In de serie Focus op fotografie schreef Frank Doorhof het boek Fotograferen in elke situatie. Doorhof ontkracht in dit boek het argument ‘Ik heb geen goede ruimte’, en als jij ook tot de groep fotografen behoort die hiermee te maken heeft, of die gewoon wil leren om in iedere situatie mooie foto’s te maken, dan is dit absoluut het boek voor jou.
We geven wat voorproefjes uit dit nieuwe boek. Dit is voorproefje nummer 3, ditmaal uit hoofdstuk 17: Naar buiten, fotograferen op locatie. Eerdere voorproefjes vind je HIER en HIER.
Hardware voor tethering op locatie
Je denkt misschien dat het licht als eerste aan bod komt. Maar hoewel dit heel belangrijk is, is het nog belangrijker om je te realiseren wat je gaat fotograferen en voor wie. Als je alleen met een model naar een locatie gaat kun je ervoor kiezen om gewoon op de kaart van de camera te schieten en een back-upsysteem mee te nemen om tijdens de sessie de kaartjes leeg te halen (back-ups zijn sowieso altijd belangrijk). En als je alleen bent met een model is het maar een kleine moeite om even snel op de achterkant van de camera te kijken.
Zodra er meer mensen meegaan neem ik wel altijd een vorm van tethering mee. Het voordeel van tethering is dat je foto’s niet bekijkt op de camera, maar op een aparte display. Vaak zijn die displays een stuk groter en helderder, maar bovenal is het ook fijn dat niet iedereen over mijn schouder mee staat te kijken op de display van de camera. Als ik een workshop geef op een locatie waar ik veel beweeg of veel verschillende locaties ga bezoeken, dan kies ik vaak voor een draadloze oplossing. Nagenoeg alle moderne camera’s hebben een manier om foto’s draadloos naar een laptop of tablet te versturen. Als je camera geen interne mogelijkheid heeft, dan zijn er genoeg externe oplossingen zoals bijvoorbeeld de Tether Tools Case Air of de Camranger. Ik heb met beide zeer positieve ervaringen. Persoonlijk raad ik draadloze SD-kaartjes af omdat ik daar zelf alleen maar ellende mee heb gehad. En jij wilt immers ook niet op een locatie aankomen en erachter komen dat iets essentieels niet werkt.
Als ik weet dat ik iets langer op een locatie blijf, als ik meerdere mensen mee heb en absoluut zeker wil weten dat alles werkt, dan gaat de laptop mee met een aansluiting die bedraad is. Let wel goed op de kwaliteit van de kabels. Gebruik kabels die geschikt zijn voor tethering en als je meerdere kabels aan elkaar verbindt, zorg er dan voor dat dit stofdicht en waterbestendig gebeurt. Je loopt kans op flinke schade als het echt misgaat. Denk voor het beschermen van je kabels aan oplossingen als bijvoorbeeld de Tether Tools Extension Lock.
Back-ups
Er zijn nog steeds legio mensen die de back-ups in de studio perfect voor elkaar hebben, vervolgens op locatie fotograferen en dan alles lijken te vergeten. En juist op locatie is het heel belangrijk dat je goed zorgt voor je back-ups.
Door de jaren heen heb ik al veel geprobeerd en getest, van wat zwaardere systemen tot enkele harddrives, en eigenlijk was het nooit echt naar mijn zin. Bij de zwaardere oplossingen ging het gewicht meetellen, en bij de losse harddrives miste ik het gemak van de dubbele harddrives in de zwaardere oplossing. Kortom, je blijft zoeken naar de beste oplossing. Uiteindelijk ben ik op de volgende items uitgekomen die ik nagenoeg overal mee naartoe sleep.
Als het een standaard opdracht is, of ik moet foto’s meenemen van de studio naar huis, dan gebruik ik de LaCie rugged drives, oranje van kleur en heel goed beschermd. Het maakt de drive misschien iets lomper dan één met een mooie kleine behuizing, maar als je hem laat vallen weet je tenminste dat je een grote kans hebt dat alles nog werkt. In echte noodgevallen heeft LaCie in samenwerking met Seagate een prachtig vangnet in de vorm van data recovery (gratis bij bepaalde combinaties).
Als we echter verder weggaan voor een opdracht en ik wil zeker weten dat mijn bestanden veilig zijn, dan gebruik ik sinds 2018 de LaCie DJI CoPilot. Het grote voordeel van deze unit is dat hij niet alleen functioneert als harddrive, maar ook een cardreader aan boord heeft (voor als je laptop die niet heeft), een accu-pack om je telefoon op te laden of aan te sluiten voor langere sessies zoals bijvoorbeeld timelapses, en daarnaast kun je ‘on the go’ je kaartjes leeghalen via de interne kaartlezer. Als we dus een hele dag weg zijn, dan hoef ik niet bang te zijn dat er iets met een kaartje gebeurt, maar kan ik steeds back-ups maken op de CoPilot. Dit is echt een geniale oplossing, helemaal omdat je met de meegeleverde apps ook al je foto’s en video kunt bekijken via een smart device.
Maar waarom geen SSD? Dat is een goede vraag. SSD is supersnel en natuurlijk ‘sexy’, maar voor locatiewerk willen we veel dataopslag en dan maakt snelheid natuurlijk niet echt uit. Video-editing doen we via de laptop (en die heeft vaak wel een SSD) en de externe drives worden alleen gebruikt als opslag van back-ups. En omdat we elke avond een back-up maken (dat zou je tenminste wel moeten doen) is het kopiëren eigenlijk al klaar als je je even opgefrist hebt.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.