Overstappen van Lightroom Classic naar ON1 met de migratie-tool.

Als je – ik geef maar een voorbeeld – van Lightroom Classic over wilt stappen naar andere beeldbewerkingssoftware, dan sta je voor een uitdaging… Wat gebeurt er met al het werk dat je in Lightroom en je foto’s hebt gestoken? Al die duizenden foto’s die je hebt bewerkt… Wat blijft er van dat werk over? Bij een overstap wil je de bewerkingen liefst zoveel mogelijk intact overhalen. De nieuwe versie van ON1 biedt ‘Lightroom Settings Migration’ met behulp van AI-algoritmen, ofwel het migreren van je instellingen in Lightroom. Is dit de heilige graal waar veel Lightroom-overstappers naar opzoek zijn? Wordt overstappen van Lightroom Classic naar ON1 op deze manier aantrekkelijk?

AI

Neem van me aan dat ik echt geloof in de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, oftewel AI, Artificial Intelligence, zoals het in de U.S.A heet. Maar dat alles nu verbeterd wordt door AI – niet KI zeggen, want dat is iets anders – nee, dat geloof ik niet. Lightroom CC zoekt je beste foto’s uit door AI, je chat-app weet welke emoji je wilt gebruiken en AI kan je luchten veel mooier maken. Allemaal goed en wel, AI is nog steeds niet slimmer dan een peuter. Genoeg gemopperd. Ik downloadde de nieuwe versie van ON1 en testte in een kleine Lightroomcatalogus uit of die AI werkelijk zo slim is als ON1 denkt.

Bijna elke bewerking in Lightroom…

De Migratie-tool naar ON1 in Lightroom.

ON1 zegt in een persbericht over die Lightroom-migratie: ‘Nieuwe, door AI-aangestuurde algoritmen geven klanten de mogelijkheid om in Lightroom-bewerkte foto’s over te brengen, de niet-destructieve instellingen te behouden en ze naar ON1 Photo RAW 2019 te verplaatsen. De vernieuwde Lightroom Migration Tool in versie 2019 zet bijna elke bewerking die u kunt maken in Lightroom over, inclusief de bewerkingen in RAW, bijsnijden, retoucheren en lokale aanpassingen, samen met mappen, foto’s, verzamelingen en metagegevens.’ Dat is nogal wat.

Foutmeldingen

Nu heb ik een nogal grote catalogus en ON1 waarschuwen bij het migreren van je instellingen dat het nogal lang kan duren. Dus een test op mijn echte, complete catalogus was niet de bedoeling. Ik koos één recente maand van mijn foto’s en haalde die door de migratie-tool. Dat klinkt wat sneller dan het was. Ik kreeg allerlei foutmeldingen nadat ik de migratie had gestart. Lightroom Classic of ON1 had blijkbaar geen rechten om iets op mijn harde schijven weg te schrijven. Oh, ja! Dat zijn die toestemming in macOS Mojave die misschien in de weg zitten. Dacht ik.

Unable to set up communication

Ik gaf Lightroom volledige toegang tot mijn harde schijven en deed dat meteen ook maar voor ON1. Ik kon aan de plug-in in Lightroom die de migratie moet doen niet vertellen waar iets bewaard moet worden. Als ik de boel stopte kreeg ik de mededeling: Sorry, Lightroom could not complete your request. Unable to set up communication with ON1 Photo. Ik zocht in de support van ON1, ik zocht verder met Google, maar ik vond geen oplossing. Ik geef het niet op. Ik stuur de support een bericht over dit probleem. Als ik een oplossing heb, komt er een vervolg.Misschien heb jij meer geluk met dit migratiegreedschap. Laat jouw ervaringen weten in de reacties op deze blogpost.

Naschrift op 19 november 2019. De oplossing voor de problemen met de migratietool was eenvoudig. Lees het in DEZE blogpost.

Blijf je toch gewoon werken met Lightroom en wil je meer leren over het aanpassen van foto’s in Lightroom? Er is net een nieuw, bijgewerkt boek van Scott Kelby over Lightroom Classic verschenen: Het Adobe Photoshop Lightroom Classic CC-boek voor digitale fotografen. In deze herziene editie voor Lightroom Classic hanteert Scott dezelfde veelgeprezen stapsgewijze en duidelijke aanpak en vormgeving waarmee het leren van Lightroom leuk en gemakkelijk wordt.

Een gedachte over “Overstappen van Lightroom Classic naar ON1 met de migratie-tool.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.