Tethering op locatie

Fotograferen in elke situatie: de hardware

Bijna elke fotograaf krijgt ermee te maken: ruimte, of het gebrek daaraan. Vaak resulteert dit in improvisaties op het laatste moment en dat is jammer, want het komt de kwaliteit van het eindresultaat niet altijd ten goede. In dit boek legt fotograaf Frank Doorhof uit hoe je mooie foto’s kunt schieten in nagenoeg elke situatie. Het argument ‘Ik heb geen goede ruimte’ wordt in ieder hoofdstuk verder ontkracht, en als jij ook tot de groep fotografen behoort die hiermee te maken heeft, of die gewoon wil leren om in iedere situatie mooie foto’s te maken, dan is dit absoluut het boek voor jou: In de serie Focus op Fotografie verschijnt eind deze maand Fotograferen in elke situatie: Van de ruimste studio tot het kleinste kamertje van Frank Doorhof.
Deze maand geven we wat voorproefjes uit dit nieuwe boek. Dit is voorproefje nummer 2, ditmaal uit  hoofdstuk 3: DeHardware…

De hardware die je nodig hebt

In dit hoofdstuk beginnen we met de hardware. Dat is immers de basis, want als die niet goed is, of niet lekker werkt, dan valt of staat daarmee letterlijk de gehele workflow. Je verwacht vast informatie over flitsers, lichtmeters, color checkers en camera’s. Maar, we moeten eerst nog even een stapje terug om een echt goede basis te krijgen. Helaas wordt hier vaak te gemakkelijk overheen gestapt.

We kunnen de mooiste foto’s maken, maar wat doen we als we die foto’s eenmaal hebben? Hoe zorgen we ervoor dat we ze gemakkelijk terug kunnen vinden, dat we ze niet verliezen? Maar bovenal, hoe kunnen we ze netjes bewerken op een snelle en gemakkelijke manier? Juist, met de computer.

Pc of Mac?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, er was jarenlang maar één serieuze keuze binnen het creatieve vakgebied, de Apple Mac. De MacBook Pro was dominant aanwezig op elke beursvloer en in elke video. Apple werd gezien als de enige echte keuze voor de creatieveling. Dat is eigenlijk ook niet zo gek. Windows is een besturingssysteem dat niet echt bekend staat om zijn geweldige gebruikersvriendelijkheid of stabiliteit. Dus wil je een machine die altijd werkt, gebouwd is als een tank en ook gewoon cool is, dan koop je een Mac.

In de loop der jaren is er echter veel veranderd. Zelf ben ik twee jaar geleden als verstokt Apple-liefhebber overgestapt naar de pc. De reden daarvoor was simpel: ik kreeg meer en meer het gevoel dat het gehele Windows-ecosysteem, meer dan dat van Apple, gericht was op wat ik nodig heb. De MacBook Pro verloor zijn poorten en cardreader en kreeg een wat matig keyboard. De PC daarentegen kreeg touch screens met ingebouwde digitizers (waardoor je op het scherm kunt tekenen) en een te verwijderen display om als tablet door te werken. Daarnaast werd het steeds duidelijker dat bedrijven die eerst exclusief voor macOs ontwikkelden, ook naar Windows en Android overgingen.

Uiteraard is en blijft een overgang naar Windows een volledig persoonlijke (en budgettaire) keus. De volgende tips zijn zowel voor de Mac als de pc.

Je persoonlijke buddy

Het klinkt misschien wat apart, maar mijn laptop is echt mijn persoonlijke buddy. Ik werk er dagelijks op en daarbuiten gebruik ik hem ook voor het maken en opnemen van muziek en natuurlijk het consumeren van mediacontent, zoals YouTube.

Door de jaren heen is de laptopmarkt sterk veranderd. Waar vroeger de laptop een versimpelde versie was van de desktop, is dat nu al lang niet meer zo. Sterker nog, veel laptops kunnen gewoon meekomen met een desktopcomputer. Een desktop is altijd sneller en uitgebreider dan een laptop, maar je moet je ook afvragen wat je nodig hebt.

hardware
Werken op een laptop met een digitizer is echt heel erg handig. Op desks bij beurzen is vaak erg weinig ruimte en dan is het ideaal om rechtstreeks op het scherm te kunnen werken. Jammer van de reflecties in sommige gebouwen, maar gelukkig zag ik daar zelf niets van (dat ligt aan de inkijkhoek).

Wat doe ik zelf, anno 2019?

Wij filmen redelijk veel materiaal, dit is nagenoeg altijd in 4K met 25 of 50 frames per seconde. Daarnaast fotografeer ik natuurlijk veel, en ik gebruik de laptop voor het opnemen en bewerken van mijn eigen muziek.

