Oud en Nieuw op het Entrepotdok

De rubriek Déjà Vu in het Parool vergelijkt elke week twee foto’s met elkaar. De ene foto een stadsgezicht in Amsterdam van jaren geleden. De andere foto van het zelfde stadsgezicht, maar dan van nu. Een leuke, populaire rubriek. Interessant om te zien hoe de stad is veranderd. Op de site re.photos kun je combinaties maken van toen-en-nu-foto’s. Het leuke van deze site is dat je de foto’s heel precies over elkaar heen kunt leggen. Schuif Oud en Nieuw over elkaar heen…

De site is bedacht door een computerwetenschap-professor, Oliver Vornberger. Het gebruik van de site is eenvoudig. Je uploadt twee foto’s naar de site. Je geeft aan welke punten van de twee verschillende foto’s met elkaar overeenkomen en de software achter de site doet de rest. Een mooi voorbeeld van zo’n samenstelling vind je HIER. In de toekomst hoef je zelf geen punten meer aan te geven waarop de foto’s precies op elkaar passen, dat doet de software van de site dan voor je.

Zelf proberen!

Als je je inschrijft voor deze site kun je het zelf proberen. Ik probeerde het met een foto uit de beeldbank van het Amsterdamse gemeentearchief. Het is een foto van het Entrepotdok toen de pakhuizen nog niet werden omgebouwd tot appartementen. Ik maakte een foto van de pakhuizen zoals die er nu uitzien. Ik volgde de aanwijzingen op de site om de foto’s goed over elkaar heen te leggen. Het was eenvoudig, maar je moet de foto’s wel goed met behulp van een meerdere punten combineren. Het resultaat kun je HIER zien.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.