Een helder moment bij de migratietool van Lightroom naar ON1

Vorige week schreven we over de nieuwe versie van ON1, ON1 Photo Raw 2019. Deze nieuwe versie heeft een migratietool om de bewerkingen aan je foto’s uit je Lightroom-catalogus over te zetten naar ON1. De pogingen om die migratietool te gebruiken leidden tot niets. Nu ja, een aantal foutmeldingen. Ik meldde me bij de support van ON1 en kreeg antwoord.

Vage adviezen

Je weet natuurlijk nooit of een foutmelding iets te maken heeft met jouw specifieke situatie – macOS-versie, allerlei andere geïnstalleerde software op je computer enzovoort. Dus voor een supportafdeling is het van een afstand moeilijk in te schatten wat het probleem is. Ik kreeg daarom in eerste instantie wat algemene adviezen en vragen over mijn installatieproces. Een van die adviezen was het herstarten van mijn computer en het opnieuw installeren van ON1. Daarnaast was er een link naar een filmpje over die migratietool.

Helder moment

Links het scherm dat ik te zien kreeg, rechts het scherm van de nieuwe versie van On1.

In dat filmpje zag ik een scherm verschijnen dat ik bij mijn mislukte migraties helemaal niet te zien kreeg. Vreemd. Misschien was dat opgelost nu ik had herstart en een nieuwe installatie had gedaan. Niks hoor, ik kreeg hetzelfde, andere scherm en de dezelfde problemen als daarvoor. Dat scherm, dat klopte niet en net op het moment dat ik terug wilde mailen met de support-afdeling van ON1 kreeg ik een helder moment. De migratietool van ON1 is een plug-in in Lightroom. Misschien zit er een plug-in dwars? Een oude plug-in van ON1?

Dubbele plug-ins!

Een oude en een nieuwe plug-in van ON1 in Lightroom.

In Lightroom ging ik naar Bestand > Plug-inbeheer. En verdomd! Ik zag een tweetal plug-ins van On1 staan: ON1 Photo Raw 2018 en ON1 Photo Raw 2019. Die stonden alle twee aan. Ik klikte de ON1 Photo Raw 2018 aan en schakelde die uit. Vervolgens ging ik naar Bestand > Plug-inopties > Migrate Catalog to ON1 Photo. Nu werkte het eindelijk. De foto’s werden omgezet naar ON1. Gelukkig had ik een klein catalogusje met 2473 foto’s gemaakt, want snel gaat het niet. De tool staat er nu al een half uurtje op te stampen en we zijn pas op één kwart. Als ik mijn volledige catalogus zou willen overzetten – meer dan 250.000 foto’s – kan ik wel een week op vakantie. Het omzetten van de 2473 foto’s duurde ruim anderhalf uur, dus reken zelf maar uit…

De mogelijkheden in de migratietool van ON1 Photo Raw 2019.

Over de resultaten van de migratietool binnenkort meer.

Blijf je toch gewoon werken met Lightroom en wil je meer leren over het aanpassen van foto’s in Lightroom? Er is net een nieuw, bijgewerkt boek van Scott Kelby over Lightroom Classic verschenen: Het Adobe Photoshop Lightroom Classic CC-boek voor digitale fotografen. In deze herziene editie voor Lightroom Classic hanteert Scott dezelfde veelgeprezen stapsgewijze en duidelijke aanpak en vormgeving waarmee het leren van Lightroom leuk en gemakkelijk wordt.

Een gedachte over “Een helder moment bij de migratietool van Lightroom naar ON1”

  1. Ik heb inderdaad ook een poging gewaagd en besloten bij Lightroom te blijven met een catalogus met 235.000 foto’s. Ik ben benieuwd hoe dat in Luminar geregeld zal worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.