updaten van Android

Updaten van Android: hoe en hoe lang?

Het updaten van Android op je smartphone of tablet is bittere noodzaak. Je houdt er malware en vervelend gespuis mee buiten de deur.

Net als elk ander besturingssysteem krijgt ook Android regelmatig updates. Deels zijn dat kleinere veiligheidsupdates en daarnaast ook de grote versie-upgrades. Wel speelt er een vrij bijzonder probleem op de markt van Android-toestellen: ze worden meestal maar kort door een fabrikant ondersteund. Twee jaar is al bijna bijzonder, als het drie jaar duurt mag je je de trotse eigenaar van een toestel noemen waaraan een fabrikant langer aandacht besteed. Dat is nogal een verschil met toestellen van Apple, draaiend op iOS of iPadOS, die jaren langer ondersteund worden. Zelfs een iPhone 5s van inmiddels alweer 7 jaar oud krijgt nog veiligheidsupdates; een iPhone 6s uit 2015 krijgt later dit jaar gewoon een upgrade naar iOS 14. Waarom dat bij Android niet gebeurt? Aan Google zelf ligt het niet, zij brengen aan de lopende band updates en upgrades uit. Alleen vinden de fabrikanten de softwarekant te veel gedoe: ze verkopen veel liever nieuwe toestellen. Zodra updaten van Android op jouw apparaat niet meer kan is het eigenlijk over en uit voor dat toestel.

Zonde

Dat met name Android-fabrikanten er zo met de pet naar gooien betreffende updates en upgrades is triest. Niet alleen is het een aanslag op de portemonnee van de consument, het zorgt ook voor een enorme vervuiling aan afgedankte telefoons en tablets. Het grootste deel van die afdankertjes beschikt over hardware die moeiteloos nieuwere versies van Android zou kunnen draaien. Om het over veiligheidsupdates voor een iets oudere Android maar helemaal niet te hebben natuurlijk.

Bezint eer ge begint

Een praktijkvoorbeeld. We hebben hier een Lenovo TAB10 FHD 2d Generation. Door een bezoekje te brengen aan deze pagina van de fabrikant zelf zien we al snel hoe de vlag er voor dat ding bijhangt. Waarbij overigens ten eerste al opvalt dat de tablet niet in de Nederlandse versie voorkomt, maar wel in de Engelstalige. Hoe dan ook, de tablet is uitgeleverd met Android 9. En krijgt later dit jaar een upgrade naar 10. Daarna is het – gezien alle andere smartphones en tablets van dit merk in de tabel – hoogstwaarschijnlijk over en uit wat upgrades betreft. Veiligheidsupdates zul je waarschijnlijk ook maar heel weinig tot niet ontvangen: wij hebben er voor de afgelopen maanden welgeteld één langs zien komen. Iets om rekening mee te houden dus. Check eerst of een toestel dat jij wilt kopen ergens in een support-planningsoverzicht van de fabrikant voorkomt. Is dat het geval, dan weet je precies waar je aan toe bent. Is er geen tabel, schroom dan niet om daarnaar te vragen. Nu is twee jaar voor een apparaat van onder de €200 te overzien, voor een apparaat van enkele honderden Euro’s of meer is het echt veel te weinig. De uiteindelijke beslissing is aan jou.

updaten van Android

Op updates controleren

Om in Android te checken of er een update of zelfs upgrade voor je apparaat beschikbaar is, veeg je van bovenaf het scherm naar beneden. Tik vervolgens op het instellingentandwiel. Tik nu op Systeem en vervolgens op Systeemupgrade. Android zal nu controleren of de fabrikant van jouw smartphone of tablet een upgrade klaar heeft staan. Zo ja, dan kun je die installeren. Om te checken of er beveiligingsupdates klaar staan, tik je in Instellingen op Beveiliging en locatie, gevolgd door een tik op Beveiligingsupdate. Tik dan op Controleren op update. Grote kans dat de tekst Je systeem is up-to-date (weer) tevoorschijn komt.

updaten van Android
Er staat duidelijk geen beveiligingsupdate klaar voor deze tablet.

 

Gezond verstand

Nu is het zaak om je gezond verstand te gebruiken. In ons voorbeeld dateert de laatste beveiligingsupdate van 5 juni 2020. Dat is nog te overzien, al hadden we ze graag frequenter langs zien komen. Dateert jouw laatste update van veel verder terug (denk aan een jaar of zelfs nog meer), dan kun je je apparaat gevoeglijk als onveilig beschouwen. Er worden met regelmaat lekken – waarvan een deel ernstig – ontdekt. Als die niet gerepareerd worden, kan zelfs het simpelweg bezoeken van een website al een gevaar opleveren.

Toch een oude versie blijven gebruiken?

Er zijn een paar opties om ook een ouder niet actief onderdsteund Android-apparaat nog enigszins veilig te kunnen gebruiken. Installeer ten eerste een virusscanner. Daarmee haal je de ergste troep uit eventueel gedownloade bestanden en malafide apps. Installeer verder alleen apps uit Google Play, en dan liefst apps die ook door heel veel anderen gebruikt worden. En actief onderhouden worden. Apps van buiten Google Play downloaden en installeren is vragen naar de bekende weg. Gebruik niet de standaard systeembrowser die bij je apparaat is geleverd, zeker niet als dit een door de fabrikant aangepast exemplaar is en dus ook geen updates meer krijgt. Je kunt de standaard Chrome-browser downloaden en installeren als deze niet op je apparaat staat, of iets als Firefox.

Doe heel voorzichtig

Bezoek geen al te gekke websites, open geen bijlagen van mails en deel geen bestanden met anderen. Feitelijk kun je stellen dat Android 8 nog nét kan als je heel voorzichtig bent. Alle oudere versies zijn echt niet veilig meer. Ga daar dus bijvoorbeeld niet mee bankieren, laat er geen privacygevoelige informatie in achter, sla er geen creditcardgegevens in op enzovoort. En hou heel goed in de gaten of er geen ‘gekke’ dingen gebeuren op jouw oudere beestje. Bovenal is updaten van Android – indien mogelijk – noodzakelijk. Veiligheid voor alles!

Updaten van AndroidHeb je een recente versie van Android – 9 of 10 – dan zit je goed. Mits je ook zo af en toe eens een veiligheidspatch binnenkrijgt; iets wat in principe aangekondigd wordt als het zover is. In dat geval kun je met een gerust hart je ding doen. En zeker ook eens lekker in de vele mogelijkheden van Android duiken. Er kan zonder meer heel veel met dit mobiele besturingssysteem. Wat allemaal, dat lees je bijvoorbeeld Ontdek de Android Phone, 7de editie van Joris de Sutter. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 10 van Android en houdt al rekening met versie 11. Je leest erin wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Altijd leuk natuurlijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.