dan Google. Maar – denk ik dan – het zou van Google wel heel onverstandig zijn als ze met de gegevens die de app verzamelt aan de haal gaan. Niet dat we ze op hun blauwe ogen moeten geloven, en dus is het goed dat de Autoriteit Persoonsgegevens meer zekerheid wil hebben dan alleen de toezegging van Apple en Google dat er niks met die informatie gaat gebeuren. In een artikel uit de Volkskrant zegt Brenno de Winter ‘dat de twee partijen geen gegevens verwerken omdat ze slechts softwareleverancier zijn’. Hopelijk zit het dankzij de betrokkenheid van mensen als Brenno de Winter wel goed met de Coronamelder en de privacy…

Spoedwet

De CoronaMelder en de privacy
Schermen uit de CoronaMelder.

Er komt nu een spoedwet. Volgens Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens moet daarin worden vastgelegd dat het verboden is dat er persoonsgegevens richting de techbedrijven worden gesluisd. In die wet zou ook komen te staan dat een horecabedrijf de app niet verplicht mag stellen en dat de app tijdelijk is. Ga ik die app gebruiken? Ja, dat ga ik zeker doen. Ik zit in de risicogroep en ik wil het zeker weten als ik in de buurt ben geweest van iemand die besmet is met corona. Of de app gaat werken, dat moet nog blijken. Dat gaat alleen gebeuren als veel mensen die app op hun telefoons hebben aanstaan. En of dat gaat gebeuren… 1 september moet de CoronaMelder landelijk gaan werken (Je vindt hem in de Apple- en Google-stores).

Privacybewustheid

Dat het een tijdje geduurd heeft om die app te ontwikkelen heeft voor een deel te maken met het waarborgen van de privacy. De privacy-bewustheid neemt toe. Het boek (On)Veilig online beschrijft niet alleen hoe je moet beveiligen tegen phishing, hackers en/of ransomware, maar schrijft ook over die oh-zo-belangrijke privacy. Met interviews met o.a. Brenno de Winter, beveiligingsexpert, en Evelyn Austin van Bits of Freedom over privacy en veiligheid, met tips hoe je je eigen online privacy moet waarborgen (gebruik Signal!) leer je wat jezelf kunt doen om je meer privé online te begeven. Lees dat boek…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.