Edge: het nieuwe browsen in Windows 10

Internet Explorer bestaat dit jaar precies 20 jaar. Volgens Microsoft is dat een mooie leeftijd voor een browser en is het dan ook tijd voor een pensioen. Edge wordt samen met Windows 10 geïntroduceerd en levert een vervangende browser op die helemaal bij de tijd is.

Internet Explorer kent een roerige geschiedenis. In het jaar 1995 – uiteindelijk het begin van de grote ‘browser war’ – was het Netscape dat de standaard zette op browsergebied terwijl Microsoft tot die tijd nauwelijks in een langdurig succes van iets nieuwerwets als ‘internet’ geloofde. Internet Explorer – kortweg IE – werd in eerste instantie dan ook niet standaard meegeleverd met Windows 95, maar was onderdeel van een pakket aan extraatjes onder de naam Microsoft Plus! Dat internet uiteindelijk toch best succesvol is geworden zagen velen – op Microsoft na – in de jaren negentig van de vorige eeuw allang aankomen en tegenwoordig kunnen we dit vermoeden hartgrondig bevestigen. Internet Explorer kende in het begin flink wat tekortkomingen, pas vanaf ongeveer versie 3 werd het een acceptabele en meer gebruikte browser. Internet Explorer 6 vormde min of meer de gouden standaard voor het bedrijfsleven waar flink wat browser-specifieke zakelijke apps en pagina’s voor ontworpen werden. Precies déze nalatenschap vormt het grootste blok aan het been van IE wat innovatieve ontwikkelingen betreft: bedrijven zijn zeer conservatief wat vernieuwingen betreft en willen liefst zo lang mogelijk gebruik maken van hun investeringen. Om een lang verhaal kort te maken: Microsoft probeert al jaren gebruikers van oudere IE-versies over de streep te trekken. Geen gekke gedachte want de oude versies zitten veelal bomvol veiligheidslekken, maar nog altijd is er een flinke groep stugge volhouders. Ook met Windows 10 wordt dan ook een (recente) versie van Internet Explorer meegeleverd, maar we adviseren je eigenlijk die vooral links te laten liggen (tenzij je bedrijfsmatig gebonden bent aan IE) omdat er óók een veel beter alternatief in de vorm van de browser Edge wordt meegeleverd.

Alles nieuw

Edge is gebouwd op een compleet nieuwe basis en breekt daarmee volledig met het verleden van Internet Explorer. Veiligheid en compatibiliteit staan hoog in het vaandel en gedrochten van compromissen zoals die in IE te vinden zijn tref je hier niet meer in aan. Het levert een snelle en betrouwbare browser op waarvan ook andere onderdelen in Windows 10 achter de schermen volop gebruik maken. Een van de belangrijkste redenen om – zeker als thuisgebruiker en niet-bedrijfsnetwerk-afhankelijke gebruiker – direct over te stappen naar Edge is veiligheid. Edge gooit alle tegenwoordig zinloze zaken als ActiveX en Browser Helper Objects overboord. Daarmee zijn meteen de grootste achterdeurtjes verdwenen en kun je met een heel stuk geruster hart de cloud verkennen.

Minimalistisch

Microsoft Edge beschikt over een strakke, minimalistische gebruikersinterface die alle aandacht vestigt op de inhoud van de site en niet op browserfuncties. Als je Edge voor het eerst start zie je dan ook dat het aantal bedieningselementen minimaal is. In de balk direct bovenaan de pagina vind je aan de linkerkant drie navigatieknoppen: terug, vooruit en herladen. Rechts treffen we nog een paar interessante knoppen aan; zoek je echter iets als een afdrukmogelijkheid dan dien je op het knopje met de drie puntjes (1) te klikken. Niet alleen vind je hier de optie Afdrukken, maar ook de mogelijkheid om de schermweergave te vergroten of verkleinen middels + en – (2). Praktisch is ook de optie Aan Start vastmaken (3). Na een klik hierop wordt een snelkoppeling naar een website in de vorm van een (live) tegel aan het menu Start toegevoegd; ideaal om snel je favoriete websites te openen!.

Zoek je bijvoorbeeld een afdrukmogelijkheid dan dien je op het knopje met de drie puntjes (1) te klikken. Niet alleen vind je hier de optie Afdrukken, maar ook de mogelijkheid om de schermweergave te vergroten of verkleinen middels + en – (2). Praktisch is ook de optie Aan Start vastmaken (3).
Zoek je bijvoorbeeld een afdrukmogelijkheid dan dien je op het knopje met de drie puntjes (1) te klikken. Niet alleen vind je hier de optie Afdrukken, maar ook de mogelijkheid om de schermweergave te vergroten of verkleinen middels + en – (2). Praktisch is ook de optie Aan Start vastmaken (3).

