Apple lijkt het even moeilijk te hebben met het oplossen van wat vervelende bugjes in met name macOS. Er verscheen wederom een ‘supplemental update’ afgelopen maandagavond.
Updates zijn en blijven vervelende dingen, gewoon omdat ze tijd kosten. Gelukkig valt de hoeveelheid tijd die ’t kost om een gemiddelde Mac te updaten dan wel weer mee. Maar de verwende gebruiker van macOS is gewend aan hooguit een update per twee of drie maanden. En nu ineens de afgelopen paar weken drie op rij. Eerst was er de update naar macOS 10.14.6, een week later gevolgd door een supplemental update. Deze moest vooral het probleem verhelpen waarbij meer recente macBooks crashten of uitschakelden in de slaapstand. We schreven daar al eerder over en ook over de mogelijke oorzaak ervan. De bug bleek ook met die update nog altijd niet volledig opgelost. En dus verscheen er deze week opnieuw een supplemental update voor de genoemde ‘hoofdupdate’. En die moet het euvel nu echt verhelpen. Heb je een macBook en gebruik je de slaapstand regelmatig, dan is het zaak om snel te updaten om ellende te voorkomen. Los van deze bug worden meteen nog wat andere dingen aangepakt, maar het gaat dan om zaken waar de gemiddelde gebruiker niet echt last van zal hebben. ‘Maar ach, als je toch gaat updaten’, moet Apple gedacht hebben…
Ook iOS
Niet alleen voor macOS verscheen een update, ook iOS was het haasje. Daar verscheen een update voor naar versie 12.4.1. Daarmee wordt een ernstig veiligheidslek gedicht. Eigenlijk was dat al veel eerder gerepareerd, maar naar bleek is het door Apple zelf per ongeluk opnieuw ‘uitgebracht’ in versie 12.4. Ook watchOS krijgt een update waarin dezelfde fout weer wordt gerepareerd. Tegelijkertijd maakt deze nieuwe update het ook weer onmogelijk om een zogeheten jailbreak uit te voeren. Ofwel: de optie om een opengebroken versie van iOS op bijvoorbeeld je iPad of iPhone te installeren. Niet dat dat een heel verstandig idee is, maar er zijn mensen die dat leuk vinden. En er is ook wel wat te zeggen voor zo’n open en experimentele variant natuurlijk. Maar Apple ziet het om vanzelfsprekende redenen liever niet. Hoe dan ook, als het goed is moet dit echt de laatste update van iOS 12 zijn; ergens in september moet een nieuwe versie verschijnen van het mobiele besturingssysteem. Het betekent dat de iPhone 6 en iPad mini 2 en 3 nu echt hun allerlaatste update gekregen hebben!

Meer lezen over macOS? Dan is er het Handboek macOS Mojave van Bob Timroff. Een lekker dikke pil waarin alles wat Mojave betreft uitgebreid aan bod komt. Ideaal als referentie! Voor de liefhebbers van iOS is er het boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone van Henny Temmink.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.