updates

Updates voor allen

Gebruikers van macOS werden in de afgelopen dagen verrast (of moeten nog verrast worden) met een urgente noodpatch. Gebruikers van Office 365 onder Windows kregen ongevraagd het vervelende Teams gepusht. Updates, het blijven vervelende dingen.

Het zijn weer spannende tijden betreffende updates. Om de een of andere reden wordt het altijd in de zomermaanden druk wat deze tak van sport betreft, ongeacht welk besturingssysteem je draait. Ten eerste was er eind juli een grote macOS-update naar 10.14.6. Deze update had – waarschijnlijk – de laatste update van Mojave moeten zijn. Verrassing echter voor velen: in de afgelopen dagen verscheen een urgente noodpatch, ofwel een ‘supplemental update’ voor de update naar 10.14.6. Het bleek namelijk dat een klein deel van de macOS-gebruikers werd geconfronteerd met kernel-panics (zeg maar het Mac-equivalent van een blauw scherm) nadat ze hun systeem uit de slaapstand haalden. De getroffen systemen lijken vooral de apparaten met de T2 of T1 co-processor te zijn. Dit onderdeel zorgde voor een beperkte groep gebruikers al eerder voor kernel-panics, vaak tijdens het ontwaken uit de slaapstand of zomaar spontaan tijdens het gebruik.

Dubbel besturingssysteem in je Mac

Op die T-chips draait een eigen besturingssysteem, BridgeOS dat samen met macOS-updates wordt geüpdatet. Apple moet dus beide besturingssystemen up-to-date houden én zorgen dat ze feilloos met elkaar samenwerken. Dat laatste lijkt niet – steeds vreemd genoeg voor een beperkt aantal gebruikers – altijd even lekker te gaan. Hoewel sommigen aan een hardwarefout denken in de chip, lijkt dat niet echt het geval. Ten eerste zou Apple dan allang gestopt zijn met het uitrollen van nagenoeg ongewijzigde hardware. Tegelijkertijd zien we dat in geval van problemen zoals nu direct softwarematig ingegrepen wordt. Handig is het niet, want updaten blijft – onder welk besturingssysteem dan ook – altijd een tijdvretend klusje.

updates
Onder andere de MacBook Air 2018 heeft zo’n T-chip aan boord. (Bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MacBook_Air_2017_y_2018_(46040991591).jpg)

Het pushen naar 1903 begint

Daar kunnen gebruikers van Windows 10 natuurlijk volop over meepraten. Zij zijn vanaf volgende week dinsdagavond weer de klos voor de maandelijkse ronde mega-updates. Microsoft begint gebruikers trouwens steeds harder te pushen naar versie 1903, maar het overgrote deel van hen blijft halsstarrig vasthouden aan 1803. Niet geheel onterecht, want inmiddels blijkt uit de Windows 10 Pro-versie de mogelijkheid tot uitstel van feature-updates verwijderd zonder verdere uitleg van de softwaremaker. Daarmee is Pro verworden tot een soort van net iets uitgebreidere Home-versie die het extra geld eigenlijk niet meer waard is. Je kunt nog uitstel instellen via een ander diep verstopt tooltje, maar niemand weet eigenlijk of dat überhaupt gaat werken. Vele vragen aan Microsoft hebben tot nu toe geen enkel antwoord opgeleverd, wat op z’n zachtst gezegd toch vreemd is voor een bedrijf.

Teams

Gebruik je Office 365, dan dook de afgelopen dagen ineens het vervelende tooltje Teams weer op. Microsoft wil dit dé communicatietool voor zakelijk gebruik maken, en het tot nu toe veel geliefder Slack overschaduwen. Punt is echter dat een hoop gebruikers niet heel gecharmeerd zijn van Teams. En zich dus ergeren aan het steeds weer opnieuw pushen van de tool, zelfs als je het al eerder verwijderd hebt. Verwijderen is trouwens sowieso een kwestie van goed opletten. Je moet eerst in Start op Instellingen en dan op Apps klikken. Tik in het zoekveld rechts vervolgens Teams. Verwijder eerst Microsoft Teams. Als dat klaar is moet je ook Teams Machine-Wide Installer verwijderen. Doe je dat niet, dan wordt Teams bij de eerstvolgende (her)start van je systeem genadeloos opnieuw geïnstalleerd. En zelfs als je beide onderdelen hebt verwijderd duikt de tool eens in de zoveel maanden gegarandeerd weer op. Feitelijk een soort van malware dus…

updatesMeer weten over Office? Lees dan eens Het Complete Boek Office 2019, Ook geschikt voor Office 365 (auteurs: Peter Kassenaar Wim de Groot Wilfred de Feiter en Ronald Smit). Daarin behandelen de auteurs elk van de Office-onderdelen uitgebreid en leer je vele onmisbare handigheden.


 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.