Het komt niet vaak voor dat ik jaloers ben op iemand met een iPhone. Het zijn mooie telefoons, daar niet van, maar ik ben tevreden met mijn Androids. Ik zou echter graag zien dat de ontwikkelaars van Halide, een camera-app voor de iPhone, deze app geschikt maken voor gebruik op Android. Natuurlijk zijn er zat camera-apps in de Play Store te vinden. Het probleem met die apps? Ze herkennen vaak niet dat er een 2de camera aanwezig is, waardoor je maar voor een deel gebruik maakt van de cameramogelijkheden van je Android-mobieltje. Bij Halide is dat anders, die maakt wel gebruik van de mogelijkheden die de twee camera’s op de huidige iPhones bieden.
Er zijn talloze fabrikanten van Android-telefoons. Mooi, zul je zeggen, dat geeft veel keuzemogelijkheden. Ja mooi, maar ook lastig voor ontwikkelaars. Neem de camera’s op de Android-mobieltjes. Die hebben sensors van allerlei verschillende fabrikanten en hebben hun eigen software. De camerasoftware op mijn Huawei Mate 9 ‘weet’ dat er twee camera’s op de achterkant zitten, waarvan er een zwart-wit is. De software van Huawei zorgt dat die twee camera’s kunnen samenwerken. Neem de LG G6, die heeft een groothoek en een normale camera op de achterkant zitten. De software van LG zorgt dat die twee camera’s herkent worden. Installeer je een andere camera-app uit de Play Store dan herkent die software vaak maar één van de twee camera’s. Het is teveel gedoe voor een ontwikkelaar om voor elke Android-mobieltje de software aan te passen. Bij iPhone is het speelveld veel overzichtelijker en kan een ontwikkelaar dat dus wel doen: kom er maar in, Halide!
Halide gebruikt alle mogelijkheden van de iPhone
Halide is een camera-app voor de iPhone die door twee enthousiaste ontwikkelaars wordt gemaakt. Op hun site schrijven ze over de reden voor het ontwikkelen van hun app: Smartphones hebben uitstekende camera-sensors, maar de gebruikservaring van het maken van foto’s is vaak minder plezierig dan het gebruiken van een echte camera. Halide geeft je een tactiele, intuïtieve, maar toch krachtige manier om mooie foto’s te maken. Handmatig instellen of automatisch, maakt voor Halide niet uit. Veeg omhoog en omlaag over je scherm om de belichtingstijd aanpassen. Je kunt zelf scherpstellen maar ook snel terug naar autofocus. Je kunt gebruik maken van focus peaking. Er is een histogram beschikbaar. Je kunt met Halide gebruik maken van de Portretmodus, en Portretbelichting. Je kunt je foto’s ook in RAW-formaat bewaren, iets dat in de Apple-camera-app niet mogelijk is.
Ervaringen met Halide

Normaal gesproken schrijf ik over soft- en hardware die ik zelf heb geprobeerd. Dat is bij Halide niet het geval. Ik heb geen idee hoe lekker de software op je iPhone werkt en hoe mooi of lelijk de resultaten zijn. Er zijn natuurlijk wel besprekingen van Halide te vinden. Op DPReview vind je een hands-on-bespreking. Bij Cult of Mac schrijven ze dat Halide handmatig fotograferen makkelijker maakt dan automatisch en bij iMore vertellen ze ‘alles wat je moet weten’ over Halide. De ontwikkelaars hebben ook een blog waar ze tips, trucs en informatie geven over Halide. Je kunt er ook een interessant stuk lezen over het fotograferen in RAW, met mooie voorbeelden. Misschien gebruik jij Halide al op je iPhone? Laat in de reacties op deze post dan eens weten wat jij van de app vindt. Ik hoor het graag…
Meer lezen over fotograferen met je smartphone? Op dit blog schrijven we er HIER regelmatig over. Bij Van Duuren Media verscheen eind vorig jaar het boek Beter fotograferen met je Smartphone, met o.a. uitgebreide informatie over Apple en Google Foto’s en Snapseed.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.