Leesweergave

Gebruik je Windows 10 op een tablet of een wat compactere laptop, dan is er de knop Leesweergave. Het resultaat hiervan kun je goed zien bij een Wikipedia-pagina: na een klik op de genoemde knop ziet de geopende pagina er veel meer als een soort van boekpagina uit. Heerlijk voor het ongestoord lezen van langere artikelen! De eerlijkheid gebied overigens wel te zeggen dat Leesweergave álle afbeeldingen stript en alleen de pure tekst netjes opgemaakt toont. Dat een leesweergave óók met afbeeldingen mogelijk is bewijst Apple al sinds jaar en dag in iOS, hopelijk krijgt Edge in de toekomst ook een leesweergave mét afbeeldingen.

Een Wikipedia-pagina in standaardweergave.
Een Wikipedia-pagina in standaardweergave.
En dezelfde pagina na een klik op Leesweergave (1).
En dezelfde pagina na een klik op Leesweergave (1).

Pagina’s annoteren

Bijzonder is knop voor het annoteren van pagina’s (1, Een webnotitie maken), hiermee kun je krabbels en schetsen (vooral praktisch in combinatie met een aanraakscherm) of teksten over een pagina heen plaatsen. Na een klik op de betreffende knop krijg je de beschikking over een aantal tekengereedschappen en tekstblokmaker (2). Heb je eenmaal een pagina van aantekeningen voorzien dan is deze van webnotities voorziene webpagina vervolgens weer te delen met anderen. Dat delen an sich werkt overigens wat minder logisch dan gedacht. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een geannoteerde pagina als afbeelding of desnoods pdf te bewaren om vervolgens via mail te versturen. De meest lokale mogelijkheid tot bewaren is door de geannoteerde pagina toe te voegen aan de Favorieten van Edge, of desnoods de Leeslijst. Klik daarvoor op de knop met de diskette en daarna – met de optie Favorieten onder Maken in geselecteerd – op OK. Vanaf nu kan de bewerkte pagina via de favorietenknop (links naast de webnotitieknop) gevonden worden.

Met deze knop maak je notities bovenop een webpagina.
Met deze knop maak je notities bovenop een webpagina.
‘Opslaan’ van de bekrabbelde pagina werkt dan weer wat minder logisch, een exportoptie naar PDF zou best handig zijn!
‘Opslaan’ van de bekrabbelde pagina werkt dan weer wat minder logisch, een exportoptie naar PDF zou best handig zijn!

Ook is er de knop Delen, maar vooralsnog zijn de mogelijkheden die we vinden in het paneel dat daarop opent relatief beperkt. Grote kans echter dat daar in de toekomst veel meer verschijnt, e-mailen is bijvoorbeeld vurig gewenst al is OneNote – dat toch al standaard met Windows 10 wordt meegeleverd – alvast een goed begin.

De deelopties zijn nog wat karig momenteel.
De deelopties zijn nog wat karig momenteel.

Van Bing naar Google

Standaard is Edge zo ingesteld dat zoekmachine Bing wordt gebruikt voor zoekopdrachten die je in de adresbalk tikt. Omdat Bing voor velen niet de eerste optie is als ze denken aan een zoekmachine behoort veranderen naar bijvoorbeeld Google tot de mogelijkheden. Klik daarvoor eerst op de knop met de drie puntjes in de balk bovenaan de pagina en daarna op Instellingen. In het daarop geopende paneel kies je middels het selectiemenu onder Zoeken in adresbalk met de gewenste ‘alternatieve’ zoekmachine. In ditzelfde paneel kun je desgewenst ook een startpagina naar wens instellen en eventueel een aantal weergave-opties van Leesweergave aanpassen, waaronder de standaard lettergrootte.

Kies hier een andere zoekmachine!
Kies hier een andere zoekmachine!

Conclusie

Edge is een volwassen en moderne browser die helemaal bij de tijd is. De snelheid en mogelijkheden ten opzichte van het antieke Internet Explorer maken een overstap zo ongeveer tot een verplichting. Edge werkt dusdanig intuïtief dat je beslist geen angst voor gewennings- (ontwennings-)verschijnselen hoeft te hebben!

TIP: handig webarchief
De ingebouwde PDF-printer van Windows 10 maakt het wel heel eenvoudig om voor jou interessante webpagina’s lokaal te bewaren. Klik op de knop met de drie puntjes en daarna op Afdrukken. Selecteer als printer de PDF-printer (1) en schakel eventueel de optie Kop- en voetteksten (2) in. Daarmee wordt onder meer het oorspronkelijke webadres (URL) toegevoegd aan de pagina. Zo bouw je in de loop der tijd een al dan niet thematisch georganiseerd archief met webpagina’s in universeel pdf-formaat op. Ideaal voor naslag- of studiedoeleinden! Aardige bijkomstigheid: Edge is in Windows 10 óók de standaard viewer voor het bekijken van PDF-bestanden.

Print eens naar een PDF-bestand.
Print eens naar een PDF-bestand.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.