Het Handboek Modelfotografie is de vertaling van de internationale bestseller ‘Mastering the modelshoot’ van de beroemde fotograaf en trainer op het gebied van modebelichting, Frank Doorhof. Hij neemt je in dit boek mee achter de schermen en ontrafelt alle geheimen van een succesvolle modelfotografieworkflow. In dit boek begint Frank bij het begin: hoe je modellen en fraaie locaties vindt, hoe je met achtergronden omgaat en hoe je alleen of met een team (stylist, haarstylist en visagist) omgaat om opvallende foto’s te maken. Vervolgens wordt uitgebreid ingegaan op de belichting en lichtopstellingen die Frank befaamd hebben gemaakt. Je leert hoe Frank zijn foto’s belicht en je zult je verbazen over hoe eenvoudig het soms kan zijn om dezelfde effecten te bereiken. Hieronder vind je een voorproefje uit het boek over de manier waarop je met je modellen om moet gaan. (H.F.)
Het model op haar gemak stellen…
Een model dat zich niet op zijn of haar gemak voelt, zal dat tijdens de fotoshoot uitstralen. Jij (en je team) moeten haar/hem op haar/zijn gemak stellen. Het eerste waarvoor je kunt zorgen is dat de werkomgeving schoon, prettig en knus is. (Maar niet te knus. Een studio met de naam ‘Liefdesnest’ met een discobal aan het plafond en matrassen verspreid over de vloer verstaan wij niet onder knus, als je begrijpt wat ik bedoel).
TIP • Houd rietjes voor je modellen bij de hand. Vaak kunnen ze vanwege de lippenstift niet gewoon drinken en neem maar van me aan dat sommige visagisten behoorlijk boos kunnen worden wanneer hun perfecte lipgloss wordt verpest door een frisdrankje.
Voor mij is het simpel: draai muziek die het model leuk vindt, besteed wat aandacht aan haar portfolio, drink voordat je begint met de make-up en de opnamen eerst iets (koffie, thee, fris of water) en zorg er bovenal voor dat je de juiste mensen in je team hebt. Onze studio werkt bijvoorbeeld alleen met vrouwelijke stagiairs. Ik heb daar in het verleden wat problemen mee gehad, omdat sommige mannelijke stagiairs het niet leuk vonden dat ze tijdens hun stageperiode niet de kans kregen om met mij te werken. Mijn uitleg is erg eenvoudig: onze studio werkt vooral met vrouwelijke modellen en we doen veel fotoshoots met modellen die net beginnen. Stel je een nieuw model voor, dat naar de studio komt om een glamour-/slaapkamershoot te doen en de deur wordt opengedaan door een 18-jarige jongen die ze niet kent en die daarna jou, de fotograaf (die ze ook nog niet eerder heeft gezien), ontmoet.
Vrouwelijke assistent
Ze kan leven met het feit dat de fotograaf een man is, maar ze had geen 18-jarige mannelijk assistent verwacht. In veel gevallen zal dit op de foto’s die je die dag maakt afstralen. Wanneer we een vrouwelijke assistent gebruiken, is het verhaal vaak anders en voelt het model zich meer op haar gemak. Voor mij maakt het niet uit, ik heb lol met zowel mannelijke als vrouwelijke assistenten. Ik zou een voorkeur kunnen hebben voor een mannelijke, die mijn zware spullen kan sjouwen, maar het eerste en belangrijkste is hoe een model zich voelt en ik geloof er heilig in dat modellen zich meer ontspannen voelen wanneer ze een beetje kunnen kletsen met een andere meid (hoewel sommige jongens ook als een meid kunnen kletsen).
TIP • Zorg ervoor dat de eerste opname die je model ziet prachtig is. Laat haar geen slechte foto’s zien, want dan zal alles minder worden. Als truc vraag ik de visagist om wat poeder aan te brengen of iets anders aan het model te veranderen. Terwijl ze dat doet, wis ik de slechte foto’s, zodat het model die met geen mogelijkheid te zien krijgt en zich daardoor onzeker zou kunnen gaan voelen.
Vriendelijk coachen
Wanneer de fotoshoot begint, probeer ik altijd op een directe maar vriendelijke manier te coachen. Ik maak een heleboel foto’s, zelfs als de pose niet werkt, zodat het model het gevoel heeft dat ze het goed doet. Tijdens de ‘slechte’ foto’s probeer ik het model in een pose te krijgen die ik goed vind en dat zal de eerste opname zijn waar ik echt mijn aandacht op richt. Vanaf dan zal ik alleen kleine dingen in de houding proberen te veranderen. Wanneer de eerste serie klaar is, moet mijn visagist altijd even iets aan de make-up doen (ook als dat niet nodig is). Op dat moment wis ik alle slechte foto’s. Wanneer ik klaar ben met wissen, vraag ik mijn visagist of ze bijna klaar is en geloof me of niet, ze is altijd net klaar.
Dan laat ik het model de mooie serie foto’s zien. Als ze deze heeft gezien, zal ze blij zijn en zal het poseren verder een stuk beter gaan.We hebben een paar keer geprobeerd om modellen eerst de slechte foto’s te laten zien, maar daarna was het een stuk moeilijker om het model ervan te overtuigen dat ze er op de goede foto’s goed uitzag, dus nu wis ik de slechte en laat ze nooit meer zien.
Satéprikker
Tijdens het fotograferen gebruik ik mijn handen om aanwijzingen te geven. Ik probeer de posen met handgebaren te sturen en vermijd termen als ‘links’ en ‘rechts’, vanwege de simpele reden dat mijn links en dat van het model in de meeste gevallen niet hetzelfde zijn. Een regel die ik hanteer is: raak je model nooit aan. Ik weet dat veel fotografen dat wel doen en benadrukken dat de modellen dat niet erg vinden. Ik heb veel modellen gesproken die dat beamen, maar nog meer die het niet prettig vinden, ondanks dat ze zeggen het niet erg te vinden. Zodra een model iets tijdens een sessie niet prettig vindt, zal de stemming niet meer optimaal zijn. Als je echt iets moet veranderen aan de kleding, het haar of wat dan ook, zorg er dan voor dat een vrouwelijke assistent of visagist dat doet. Of gebruik een satéprikker of iets dergelijks als laatste redmiddel. Op deze manier kun je direct contact vermijden maar toch verdwaalde haren verwijderen. Maar kijk uit rond de ogen.

Frank Doorhof is fotograaf en KelbyOne-trainer. Hij geeft workshops in zijn studio in Emmeloord, in het buitenland, maar ook op bijzondere plekken, zoals in kastelen en musea. Frank leert je hoe licht werkt, want dat kun je het meten en sturen, altijd en overal. Frank heeft meer dan 15 instructievideo’s uitgebracht en diverse bestsellers over fotografie geschreven in meerdere talen. De boeken van Frank vind je hier.