Raw-bestanden bewerken op je Chromebook

Raw-bestanden bewerken op je Chromebook. Is het überhaupt mogelijk? En waarom zou je dat willen? Ik wil het omdat ik het gewend ben met Lightroom Classic. Ik denk dat ik het (soms) mooier kan dan mijn camera. En ja, het is mogelijk, het kan makkelijk en het kan moeilijk.

Lightroom?

Voor het bewerken van Raw-bestanden op je Chromebook ligt de Lightroom-app uit de Android Play Store het meest voor de hand. Je kent de manier van werken vanuit Lightroom Classic. De Lightroom Android-app doet het perfect op een Chromebook… Dus, waarom niet? Nou, je moet er, om de app goed te kunnen gebruiken lid zijn van Creative Cloud. En dan nog… Als je voornamelijk Lightroom Classic gebruikt dan loop je de kans dat je Lightroom Classic Catalogus in de war raakt, zoals mij eerder overkwam. Daar heb ik tijdens deze vakantie geen zin in, dus ging ik op zoek naar alternatieven om mijn Fuji-RAF-bestanden te kunnen bewerken.

Photoshop Express

Raw-bestanden op je Chromebook
Photoshop Express met hier en daar een Raw-bestand.

Op mijn zoektocht kwam ik Snapseed als RAW-bewerkingsmogelijkheid tegen. Snapseed zou DNG-bestanden kunnen bewerken. Dat klonk goed, maar omdat mijn camera geen DNG produceert, kon ik dat niet proberen. Een andere mogelijkheid is Photoshop Express, ook uit de Android Play Store. Om Photoshop Express goed te kunnen gebruiken is in ieder geval een Adobe-ID nodig. Ik geloof niet dat je lid hoeft te zijn van Creative Cloud om alle mogelijkheden te kunnen benutten.

Niet beperkt

En ja! Photoshop Express kan mijn Fuji-RAF-bestanden bewerken. Op het eerste gezicht lijkt Photoshop Express heel beperkt qua bewerkingsmogelijkheden. Bij nadere bestudering zie je dat je de meeste aanpassingsmogelijkheden voor het bewerken van RAW tot je beschikking hebt. Je krijgt namelijk eerst alleen de filters te zien waarmee je effecten kunt loslaten op je foto’s. De balk onderin het scherm toont de verschillende mogelijkheden waarmee je je foto’s kunt bewerken. Filters, bijsnijden, retouche, ‘gewoon’ bewerken, rode ogen weghalen, tekst en rare stempels.

Zelf aanpassen

Raw-bestanden op je Chromebook
Een Raw-bestand bewerken in Photoshop Express.

Bovenaan rechts zit er een toverstafje om in een keer automatische aanpassingen te doen. In Lightroom zijn die automatische aanpassingen veelal een goed startpunt, maar mijn ervaring hier is minder goed. Je kunt echter helderheid, contrast, witbalans enzovoort ook allemaal zelf aanpassen. Je vindt die mogelijkheden bij de twee liggende streepjes. In de balk zie je vierkantjes die staan voor Belichting, Contrast enzovoort. Klik of tik op een vierkantje en je kunt met een schuifregelaar de aanpassing doen. Het werkt prima. Eenmaal klaar kies je voor Exporteren, waarbij je alle mogelijkheden te zien krijgt die je Chromebook je biedt. (Een en ander afhankelijk van de apps die je hebt geïnstalleerd.)

Veel te warm voor RawTherapee

De interface van RawTherapee.

Voor mij, tijdens mijn vakantie is dat genoeg. Ik wil alleen wat foto’s op Instagram kwijt. De rest van de foto’s bewerk ik wel als we weer thuis zijn, in Lightroom Classic op mijn iMac. Voor degenen die echt serieus aan het werk willen met RAW op hun Chromebook: als je Linux hebt geïnstalleerd kun je zwaargewichten als RawTherapee of Darktable installeren. Ik heb ze ook op mijn Chromebook staan, maar ze zijn voor mij – geestelijk – te zwaar.  Te ingewikkeld voor mijn door de hitte bevangen brein. Ik begrijp niet veel van de vele extra bewerkingsmogelijkheden die deze Linux-apps me bieden. Maar misschien heb jij wel zin in een lekker ingewikkelde applicatie. Hoe je Linux op je Chromebook aanzet en RawTherapee en/of Darktable kunt installeren lees je HIER op dit blog.

Meer lezen over de mogelijkheden die een Chromebook je biedt? HIER vind je alles wat we over Chromebooks op dit blog schrijven. En natuurlijk is er ook een boek: Ontdek de Chromebook.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.