Ontdek iOS 12 – mijn favoriete onderdelen

Onrdek iOS 12Eind deze maand verschijnt het boek Ontdek iOS 12. In de nieuwe versie van iOS zit veel moois, maar er zijn een paar favoriete vernieuwingen. Voor mij was FaceTime altijd al een favoriet onderdeel van iOS omdat het zo makkelijk is om contacten met verre familie en vrienden te onderhouden. Niks leuker dan elkaar even te zien en meteen te laten zien hoe die nieuwe bank eruitziet. Natuurlijk, een foto sturen kan ook, maar een gesprek is leuker. Ik heb familie in Canada en Australië en met die afstanden ga je nu eenmaal niet even op de koffie, dus dan is FaceTime een leuke manier om elkaar te zien zonder dat er een lange vliegreis aan te pas komt.

FaceTime met animoji en memoji

In iOS 12 heeft FaceTime wat extra mogelijkheden gekregen, zoals het toevoegen van cameraeffecten en vormen aan het beeld. De stickers waarmee je in Berichten de conversaties kunt versieren zijn nu ook in FaceTime te gebruiken. En sinds iOS 12.1 zijn groepsgesprekken mogelijk in FaceTime, tot wel 32 verschillende gesprekspartners. Het maakt niet uit waar de verschillende gesprekspartners zijn, vlak bij elkaar in de buurt of aan de andere kant van de wereld, het werkt en met prima beeldkwaliteit! En als je een iPhone of iPad hebt met TrueDepth-camera (met Face ID), dan voeg je – net als in Berichten – een animoji of memoji toe die je bewegingen prachtig nadoet. De animoji of memoji vervangt je gezicht, naar verder blijf je gewoon zichtbaar en natuurlijk horen de anderen gewoon uw stem. Ik koos de T-Rex animoji tijdens een gesprek met mijn kleine neefje Greg en hij was diep onder de indruk van tante T-Rex.

Ontdek iOS 12
Een groepsgesprek in FaceTime in iOS 12 met memoji.

Siri

Maar iOS 12 kent nog een nieuw kunstje waar ik ook erg gecharmeerd van ben: opdrachten toevoegen aan Siri. Siri is ondertussen een handig hulpje en komt nu ook met suggesties, bijvoorbeeld om een jarige te bellen of een felicitatieberichtje te sturen. Verder kunnen apps Siri-opdrachten voorstellen, dat gebeurt aan de hand van recente acties. Deze voorgestelde acties voeg je eenvoudig toe aan Siri met de knop Voeg toe aan Siri. Neem dan een zin op waarmee je de opdracht start en tik op Gereed. Voortaan voert Siri de opdracht uit als je deze zin uitspreekt.

De app Opdrachten

Ontdek iOS 12
De app Opdrachten met de Galerie.

Maar Apple heeft in de App Store nog iets mooiers: de gratis app Opdrachten. Dat gaat nog een stap verder, want daarmee stel je zelf opdrachten samen. Met een opdracht automatiseert u acties die uit verschillende taken bestaan, waarbij ook taken door verschillende apps mogen worden uitgevoerd. Neem de opdracht Route naar de volgende afspraak, deze bestaat uit de stappen: open de agenda en vind de volgende afspraak, lees het adres waar de afspraak is, bereken de route naar het gevonden adres vanaf de huidige locatie en kies auto als vervoersmiddel. Als je een opdracht maakt, dan komt deze als nieuwe knop in de bibliotheek van de app. Geef de knop een andere naam of pas het uiterlijk aan. En vergeet niet om de opdracht toe te voegen aan Siri, dan kan Siri de ingestelde taken uitvoeren.

De gebruikershandleiding

Siri is niet per se nodig, met een tik op de knop wordt de opdracht ook uitgevoerd. Of voeg opdrachten toe aan het beginscherm of als widget aan het scherm Vandaag. De app heeft in de galerie een aantal voorbeelden die je kunt aanpassen. Ik vond het erg leerzaam om de voorbeelden in de galerie te bekijken. Maar een handleiding is ook beschikbaar: open de bibliotheek, tik op Maak opdracht aan en tik dan op Help, daarmee komt de gebruikershandleiding tevoorschijn. Ik heb al een paar opdrachten gemaakt, zoals Loop naar de auto waarmee ik de kortste wandelroute naar mijn geparkeerde auto krijg voorgeschoteld, Vort, naar huis voor de snelste route naar huis en met Jammerhout spelen wordt mijn favoriete gitaarmuziek ten gehore gebracht.

Ontdek iOS 12

Eind deze maand verschijnt Ontdek iOS 12 van Henny Temmink. Tot en met 26 -11-2018 kun je dit boek voor een voorintekenprijs bestellen. Je betaalt dan geen €25,99 maar €22,50! Bestel het boek HIER bij de uitgever.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.