Urgente updates voor macOS

Urgente updates voor macOS en iOS

Voor zowel iOS als macOS zijn de afgelopen dagen patches verschenen. Voor macOS zelfs een behoorlijk uit de kluiten gewassen exemplaar. Urgente updates voor macOS en iOS.

Het nieuwe iOS 13.1 en iPadOS worden – een beetje – geplaagd door bugs. En dus verscheen er wéér een update, deze moet onder meer zorgen voor een minder snel leegrakende accu in de iPhone. Altijd prettig, dus snel installeren maar weer. Verder verscheen een ‘verrassingsupdate’ voor macOS. Dat is niet de upgrade naar Catalina maar een urgente veiligheidspatch voor Mojave. Wat er precies gerepareerd wordt, vermeldt Apple niet, wel dat er zonder de update ergens iets lekt. Ook wordt meteen een update voor de vorige week uitgebrachte nieuwe versie van Safari uitgebracht. Samen levert dat een update van een ruime Gigabyte op, die tevens een herstart van het systeem vereist. Wel doen, want veiligheidslekken zijn nooit leuk!

Moet dat nou…?

Bij al dit soort updategeweld – waar inmiddels geen enkele softwareleverancier meer aan lijkt te ontkomen – blijf je je als nederig eindgebruiker toch telkens weer afvragen of het nou echt zo nodig is om steeds weer nieuwe versies van software en (of) besturingssystemen uit te brengen. Een vraag die we hier de laatste tijd al vaker stelden. En nog altijd actueel is. Want natuurlijk: een nieuwe macOS is altijd leuk. Maar de verschillen met de vorige versie zijn nou ook weer niet dusdanig groot dat ze – met name voor bedrijven – opwegen tegen de risico’s van upgraden. Gelukkig kun je bij Apple nog jarenlang een ‘oude’ versie van macOS draaien; veiligheidsupdates blijven verschijnen. De kans is groot dat een hoop zakelijke gebruikers van macOS de overstap naar Catalina sowieso nog even uitstellen. Mojave is namelijk de laatste versie van Apple’s besturingssysteem dat nog 32-bits applicaties ondersteunt. En voor sommige oudere software is (nog) altijd geen 64-bits alternatief. Ook gebruikers van Adobe-softeware moeten op hun tellen passen. Hoewel de meest recente versies van de programma’s 64-bits zijn, is een deel van de essentiële beheer- en updatetools dat nog altijd niet.

Urgente updates voor macOS
Voor veel gebruikers van Apple computers is het de komende tijd dé grote vraag: wanneer gaan we upgraden naar macOS Catalina? (bron afbeelding: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Apple-desk-laptop-macbook-pro_(23699397893).jpg).

Windows 10

Kortom: het geeft maar weer eens aan dat de ‘upgradevraag’ best gerechtvaardigd is. Helaas heeft de gemiddelde Windows 10-gebruiker wat upgraden betreft geen enkele keuze. En precies daarom wordt er nu op het eerste Windows-systeem alhier een image gedraaid. En worden de gisteren beschreven voorbereidingen getroffen om niet tegen vervelende problemen aan te lopen. Het eigenlijke upgraden gaan we dan – als het allemaal volgens planning blijft gaan – morgen doen.

macOSGebruikers van macOS Mojave – die voorlopig niet van plan zijn te upgraden naar Catalina – kunnen hun voordeel halen met het Handboek macOS Mojave van Bob Timroff. Leer het besturingsststeem tot op het bot kennen! Verder is het goed om te weten dat diezelfde auteur momenteel peentjes zweet, want druk bezig met het boek Ontdek macOS Catalina. Daarmee kom je beslagen ten ijs als je binnenkort wél gaat upgraden naar de nieuwste versie van het OS voor Apple-computers.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Urgente updates voor macOS en iOS”

    1. Met – gelukkig – één elementair verschil: alle bugs die gevonden zijn zorgden niet voor een crashend systeem, het ging veelal om ‘collateral damage’. Ook is het updateproces een heel stuk minder riskant dan dat van Windows natuurlijk. En veeeeel sneller ;o) Desondanks vind ik dat een tsunami aan updates niet nodig zou moeten zijn. En zeker de kleinigheden waar het nu om ging hadden ook op één hoop gegooid kunnen worden in een wat grotere update natuurlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.