Het enige probleem is eigenlijk 4K-video. Fotografie en muziek kan al op zeer veel machines zonder al te grote problemen, maar 4K-video netjes op de tijdlijn editen kan best pittig zijn voor een computer. Wil je een machine die dit goed kan, dan kom je vaak op behoorlijk hoge bedragen uit. Dit is dan ook de reden dat veel mensen vaak teleurgesteld zijn in hun laptop en je soms hoort dat een laptop eigenlijk niet geschikt is voor serieus werk. Mijn mening is dat echter niet, en ik geef je daarover graag nog een paar tips.

Zelf heb ik twee werkplekken. Eén werkplek is een volledig vaste plek, dit is in onze studio. Ik gebruik daar twee monitoren en een Wacom Cintiq 27″-digitizer. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen drie monitoren. Er staat een enorm krachtige pc die is aangesloten op twee DAS-torens en als back-up wordt gebruikgemaakt van een NAS-oplossing.

  • DAS = Direct Attached Storage. Een DAS wordt vaak aangesloten via USB-C of Thunderbolt.
  • NAS = Networked Attached Storage. Een NAS wordt aangesloten via het netwerk.

Een DAS is vaak wat sneller en heeft geen problemen met het openen en bewerken van foto’s, en het daarna weer opslaan over het origineel heen. Een NAS kan hiermee vooral in Lightroom nog wel eens problemen hebben.

Doe een DAS!

Daarom adviseer ik om een DAS te gebruiken als directe opslag en een NAS als back-upoplossing. Ik ben geen voorstander van losse schijven. We gebruiken tegenwoordig heel veel data en op een NAS/DAS worden meerdere schijven gezamenlijk gebruikt om die op te slaan. Dat heeft meerdere voordelen. Als een schijf defect raakt hoef je alleen die schijf te verwisselen en het systeem herstelt zichzelf. Let wel, dit is schijnveiligheid, zorg dus altijd voor een back-upsysteem. De grootste winst is als je schijven vol raken. Je hoeft dan niet alles te kopiëren naar andere schijven, maar je kunt gewoon een grotere schijf toevoegen en het systeem past zichzelf aan.

Hardware voor een mobiele werkplek

Mijn tweede werkplek is volledig mobiel: een krachtige laptop met aanraakscherm (touch) waarop ik zonder problemen 4K-video kan editen. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik bij beide systemen niet echt naar budget heb gekeken, omdat het voor mij essentiële onderdelen zijn. Ik begrijp heel goed dat dit niet voor iedereen geldt. Als ik nu helemaal opnieuw zou beginnen, zou ik het ook anders opzetten. Dit zou naar mijn idee een perfecte oplossing zijn voor mensen die nu beginnen of die aan vervanging toe zijn. In plaats van het budget te verspreiden over twee machines zou ik het volgende doen. Let wel, dit advies is gebaseerd op wat er te koop is in 2019. Op dit moment gebruik ik een Microsoft Surface Book 2. Dit is een snelle laptop die genoeg kracht heeft voor het editen van 4K-video’s. Het sterkste punt echter is het scherm dat niet alleen aanraakgevoelig is, maar ook geschikt voor het werken met een pen via een digitizer. Het scherm kan ook omgekeerd worden, zodat hij als tablet gebruikt kan worden. Dit laatste is erg belangrijk.

Een zeer capabele laptop, zoals ik zelf heb, betekent dus een flinke aanslag op je budget. Mijn advies is namelijk ook dat je niet de goedkoopste versie koopt, maar direct de meest uitgebreide, en wel om de volgende reden. Laptops zijn vaak niet of zeer moeilijk uit te breiden en je komt er eigenlijk altijd pas achteraf achter dat het toch wel wat sneller kan en mag.

hardware
Een Surface Book 2 met extern Bluetooth-toetsenbord en de pen. Op deze manier heb je de beschikking over een goed toetsenbord en kun je direct retoucheren op het scherm. Sluit een tweede scherm aan voor kritische controle en natuurlijk een groter beeld.

Tip • Er zijn verschillende schermen die bijvoorbeeld een pen ondersteunen, en er zijn pennen te koop die werken op touch only-schermen. Het nadeel van die schermen is vaak dat je, als je bijvoorbeeld het kloongereedschap in Photoshop gebruikt, niet ziet waar de pen zich bevindt. Je kunt dit heel gemakkelijk testen door de pen boven het scherm te laten zweven. Zie je een cursor die meebeweegt met de pen, dan heb je de goede te pakken. Doet de pen het alleen als je het scherm aanraakt: niet doen!

Fotograferen in elke situatie van Frank Doorhof verschijnt omstreeks 28 augustus en kost €34,99.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.